Автор Тема: регулиране на фарове  (Прочетена 6961 пъти)

vankatatr

 • Обичам да пиша ;)
 • **
 • Публикации: 55
регулиране на фарове
« -: Март 04, 2012, 08:19:08 am »
здравейте колеги, знае ли някои от къде мога да си регулирам единия фар малко по на високо ми бие ? Не ми се ходи в серви, но ако се наложи........Благодаря !!  ;D

jorko.b67

 • Почетен член
 • Master of KIA
 • *****
 • Публикации: 1869
Re: регулиране на фарове
« Отговор #1 -: Март 04, 2012, 10:02:26 am »
Здравей ,
най-лесния начин е да го сриташ малко по долната част и така ще го регулираш... :) :) :)
Шегувам се , разбира се..
А сега сериозно - почти до калника , над фара има една дупка - бъркаш там с една отверка (за предпочитане кръстата и дълга около 20 см) и въртиш наляво или надясно докато си регулираш фара.
Дупката е широка около 0,8 - 10 мм и като сложиш отверката трябва отверката да ти е под лек наклон (да не е перпендикулярно надолу !!!) - то и пластмасата така е изрязана на дупката под лек наклон. Без да насилваш пластмасата  нещата може да се получат , НО - трябва ти тъмно помещение , стена , ще се цапаш , а и самата пластмаса на фара(самото винтче много лесно се прецаква) е много нежна.....
Моя съвет е да си отскочиш до един сервиз - за 5лв ще ти регулират и двата фара за 5 мин. Ти откъде знаеш кой фар трябва да регулираш - този който ти бие надолу , или този , който ти бие нагоре ?
Поздрави и успех!

ivannlbc

 • Експерт
 • ****
 • Публикации: 463
Re: регулиране на фарове
« Отговор #2 -: Март 04, 2012, 10:29:54 am »
Вчера тъкмо си смених крушките и сложих от тия, дето имитират ксенон. Светлината е бяла и по-приятна май в сравнение с нормалната жълта светлина от обикновените крушки. Ще трябва и аз да регулирам май фаровете, защото при всяка смяна на крушки нещо се размества. Жорката го е описал как става, само да се стъмни... ;D
KIA Clarus SLX combi 116 hp 1,8 l

TATI

 • Експерт
 • ****
 • Публикации: 500
Re: регулиране на фарове
« Отговор #3 -: Март 04, 2012, 10:44:16 pm »
Водите жените в мола и те докато се моткат там, заставете на някоя стена и регулирате :)
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Seat Ibiza 2007, 1.2, manual

cmapmep

 • Разбирач ;)
 • ***
 • Публикации: 210
Re: регулиране на фарове
« Отговор #4 -: Март 05, 2012, 07:31:33 pm »
Малко помощ от един друг форум:

Омръзна ли ви да ви присветкват, когато колата ви е малко по-натоварена от обичайното? Приятно ли е да карате срещу някой с нерегулирани фарове. Виждате ли добре, когато карате нощем?

Фаровете светят максимално добре, когато са правилно настроени. Неправилно светещите фарове са опасни и неефективни. Следните процедури ще осигурят правилна настройка на късите светлини, гарантираща максимална видимост без дразнещо заслепяване.
В професионалните сервизи майсторите работят с уред, наподобяващ телевизионна камера. Поставя се пред всеки един от фаровете и оптиката му осигурява прецизна настройка. На практика това е най-правилният начин за проверка и настройка на фаровете. Квалифицирани професионалисти в почти всеки сервиз могат да извършат настройката на фаровете ви вместо вас. Ако все пак нямате вяра на тукашните майстори, прочетете тази тема. Късите и дългите светлини, както и халогените, подлежат на механична настройка, като тя може да се извърши без професионален уред, но въпреки това ефектът да е същия.
За да се подготвите за настройване, автомобилът ви трябва да е с поне 1/2 пълен резервоар, товар в багажника, с който най-често пътувате (като килограми) и тежест, поставена на шофьорското място, която грубо да отговаря на вашето тегло. Всички гуми трябва да са проверени и да са оптимално напомпани.
Отидете до равно място, на което има вертикална стена и достатъчно място за колата + 7.5 метра (от предницата на колата до стената). Трябва да направите белези върху стената. Най-лесно те се маркират с хартиено тиксо. Зебежка: колата трябва да е паркирана перпендикулярно срещу стената! Прекарайте колата плътно до стената.
Направете маркер "V" на стената, който да съвпада с центъра на автомобила. С помощта му ще можете да коригирате посоките на фаровете (ляво и дясно).
След това направете маркер "C" на стената, чийто център да съвпада с центъра на всеки фар.
Прикарайте автомобила право назад на дистанция 7.5 метра. На "V" маркера на стената пуснете вертикална линия надолу, за да имате разграфен център. След това свържете "C" маркерите с хоризонтална линия, която ще кръстим "Н-Н". След това от маркерите "C" пуснете линия, перпендикулярна на правата "Н-Н", надолу. Дължината й зависи от височината, на която са вашите фарове. На края на линията сложете точка "В".

