Анкета

Разрешен ли е завой на ляво?

Да
8 (80%)
Не
2 (20%)
Не ме интересува, аз завивам надясно
0 (0%)

Общ брой гласове: 9

Автор Тема: Знак и пътна маркировка  (Прочетена 594 пъти)

radkoDI

• Разбирач ;)
  • Публикации: 163
  • SOUL 1,6 бензин, МТ; SEAT Toledo - 1,8 LPG
Re: Знак и пътна маркировка
« Отговор #30 -: Септември 16, 2011, 10:09:42 pm »
ОК - извадките съм ги направил в търсене на разрешение за катаджийте да спират нарушителите на автомагистрали, но четейки между редовете не успявам да сглобя такова "разрешение" за подобни практики. Накратко казано полицая извън патрулката е пешеходец, спрялата патрулка без включени атрибути за специален режим на движение спазва ЗДП и ППЗДП без изключение (може би), от тук  паркирането й в аварийната лента е в нарушение и пребиваването на полицай при тези условия на автомагистралата е в нарушение на закона, камо ли да контролира пътното движение в спряло състояние.

Чл. 58. При движение по автомагистрала на водача е забранено:
1. да спира пътното превозно средство за престой или за паркиране извън специално обозначените за това места;

Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя.

ППЗДП
Чл. 121. На автомагистрала е забранено:
1. движението на велосипедисти и пешеходци;

ЗДП
Чл. 91. (1) Моторни превозни средства със специален режим на движение са автомобилите и мотоциклетите, които при движението си подават едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал.

(2) Специалният режим на движение се ползва само при необходимост.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., доп. - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 109 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г.) Специален режим на движение ползват моторните превозни средства на: Спешна медицинска помощ, Държавна агенция "Национална сигурност", главните и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, Народно събрание, Национална служба за охрана, Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието, служба "Военна полиция" към министъра на отбраната и други служби на Министерството на вътрешните работи, определени от министъра на вътрешните работи.

ЗДП
Чл. 92. (1) Водачът на моторно превозно средство със специален режим на движение може:

1. да преминава при забраняващ сигнал на светофара или да преминава, без да спира, при наличие на пътен знак, който изисква това, но само след като намали скоростта достатъчно, за да извърши това безопасно;

2. да надвишава разрешената максимална скорост на движение дотолкова, доколкото няма да застраши нечий живот или имущество;

3. да не се съобразява с организацията на движението, когато това се отнася до посока на движение и завиване в определени направления;

4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на този закон; през това време той може да подава само светлинни сигнали.

(2) Разпоредбите на ал. 1 не освобождават водачите на моторни превозни средства със специален режим на движение, както и водачите на съпровожданите от тях автомобили от задължението да управляват по безопасен начин.

ЗДП
Чл. 104. (1) При приближаване на моторно превозно средство със специален режим на движение водачите на останалите пътни превозни средства са длъжни да освободят достатъчно място на пътното платно, а при необходимост и да спрат, за да осигурят безпрепятствено преминаване както на сигнализиращото, така и на съпровожданите от него превозни средства.

(2) Забранено е на водачите на пътни превозни средства да се движат непосредствено зад превозните средства със специален режим на движение или зад придружаваните от тях автомобили.

ЗДП
Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и лицата:

ЗДП
Чл. 58. При движение по автомагистрала на водача е забранено:

1. да спира пътното превозно средство за престой или за паркиране извън специално обозначените за това места;

2. да завива в обратна посока, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или да я пресича, включително и на местата, където тя е прекъсната;

3. да се движи по лентата за принудително спиране.

ЗДП
52. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Автомагистрала" е автомобилен път, който не обслужва пряко прилежащата територия, предназначен е за високи скорости при специални правила за движение, с разделени платна за движение в двете посоки, не пресича пътища, железопътни и трамвайни линии и пешеходни пътеки на едно ниво и е обозначен със знаци за автомагистрала.

