Автор Тема: Един ден с Киа Сийд, 1,6 CRDI, 110h.p., 5d (2012 model)  (Прочетена 6545 пъти)

Thor

• Разбирач ;)
  • Публикации: 146
Привет на всички!
Вчера, случайно имах възможността да тествам новата Киа Сийд и сега ще споделя някои впечатления от колата.
Малко уточнение: за сравнение ползвам моята Сийд-ка SW, 1.6 CRDI, 90h.p. 2010 модел (фейслифт-а)
Окачване: 
Определено комфортно и значително подобрено спрямо ‘’фейс-а’’. Всички неравности се обират с едни приятен и доволно приглушен „туп-туп” звук. Колата беше с 15’’ джанти и хубави ‘’Континентал’’ гуми, които със сигурност допринасят за комфорта (особено, ако се сравни със 17’’-те на моята машина).
Спокойно мога да кажа, че не се усеща разлика в окачването с Голф или Фокус – стегнато, стабилно, но комфортно и тихо (при „фейс-а” все още има някои шумове идващи от задния мост отвреме-навреме).
Двигател:
В първите 10-15км се чудех какъв е мотор-а – дизел или бензин.  :o Трябваше няколко пъти да погледна оборотомера, за да се увера, че това наистина е дизел. Много, ама много тих, равномерно работещ дизелов агрегат (незная дали е нова разработка или някаква надстройка на стария мотор).  yahoo Винаги съм смятал, че стария 1.6 дизел е един от най-балансираните и тихи дизели изобщо, но този „нов” мотор определено ме изненада.
След около 60км смесено (магистрала, градско, извънградско) даде среден разход около 4,2-4.3. Като в една извънградска отсечка закотви на 3.6

().

;D ok yahoo

Трансмисия:
Доста различна от 6 ск. кутия на моя Сийд. Лекотата при превключването е почти еднаква (разлика не усетих), но предавателните числа най-вероятно са различни (може би заради по-мощния мотор), защото стила на каране е коренно различен.
Например на моята кола при 80км/ч включвам 6-та и тя си поема независимо от релефа, докато този Сиид си искаше обороти и 6-та идва при 100+.
И при двете коли на 6-та и 2000об/мин скоростта е около 120км/ч.
Като цяло тази комбинация на „новия” Сийд си искаше определено повече обороти, но това пък не се отразява на комфорта по никакъв начин.
Интериор:
С една дума – просторен. Материалите са качествени и сглобката е на ниво. Воланът и лоста на скоростите бяха облицовани с една изключително мека кожа, която се надявам да е поне толкова издръжлива, колкото на ‘’фейс-а”.
Пластмасите са си пластмаси и някаква разлика аз лично не усетих.
Таблото е малко въпрос на вкус и като, че ли „фейс-а” е по-събран в това отношение.
Това табло ми се видя леко разхвърляно с копчета на различни места и ..... трябва си период на свикване най-вероятно с разположението на всичко.
Седалките са по-меки от на фей-са и без толкова изразена опора за бедрата.
Лявата чистачката (пред шофьора) е почти 2 пъти по-дълга от дясната.
И малко от ‘’fun’’-секцията – няма лостче за капака за гориво. Спрях да зареждам гориво и образно казано 5 минути се въртях в колата да търся лостче или бутон за отваряне на капака за гориво.
Мястото на задните седалки и обема на багажника са на светлинни години пред Голф.
Приборите са доста събрани и фокуса е в борда, който е в средата. Четливостта е ОК.
Самият борд показва направо в реално време средния разход, средна скорост и т.н. За точността нямам идея, но знаейки колко е точен на моята машина предполагам, че и тук няма да има разлики.

И така, в края на деня мога да кажа, че „новия” Сийд е един перфектен избор в „Голфовия” клас! ok
Лека от мен!

dani

• Administrator
  • Експерт
  • Публикации: 675
  • i30 rider
Re: Един ден с Киа Сийд, 1,6 CRDI, 110h.p., 5d (2012 model)
« Отговор #1 -: Юни 19, 2012, 01:42:29 pm »
Браво за описанието.

Само едно нещо си забравил - сравнение на цените. (това ще бъде много от полза)

Иначе всичко добре си го написал

Поздрави
Love is suicide!

Thor

• Разбирач ;)
  • Публикации: 146
« Отговор #2 -: Юни 19, 2012, 02:43:58 pm »
Нямам идея относно цените (това е извън БГ), защото карах тази само, докато моята минаваше през второ ТО.
Мислех, че ще ми дадат Венга за временно ползване, но ме изненадаха с този Сийд и просто реших да споделя впечатления. ;D

« Последна редакция: Юни 19, 2012, 02:53:34 pm от Thor »

cmapmep

• Разбирач ;)
  • Публикации: 212
« Отговор #3 -: Юни 20, 2012, 09:20:46 am »
Аз също направих тест-драйв на новия Сиид вчера, докато минавах ТО. Останах много приятно изненадан от возията. Преди него карах Оптима и Спортидж (184к.с.) и определено Сиида превъзхождаше значително Спортиджа и едва отстъпваше на Оптимата. За екстрите (ТХ) - дал Господ (КИА). Освен стандартните за това ниво (панорамен покрив, навигация с камера за заден ход, безключов достъп със старт/стоп система, круиз-контрол), има още няколко, които изпробвах: - ел. настройване на седалката с памет и автоматично позициониране при затваряне на вратата. При отваряне - седалката се изтегля назад и ви освобождава повече място за слизане; - лимитатор на скоростта (при множащите се камери може да е много полезен); - 3 степенно регулиране на усилието във волана - нормал, комфорт и спорт; - климатроникът има два автоматични режима - софт и фаст; - паркинг асистента върви в комплект с преден и заден парктроник + странични сензори (за по-неопитни шофьри/ки ще е от голяма полза);.
Леко ме разочарова средната конзола - претрупали са я с копчета, декорирани с натрапчиви символи, които можеше да са малко по-красиви.
Цената - около 35 с ръчни скорости.