Автор Тема: Ceed и сертификат N1  (Прочетена 4255 пъти)

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
Ceed и сертификат N1
« -: Ноември 07, 2011, 11:46:42 am »
Колеги, гледам че доста от автомобилите вече са със сертификат N1.
Моля по-запознатите да ми кажат, дали мога моята 4+1 да я осчетоводявам като N1 и да и ползвам ДДС-то на горивата?
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT

Pro style

• VAG група
  • Експерт
  • *
  • Публикации: 574
  • Kia Pro_Ceed 1.6 CVVT EX
Re: Ceed и сертификат N1
« Отговор #1 -: Ноември 07, 2011, 01:29:54 pm »
Ако си закупил първоначално автомобила като нов без този сертификат, съответно колата не е регистрирана като N1, няма как да ползваш облагите на този тип автомобили.

mitkopitko

• Почетен член
  • Разбирач ;)
  • Публикации: 263
« Отговор #2 -: Януари 01, 2012, 02:39:36 pm »
При положение, че сийд-овете имат N1 сертификат от производителя, не би трябвало да е проблем при пре-регистрация да се регистрира като товарна, дори ако първоначалната регистрация е била като лек автомобил...или пропускам нещо :)

instruktor

• Новак
  • *
  • Публикации: 29
« Отговор #3 -: Януари 01, 2012, 04:46:00 pm »
Не сам много сигурен, но ако минеш през технотест може би ще може. Но и там е една бюрокрация, пък и струва пари.

mitkopitko

• Почетен член
  • Разбирач ;)
  • Публикации: 263
« Отговор #4 -: Януари 01, 2012, 06:58:06 pm »
Аз доколкото разбирам процеса, сертификат за съответствие с N1 би трябвало да има издаден от завода (както се обсъжда по назад в темата), и допълнителен технотест не би трябвало да е задължителен. Друг е въпроса в КАТ доколко са наясно с процедурите около N1 и дали ще правят проблем при регистрацията, затова ми е интересно някой дали е правил скоро това упражнение  bravo

Gavasoff

• Разбирач ;)
  • Публикации: 130
  • KIA Ceed SW 1.6 LX
    • Svetlio`s Home Page
« Отговор #5 -: Януари 11, 2012, 08:22:37 pm »
Ако си закупил първоначално автомобила като нов без този сертификат, съответно колата не е регистрирана като N1, няма как да ползваш облагите на този тип автомобили.

Точно така! Освен това преди 1-2 години забраниха да се променя броя на местата от заводски предписаните. Тоест, ако колата ти е лека, решиш да махнеш задната седалка, да сложиш решетка и да я пререгистрираш като товарна - вече не става. Ако, обаче, колата е купена като N1, си остава такава...

Smirnoff, ако колата ти се води на фирма, независимо, че не можеш да ползваш ДДС-то, защото не е товарна или 7-местна, можеш да изписваш гориво, но си има начин. Счетоводителите знаят как.  Трябва да питаш някой такъв.
« Последна редакция: Януари 11, 2012, 08:28:51 pm от Gavasoff »

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
« Отговор #6 -: Януари 12, 2012, 07:03:06 am »

Точно така! Освен това преди 1-2 години забраниха да се променя броя на местата от заводски предписаните. Тоест, ако колата ти е лека, решиш да махнеш задната седалка, да сложиш решетка и да я пререгистрираш като товарна - вече не става. Ако, обаче, колата е купена като N1, си остава такава...

Smirnoff, ако колата ти се води на фирма, независимо, че не можеш да ползваш ДДС-то, защото не е товарна или 7-местна, можеш да изписваш гориво, но си има начин. Счетоводителите знаят как.  Трябва да питаш някой такъв.
аз си използвам горивото за да си намаля печалбата, но не мога да ползвам ДДС-то му, това ми е дерта :)
мисля че ме разбираш вече  8-)
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT