Автор Тема: KIA - Национален телефон  (Прочетена 5935 пъти)

Stefan

• Новак
  • *
  • Публикации: 41
KIA - Национален телефон
« -: Февруари 21, 2012, 11:32:14 am »
Здравейте.
Получвайки днес сметката за телефон с "радост" установявам че съм звънял на телефон с добавена стойност, който е 0700 14 777....а това е телефона на КИА.

Найстина ли телефон е с добавена стойност?
Hyundai i40

roa

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 83
  • KIA RIO LS
Re: KIA - Национален телефон
« Отговор #1 -: Февруари 21, 2012, 11:43:48 am »
Ето ти какво е този телефон: http://www.vivacom.bg/bg/business/prices_and_services/fiksirani_glasovi_uslugi/universalen_nomer_0700

И аз много не разбрах. Но определено май и двамата го бъркаме с +1 800, който доколкото знам е безплатен за САЩ ...

Дано съм помогнал, а ако някой знае повече - нека сподели

Пешо

• Administrator
  • Spammer
  • Публикации: 965
« Отговор #2 -: Февруари 21, 2012, 12:37:56 pm »
Tелефона не е в добравена стойност, а е на цената на "един градски разговор" от цялата страна
 (Абоната заплаща цената на селищен разговор в зависимост от абонаментния си план*)

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
« Отговор #3 -: Февруари 21, 2012, 12:42:44 pm »
колеги, като експерт по телекомуникации ще ви светна за какво става въпрос :)

номерата 700 (0700ХХХХХ) са от тип персонални телефони, обажданията към които се таксуват като градски разговор. Тоест ако звъннеш от фиксирания си телефон на този номер те таксуват все едно си звъннал на баба си - примерно 0.025ст/мин, ако звъннеш от мобилния си - те таксуват като обаждане към фиксирана мрежа и ядеш дървото примерно с 0.32ст/мин
С две думи обажданията към тези номера се поемат от лицето, което звъни към тях. Този на когото са му звъняли не плаща нищо! Още повече, че в БГ регулацията изходящи разговори от номера 700 НЯМА! Тези номера само могат да приемат повиквания, който презентира при изходящи такива номера е нарушител :) макар че няколко оператора в БГ го правят защото няма кой да им каже "копче" за това  rofl

номерата от тип 800 (0800ХХХХХ) са номера от тип безплатни, обажданията към тях не се таксуват. Тоест от където и да звъннеш на 0800 номер - не плащаш. И понеже безплатен обяд няма, раговорът ти се поема от този, който реално ползва телефонния номер. Тоест ако вземете за фирмата си номер 0800 на който да ви се обаждат вашите клиенти, вие ще плащате на оператора от който сте взели номера за обажданията на клиентите си.

номерата от тип 90 (познати като 0900) са номера с добавена стойност, където като им звъннеш ти съдират кожата :) и парите, които се вземат от обадилия се на този номер принципно се разпределят между оператора обслужващ номера и клиента на оператора, който използва номера в някаква пропорция. Към момента БТК държи бизнеса с тези номера

И трите типа номера според българската регулация НЕ ТРЯБВА да правят изходящи разговори! но както казах вече, някои от операторите в страната се мислят вече за мнооого силни и си правят каквото си поискат :) така че вече можете да си представите какъв регулатор имаме с България - т.е. Комисия за Регулиране на Съобщенията (КРС)

Иначе в световен мащаб има номера, които се водят toll share, international freephone и т.н.

« Последна редакция: Февруари 21, 2012, 12:45:22 pm от smirn0ff »
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT

Stefan

• Новак
  • *
« Отговор #4 -: Февруари 21, 2012, 12:55:32 pm »
Ето ти какво е този телефон: http://www.vivacom.bg/bg/business/prices_and_services/fiksirani_glasovi_uslugi/universalen_nomer_0700

Гледайки това..."Разговори от мобилни или други фиксирани оператори, включително и международни" - "Заплаща цената на разговора в зависимост от абонаментния си план" и тъй като аз съм на План, който има 300 минути към всички мрежи и съм изразходвал 260( не съм ги надвишил). Нали този телефон е към VIVACOM, който спада към "всички" мрежи :-)

Просто искам да разбера къде е проблема...Дали мобилния ми оператор иска да ми пробута "бонус точки" или....ние си плащаме допълнително за информацията от КИА.
« Последна редакция: Февруари 21, 2012, 12:58:59 pm от Stefan »
Hyundai i40

smirn0ff

• Master of KIA
  • Шеф диригент
« Отговор #5 -: Февруари 21, 2012, 12:59:42 pm »

Гледайки това..."Разговори от мобилни или други фиксирани оператори, включително и международни" - "Заплаща цената на разговора в зависимост от абонаментния си план" и тъй като аз съм на План, който има 300 минути към всички мрежи и съм изразходвал 260( не съм ги надвишил). Нали този телефон е към VIVACOM, който спада към "всички" мрежи :-)

Просто искам да разбера къде е проблема...Дали мобилния ми оператор иска да ми пробута "бонус точки" или....ние си плащаме допълнително за информацията от КИА.