ППЗДП
Чл. 119. При движение по автомагистрала на водача е забранено:

2. да завива в обратна посока, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или да я пресича, включително и на местата, където тя е прекъсната;

3. да се движи по лентата за принудително спиране. Тази забрана се отнася и за случаите, когато движението е двупосочно по едно от пътните платна на автомагистралата.

radkoDI

• Разбирач ;)
« Отговор #31 -: Септември 16, 2011, 10:14:01 pm »
Абе дай да ги пуснем тези неща до сутрешните блокове на БТВ, Нова, Тв7 и т.н. може да решат да попитат официалните власти

До бТВ вече писах ("Тази сутрин") преди 1 месец (е и с по широко тълкование на техен репортаж за билбордовете на АМ Тракия и с присъствието на началник на Пътна Полиция Пловдив), но за съжаление нямам никакъв отговор от тях.

jorko.b67

• Почетен член
  • Spammer
  • Публикации: 974
« Отговор #32 -: Септември 16, 2011, 10:32:54 pm »
Когато полицай е облечен в униформа , то той се води на работа. По време на работа може/задължен е да изпълнява служебните си задължения.Следователно на магистрала той не е пешеходец , а служител на МВР.Може да спира всеки за проверка и контрол... Мисля , че при "специални операции" (не съм сигурен за точността на израза) , той може да не е по устав (примерно да не пуска лампа на колата). Може  , в момента на проверката колата му да е аварирала , но радарът му да не е ..... :)   

radkoDI

• Разбирач ;)
« Отговор #33 -: Септември 16, 2011, 10:38:18 pm »
Жорка това е така в светлината на изпълняване на служебните му задължения, но ме гъделичка фразата, че не се "извършва работа ПО пътя" а "работа НА пътя".

jorko.b67

• Почетен член
  • Spammer
« Отговор #34 -: Септември 16, 2011, 10:41:55 pm »
Извинявай - не те разбирам - каква разлика намираш ?

radkoDI

• Разбирач ;)
« Отговор #35 -: Септември 16, 2011, 10:43:27 pm »
Еми "работа по пътя" - чистене на пътя, ремонт на пътя, разчистване на пътя, извършване на физическо действие върху пътя като обект, а в смисъла на "работа на пътя" - пътя като място за извършване на работа.
« Последна редакция: Септември 16, 2011, 10:47:30 pm от radkoDI »

jorko.b67

• Почетен член
  • Spammer
« Отговор #36 -: Септември 16, 2011, 10:46:51 pm »
Е , той си върши неговата работа на/по пътя... Да извършва контрол и т.н. ...

radkoDI

• Разбирач ;)
« Отговор #37 -: Септември 16, 2011, 10:58:55 pm »
Е , той си върши неговата работа на/по пътя... Да извършва контрол и т.н. ...
Не зная - може да се вталявам повечко в разсъждения, но в случая мисля, че "по" има различно значение от "на".

tosco

• Експерт
  • Публикации: 726
« Отговор #38 -: Септември 16, 2011, 11:08:20 pm »
И аз съм ЗА, знака да е меродавен write
Бих си завил с кеф наляво crazy crazy crazy

jorko.b67

• Почетен член
  • Spammer
« Отговор #39 -: Септември 16, 2011, 11:12:47 pm »
Аз вече се изморих - пак съм тук в неделя след обяд , че с Маринка ще сме на вилата й , а там ни телефони , ни интернет... bye

radkoDI

• Разбирач ;)
« Отговор #40 -: Септември 16, 2011, 11:18:18 pm »
Аз също, така че лека нощ и поздрави на всички на утрешата среща.

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1028
  • Шеф диригент
    • Транс Телеком ЕАД
« Отговор #41 -: Октомври 23, 2011, 01:36:27 am »
Другари,
това е едно от най-неориентираните кръстовища в цяла София.
Тия които идват от околовръстното, хич не гледат знаците и се чудят къде се намират и кой е с предимство (макар че основно те са с предимство)!
Тия които идват отдолу и отиват към околовръстното имат STOP, но никой не го спазва :)
Тези които идват от страната на Арена, мисля че най-добре си знаят правата.  8-)
Тези, които идват от КОМО, са в джаза защото хем искат да минат, хем са без никакво предимство и трябва да изчакат всички  :)

Та не знам каква маркировка са били слагали, но през това кръстовище минавам всекидневно и не малко пъти съм се разминавал от удар, най-вече от идващи през знака STOP!

А тия които идват от околовръстното имат право на ляв завой

KIA cee'd LX 1.6 CRDi 115hp