Височина на центъра на фара до земята --- Дължина на линията
.................По-малко от 80 см................. --- ...........76 мм...........
...................От 81 до 99 см.................... --- ..........102 мм..........
.................Повече от 100см................... --- ...........114 мм..........

Свържете и новомаркираните точки "В" с права линия, успоредна на "Н-Н". След приключването на маркирането, на стената вече ще има "система" за настройване на двата фара.
Вертикална настройка:
Късите светлини са изработени така, че да осветяват определен ъгъл.
Снопът светлина минава под него, а над него всичко е тъмно. За настройване, трябва да "гоните" "В-В" линията. За автомобили с електрическо регулиране във височина на фаровете от вътре, поставете ключа на средно положение, за да имате варианти за използване при натоварена или ненатоварена кола.

Хоризонтална настройка:
При автомобилите в Европа, фаровете образуват чупка в снопа светлина, за разлика от америнакските. Настройте всеки фар, като следите чупката на снопа светлина да е точно в точка "В", като диагоналната линия се качва към правата "Н-Н". По този начин, застанали на пътя ще имате максиманла видимост от дясно, без да заслепявате идващите насреща.
След настройка на късите светлини не се опитвайте да настроите и дългите, защото и къси и дълги се настройват от едно място. Това означава, че дългите светят правилно, само ако късите са настроени правилно. Ако имате проблеми с дългите светлини, при положение, че сте настроили късите, значи просто фарът е дефектирал.

Халогени:
Фаровете за мъгла се настройват по подобен начин. Снопът им стига до началото на светлинния сноп на късите. Настройте халогените така, че снопът да достига до "В-В" линията (която се изчислява след измерване на височината на фара от земята).
Халогените осигуряват по-широка осветеност в страни. Хоризонталната им настройка е по-необходима. Фаровете за мъгла трябва да са насочени напред, не по-наляво или по-надясно.

vankatatr

 • Обичам да пиша ;)
 • **
 • Публикации: 55
Re: регулиране на фарове
« Отговор #5 -: Март 08, 2012, 04:03:55 pm »
мисля да избера най-добрия вариант, а именно да отида до КИЯ :)

christian

 • Разбирач ;)
 • ***
 • Публикации: 188
 • Kia Sportage 2,0 CRDi AWD 6AT
Re: регулиране на фарове
« Отговор #6 -: Март 09, 2012, 01:47:18 pm »
мисля да избера най-добрия вариант, а именно да отида до КИЯ :)
Колега можеш да отидеш във всеки сервиз, който предлага услугата. Добро решение си взел. Не мога да разбера хората за 10 лв. голяма икономия правят и се пулат два часа пред стената.....и след това се чудя защо не искам да карам нощем.
2,0D 16V CRDi AWD 6AT

marina.m

 • Новак
 • *
 • Публикации: 43
Re: регулиране на фарове
« Отговор #7 -: Март 10, 2012, 10:15:15 pm »
София , кръстовището на  бул. "Владимир Вазов"  и ул. "Поп Грую" , посока Центъра...
Ето на това място има автосервиз (на същото място има и офис на ЗК "Дженерали") в посока към Центъра - реглаж на фарове -5лв. и ....5минути...
Регулирала съм фаровете няколко пъти там - доволна съм и добре работят.
« Последна редакция: Март 10, 2012, 10:19:51 pm от marina.m »

emiltodorov1988

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
Re: регулиране на фарове
« Отговор #8 -: Януари 10, 2019, 01:28:31 pm »
Здравейте искам да попитъм регулаж на форовете само нагоре-надолу ли може или може и на ляво-надясно.
Джипа ми е Английски и не ми се иска да сменям фаровете, има ли вариант?
Мерси предварително

bbbisser

 • Разбирач ;)
 • ***
 • Публикации: 205
 • Kia 1.6 GDI
Re: регулиране на фарове
« Отговор #9 -: Януари 10, 2019, 08:27:06 pm »
Здравейте искам да попитъм регулаж на форовете само нагоре-надолу ли може или може и на ляво-надясно.
Джипа ми е Английски и не ми се иска да сменям фаровете, има ли вариант?
Мерси предварително
Джипът трябва да смениш!