масово разговорите към тези номера са извадени от безплатните минути :)

ПП но принципно трябва да се водят - разговори към фиксирана мрежа - още повече, че ако номера е на БТК, би трябвало да ви е безплатно да говорите с него, ако сте абонат на Виваком. Обаче ако номера е пренесен в друг оператор - БТК няма да пропуснат да ви таксуват, като разговор към друга фиксирана мрежа
« Последна редакция: Февруари 21, 2012, 01:01:49 pm от smirn0ff »

roa

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 83
  • KIA RIO LS
« Отговор #6 -: Февруари 21, 2012, 01:59:53 pm »

масово разговорите към тези номера са извадени от безплатните минути :)

ПП но принципно трябва да се водят - разговори към фиксирана мрежа - още повече, че ако номера е на БТК, би трябвало да ви е безплатно да говорите с него, ако сте абонат на Виваком. Обаче ако номера е пренесен в друг оператор - БТК няма да пропуснат да ви таксуват, като разговор към друга фиксирана мрежа

явно в случая на колегата (телефона на KIA) имаме този случай, Мтел също имат такъв: http://www.mtel.bg/m-tel-call-center-service

Stefan

• Новак
  • *
« Отговор #7 -: Февруари 21, 2012, 02:27:49 pm »
За да е напълно ясно..Ползвам абонаментен план, както е описан на страницата на Globul:

"Globul Universe 300" с 300 Включени минути за разговори към всички национални мобилни и фиксирани мрежи, към номера от Зона 1 за международни разговори и роуминг в Европейски съюз.

Ползвам го от няколко месеца и сметката ми е една и съща( заради което съм го взел),защото не надвишавам тези 300 минути. Говорейки без значение с кого. Да до момента съм говорил с приятели от Виваком, Мтел, Глобул-които са с мобилен или стационарен телефон и не са ме таксували допълнително(както и би трябвало да бъде). За това ми става интересно, този телефона на КИА...какъв точно се води?!?!

Дали просто, както "smirn0ff" казва... Глобул "услужливо" вадят телефон 0700... от включените минути и се плаща допълнително според планът..както в моя случай...0,28 лв/мин?
Hyundai i40

smirn0ff

• Master of KIA
  • Шеф диригент
« Отговор #8 -: Февруари 21, 2012, 05:54:06 pm »
За да е напълно ясно..Ползвам абонаментен план, както е описан на страницата на Globul:

"Globul Universe 300" с 300 Включени минути за разговори към всички национални мобилни и фиксирани мрежи, към номера от Зона 1 за международни разговори и роуминг в Европейски съюз.

Ползвам го от няколко месеца и сметката ми е една и съща( заради което съм го взел),защото не надвишавам тези 300 минути. Говорейки без значение с кого. Да до момента съм говорил с приятели от Виваком, Мтел, Глобул-които са с мобилен или стационарен телефон и не са ме таксували допълнително(както и би трябвало да бъде). За това ми става интересно, този телефона на КИА...какъв точно се води?!?!

Дали просто, както "smirn0ff" казва... Глобул "услужливо" вадят телефон 0700... от включените минути и се плаща допълнително според планът..както в моя случай...0,28 лв/мин?

това си чиста проба тарикатлък от страна на оператора  8-) реално включените ти минути не са за разговори към всички мрежи  :-*

Stefan

• Новак
  • *
« Отговор #9 -: Февруари 22, 2012, 12:10:32 pm »
След разговор с Глобул..най-любезно ми беше обяснено, че 0700 номерата са задължително с добавена стойност( друг е въпроса колко е добавена) В случая с телефона на КИА..стойността е точно толкова колкото е разговорът според тарифния ви план-извън включени минути :-)
Извинявам се на КИА, но имам едно предложение.
Смятам че цените който плащаме за колите и услугите в сервиза.....достатъчно покриват това че телефона да бъде безплатен от типът 0800... или поне да има възможност и за нормален телефон( фиксиран, мобилен), като има директно един към шоурумът а друг към сервизът.
Също така не знам законово ли е изискването да се говори на Български и на Англииски, но според мен е абсурдно! Ние сме в България и официалния език е само един. Защо трябва да пълним гушите на операторите :-(
Hyundai i40

smirn0ff

• Master of KIA
  • Шеф диригент
« Отговор #10 -: Февруари 22, 2012, 09:09:44 pm »
значи от оператора може да го духат, защото номер 700 не е с добавена стойност!
второто, което съм сигурен, че разговори към алтернативни оператори не са ти включени в безплатните минути, защото това пак им е трик  :-*
уж разговори към фиксирани мрежи, но имат предвид само номера на БТК...
така че ... не се кахъри, на глава с оператора няма да излезеш

Пешо

• Administrator
  • Spammer
  • Публикации: 965
« Отговор #11 -: Февруари 23, 2012, 03:03:37 pm »
За да се приключи темата, моля мобилните оператори да имат предвид следното:

Глобул

Обаждания към номера 0800 са безплатни за потребители на мобилни и фиксирани програми на GLOBUL.

Обаждания към номера 0700 се таксуват по 0,32 лв./минута с ДДС за обаждане от мобилен номер нa GLOBUL и по 0,12 лв./минута с ДДС за обаждане от фиксиран номер нa GLOBUL.

Виваком

Включени минути не могат да се използват за разговори към номера с добавена стойност, международни дестинации, универсални номера 0700 или в роуминг.Таксуват се според тарифния план.

Мобилтел

Абонатите, които звънят към номер от типа 0700, заплащат разговорите според тарифния си план.