Автор Тема: Остави ме на пътя без никакъв ток в акумулатора  (Прочетена 8163 пъти)

pro_

• Разбирач ;)
  • Публикации: 114
  • 2.0 CRDi
Тъкмо се прибираме след доста премеждия със Сийда в Гърция. Какво ми се случи - на 40 км от границата с БГ започват да светят всички крушки по таблото, аз отбивам от пътя и в момента в който отбивам осъзнавам, че и хидравликата на волана отказва да работи. Явно проблем с токовете или нещо като алармата е бъгнало колата и не мога да я запаля повече - пълен блокаж. Обаждам се на шефа на сервиза в София и съвета, който получавам е да намеря някой, който да ми даде ток за да запаля, защото според него в акумулатора няма ток.

Случайно малко по-надолу спира кола с БГ регистрация и слава Богу успяваме да я запалим с кабели, които човека с колата  имаше, но радостта ми не трае дълго - след 2 мин мощността ми пада и Киата пак спира.

Сега вече нито аварийки, нито фарове могат да се включат. Часът минава 18 и е вече тъмно. Пак звъним на шефа на сервиза в София - нищо не може да се направи, да си я теглим до най-близкия сервиз (а как да ме теглят без никакви светлини - чисто самоубийство). Киа  гарантира, че няма да имам проблем с гаранцията, само да си намеря денонощен сервиз където да ми я оправят, може и алтернатора да се е прецакал.
Както и да е, нямаме много избор, каското не покрива пътна помощ, Киа същ. Дърпаме се до границата, там ни чака пътна помощ на СБА, които ме товарят, и срещу 3 лв на км са готови да ме извозят навсякъде. "Към най-близкия денонощен сервиз", казвам аз. "Ами няма никъде такова нещо" - ми отговарят. След кратък размисъл им казвам - "ОК, тогава до Благоевград, там има сервиз на Киа" (последното го знам от книжката с адреси на сервизи из страната). Вече си представям как ще трябва да си взема хотел,  да чакам понеделник да отвори сервиза, да ми оправят колата за 3-4 часа, освен това и отпуск да си взема... Стигаме Благоевград и на първата бензиностанция питаме за маршрута до сервиза. "Ами то тук сервиз на Киа няма, имаше, но го затвориха доста отдавна" ми отговарят местните, които по щастливо стечение на обстоятелствата се оказват автомонтьори.

Погледнаха я и установиха повредата - кабела около динамото по който тече ток към акумулатора е дал на късо, останали са му 2 жички и естествено няма шанс да ми се зареди акумулатора. Един час по-късно колата беше в състояние да запали, почерпих момчетата и се прибрах в София. Е, някои лампички си светиха през цялото време, но ми обясниха че това са новопоявили се грешки и не би трябвало да имам проблем до София, пък в сервиза на Киа да ги оправят.

И така, равносметката е 300 лв за пътна помощ и труд, които естествено Киа няма да ми възстановят (7 години гаранция напомням, плюс стриктно ходене на ТО за да ми важи тази гаранция!!!), нито Виктория, тъй като не е имало ПТП. Доста нерви. И в крайна сметка излиза, че и 35 хиляди да дадеш за кола, проблема си е твой да намериш начин да я докараш в сервиза (който нямаш никаква идея къде е, тъй като никой не е счел за необходимо да те уведоми, че серзвизната ти книжка не е с актуалните адреси), моралните щети съвсем никой не ти ги поема.  Оставяш си на пътя и се оправяш както можеш.

В понеделник съм в горубляне, ще видим какво ще направят...

tosco

• Spammer
  • Публикации: 966
Re: Остави ме на пътя без никакъв ток в акумулатора
« Отговор #1 -: Декември 13, 2009, 09:22:19 am »
Има сервиз на Киа в Благоевград, преди няколко дни им се обаждах %) %) %)

ndg

• Разбирач ;)
  • Публикации: 221
« Отговор #2 -: Декември 13, 2009, 09:44:46 am »
Много неприятна история.
За съжаление не само с КИА ако имаш проблем трябва да се предвижиш до сервиза. Май само ОПЕЛ имаха някакъв асистанс за времето на гаранцията, но не съм сигурен.
Аз съм видял 2 възможности за излизане от ситуацията:
1. Каско с асистанс: Не съм го пробвал, тъй като колата е лизингова и от лизинга ме застраховат ...
2. Членска карта на СБА http://www.sba.bg/chlenstvo.html, която ти дава някакви километри асистанс (вкл. Балкански полуостров) и после отстъпка на километър и отстъпка за услуги. Това е опцията, на която разчитам. За моя радост още не съм я пробвал, и се надявам да не се налага.

Slumk

• Разбирач ;)
  • Публикации: 307
« Отговор #3 -: Декември 13, 2009, 10:59:50 am »
Bul Ins дават по едно талонче за безплатна пътна помощ при застраховка на автомобил при тях, но мисля, че е само за територията на БГ. Също така, мисля, че peugeot имат асистанс. Или поне преди 3-4 години имаха. Относно проблема с колата ти .... много неприятно разбирасе. Незнам дали ще е успокоение ако ти кажа, че скоро ми се наложи да ползвам пътна помощ за Golf-чето ми и като си говорихме с пича, той каза, че всички нови коли били горе-долу еднакво надеждни, и се случвало да дърпа от всички марки. Наблуденията му обаче били, че напоследък ML-ите много се разваляли. Такаче и да си дал над 100 000лв, пак може да имаш същите проблеми. :( Въпросат е какво е причинило твойта повреда. Аз неразбрах много, много. Как е дал на късо? Снимай го ако можеш. И най-важното, индикация на таблото, че не зарежда акумулатора нямаше ли X_X

aris

• Spammer
  • Публикации: 817
  • Sportage 4 1.6 GTDI automatic
« Отговор #4 -: Декември 13, 2009, 11:47:12 am »
Найстина много неприатна история.Пътна помощ от серес по евтино щеше да ти излезне но няма как да знаеш де.В Благоевград има сервиз обаче защото съм говорил с тях да ги питам за ТО.Майсторите явно не са искали да те испуснат като клиент което е нормално. Иначе на друга тема аз имам подобен проблем но все още не ми е паднал акумулатора само понякога ми мигат светлините от таблото много страно обаче и незнам кво е

Иван

• Administrator
  • Разбирач ;)
  • Публикации: 339
« Отговор #5 -: Декември 13, 2009, 02:58:24 pm »
Аз също бях в подобно положение и то доста отдавна. Всички лампи мигат като откачени, неможе да запалиш и последното което ще си помисли човек е че акумулатора е слаб. Даже отидох в сервиза и ги помолих да дойде човек да погледне само, все пак е в рамките на града, но се оказа че не извършвали услуги по домеовете  :o. Както и да е 50 лева за пътна помощ и 26 за диагностика защото на колата и нямало нищо, само акумулатора е бил слаб. А това беше така защото първите CD-та забиваха и скапваха акумулаторите за няколко дни, което се оправяше с махане на бушона или с откачане на акумулатора  ;D. От тогава разбрах че каското не покрива такива неща, гаранцията не покрива това че си закъсал където и да е ... абе скапана работа и това е, да не му се случва на човек.

jorko.b67

• Почетен член
  • Master of KIA
  • Публикации: 1870
« Отговор #6 -: Декември 13, 2009, 05:17:40 pm »
Колеги , има компании(застрахователни), които предлагат подобни застраховки (за добро или за лошо ЛИЧНО съм се възползвал) за територията на страната . Аз съм ползвал на "Алианц" - въпреки,че би трябвало да съм негативен към Алианц , за тази з-ка - само евалла!!! За една година (2006) съм я ползвал 4(четири) пъти и винаги всичко беше на ТОП ниво , без да казвам,че съм служител...Имат и "Интерамерикан", но не съм на ясно с техните условия. Иначе на Алианц е 25 лв.на година...

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
« Отговор #7 -: Декември 13, 2009, 06:13:36 pm »
на мен така ми присвятка на 2 пъти, онзи ден на път за гр.Елена ... само присветваха светлините на таблото и подсветките отдолу, гледах че индикатора за включени къси светлини не премигаше. Иначе съм виждал какво представлява пресвятването когато нямаш ток, цялото табло става "дискотека"  write
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT

pro_

• Разбирач ;)
  • Публикации: 114
  • 2.0 CRDi
« Отговор #8 -: Декември 13, 2009, 10:09:15 pm »
Bul Ins дават по едно талонче за безплатна пътна помощ при застраховка на автомобил при тях, но мисля, че е само за територията на БГ. Също така, мисля, че peugeot имат асистанс. Или поне преди 3-4 години имаха. Относно проблема с колата ти .... много неприятно разбирасе. Незнам дали ще е успокоение ако ти кажа, че скоро ми се наложи да ползвам пътна помощ за Golf-чето ми и като си говорихме с пича, той каза, че всички нови коли били горе-долу еднакво надеждни, и се случвало да дърпа от всички марки. Наблуденията му обаче били, че напоследък ML-ите много се разваляли. Такаче и да си дал над 100 000лв, пак може да имаш същите проблеми. :( Въпросат е какво е причинило твойта повреда. Аз неразбрах много, много. Как е дал на късо? Снимай го ако можеш. И най-важното, индикация на таблото, че не зарежда акумулатора нямаше ли X_X

Ами да ти кажа и аз не разбрах как е дал на късо, но е дал, загорял е и даже отблизо като го помиришеш и си мирише на бакелит. Ще видя дали може да се снима утре по светло, но това което направиха автомонтьорите беше да махнат нагорелият край на кабела и да го вържат отново. Но и на мен ми е странно, ако не се е зареждал поради тази причина, защо по дяволите не се е задействала индикацията на таблото че с акумулатора има проблем и не се зарежда....

Пешо

• Administrator
  • Spammer
  • Публикации: 965
« Отговор #9 -: Декември 14, 2009, 11:25:36 am »
интересното за мен е:

..
Пак звъним на шефа на сервиза в София - нищо не може да се направи, да си я теглим до най-близкия сервиз (а как да ме теглят без никакви светлини - чисто самоубийство). Киа  гарантира, че няма да имам проблем с гаранцията, само да си намеря денонощен сервиз където да ми я оправят, може и алтернатора да се е прецакал.
...

и по-точно:

Киа  гарантира, че няма да имам проблем с гаранцията

Иначе аз не знам за вносител, който предлага безплатна пътна помощ към гаранцията.

Идеята е застрахователя, или картите на СБА.

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #10 -: Декември 14, 2009, 11:55:48 am »
габно,ама така е като са лизингови колите 8-)
Аз съм в дженерали и си имам аситанс,независимо в коя част на европа съм.Мога и да си доплатя за извън ЕС,пък и не е скъпо.Да не ми се налага  silen