Автор Тема: ISG (Start & Stop)  (Прочетена 66855 пъти)

CoolMaN®

• Наблюдава денонощно
  • Spammer
  • Публикации: 933
ISG (Start & Stop)
« -: Ноември 20, 2012, 09:05:33 pm »
Да поговорим малко за тази система ISG (Start & Stop) при KIA. Казвам при KIA, защото при различните автомобили логиката до някъде е различна.
При Rio направих извадка от сервизната документация и там пише при какви условия не се изключва двигателя:

- Ако охладителната течност /антифриза/ е студена, т.е. не е достигнала работна температура. Не се уточнява температурата.
Знаем, че дизела по-трудно загрява, но до колкото си спомням KIA не я предлага тази система при дизел. Въпреки, че съм карал дизел на друга марка с такава система, но както казах по-горе логиките най-вероятно са различни.

- Когато акумулатора е разреден

- Когаго външната температура е под 2°C - това автоматично значи, че зимата тази система не работи.

Някой има ли такава система на колата си и какви са му впечатленията?

Thor

• Разбирач ;)
  • Публикации: 146
ISG (Start & Stop)
« Отговор #1 -: Ноември 22, 2012, 12:19:36 pm »
Моят Сийд (1.6 CRDI, 90h.p.) е с такава, като имам и копче да я изключвам при желание от моя страна.:-)
Наблюдения:
- под определена външна температура обикновено не "гаси",
- при движение в трафик е малко странно първите 10-15 минути, защото колата "пали" при всяко натискане на съединителя,
- наистина сваля разхода поне с половин литър на сто,
- при Сийд-а е доста добре настроена и не дразни,
- като чета по разни списания системата е и доволно надеждна.
Казано накратко съм доволен.:-)

П.П. Мисля, че четох някъде, че "старт-стоп" и TPMS-а стават задължителни за всички класове автомобили, които се продават в ЕС след 01.2011. Колко е вярно незнам, но със сигурност го видях някъде.

CoolMaN®

• Наблюдава денонощно
  • Spammer
Re: ISG (Start & Stop)
« Отговор #2 -: Ноември 22, 2012, 12:27:50 pm »
Интересно ще е сега зимата, най-вероятно няма да гаси, защото ще е под 2°C.

А сутрин забелязал ли си колко време му трябва за да почне да работи, тъй като се говори за достигане на работна тепмература на охладителната течност, а при дизела става малко по-бавно. Поне аз докато карах такъв трябваше да мина 3-4км.

Иначе и при RIO е с бутон за изключване.

Thor

• Разбирач ;)
ISG (Start & Stop)
« Отговор #3 -: Ноември 22, 2012, 12:59:58 pm »
През лятото е бързо - в момента, в който температурата мине над 50 градуса и се включва.
Зимата, поне при мен системата е постоянно изключена, заради ниските температури и бавното загряване.

CoolMaN®

• Наблюдава денонощно
  • Spammer
« Отговор #4 -: Ноември 22, 2012, 01:04:09 pm »
Благодаря, това за 50°C беше полезно.

Thor

• Разбирач ;)
ISG (Start & Stop)
« Отговор #5 -: Ноември 22, 2012, 01:33:40 pm »
Само да добавя, че при включен климатик/климатроник системата пак изключва. Докато двигателя не работи всички токови консуматори се поддържат от кондензатор, т.е. всичко си функционира.:-)

christian

• Разбирач ;)
  • Публикации: 188
  • Kia Sportage 2,0 CRDi AWD 6AT
« Отговор #6 -: Ноември 22, 2012, 01:49:08 pm »
Е то и оставаше да ти спира радиото на всеки светофар. Кеф. yahoo
2,0D 16V CRDi AWD 6AT

CoolMaN®

• Наблюдава денонощно
  • Spammer
« Отговор #7 -: Ноември 22, 2012, 01:49:15 pm »
Да за кондензатора знам, но много честите спирания предполагам, ще го изтощят бързо.
Например в някое софийско задръстване с постоянно спиране/тръгване.

Thor

• Разбирач ;)
ISG (Start & Stop)
« Отговор #8 -: Ноември 22, 2012, 03:02:00 pm »
Да за кондензатора знам, но много честите спирания предполагам, ще го изтощят бързо.

Може би просто системата се изключва автоматично, докато кондензатора се зареди. "Висял" съм в задръствания по 60-90 минути и да си призная не съм усетил, кога точно зарежда кондензатора.

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #9 -: Ноември 22, 2012, 03:08:48 pm »
Thor, от колко време имаш колата и имал ли си проблеми с тази система?
Аз питах за тази система когато правих поръчката ми за спортидж и тогава моя дилър ме разубеди и каза, че тази система е много проблемна. Имали доста сиидове с такава система продадени на някаква фирма и колите постоянно стояли в сервиза и не ми пропоръча да си я поръчвам.
Според дилъра стартера е много "по-усилен" за да издържа на по-често палене (предполагам по-стабилни втулки или дори лагери). Акумулатора на колата бил по-голям (пак за да издържа на често палене). Така ли е наистина?
И въпреки тези "усилени" агрегати, системата често създавала грижи. Така ли е наистина или пак са ме метнали от КМБ?
« Последна редакция: Ноември 22, 2012, 03:30:56 pm от rmk »

CoolMaN®

• Наблюдава денонощно
  • Spammer
« Отговор #10 -: Ноември 22, 2012, 03:15:50 pm »
Истина е, че са различни. Аз ги проверих от достоверен източник.  ok

Thor

• Разбирач ;)
ISG (Start & Stop)
« Отговор #11 -: Ноември 22, 2012, 03:47:01 pm »
Thor, от колко време имаш колата и имал ли си проблеми с тази система?

От Юни, 2010 (първите след фейслифта). Колата е на 50к+ км и засега да чукна на дърво не е правила грижи системата. Все още пали само като й покажа ключа:-)
При мен си беше в "пакета", т.е. не се води екстра, която може да се поръча.

chitko

• Разбирач ;)
  • Публикации: 327
« Отговор #12 -: Ноември 22, 2012, 04:19:40 pm »

Може би просто системата се изключва автоматично, докато кондензатора се зареди. "Висял" съм в задръствания по 60-90 минути и да си призная не съм усетил, кога точно зарежда кондензатора.

Доколкото съм чел, кондензатора се зарежда като се пускаш по инерция / спираш със скорости /спирачки (полззва китетичната енергия). Така зарежда и акумулатора, затова после като си в режим на шофиране динамото не върти, за да зарежда акумулатора и пестиш допълнително. И алтернатора и акумулатора и блока са модифицирани. В щатските форуми за рио-то се оплакват, че при тях не е настроена както трябва и дори да спреш на знак СТОП за 1-2сек спирала колата, което е тъпо.
Аз бая се бях замислил за тая екстра, ма сигурно щях да чакам още + 3 месеца за рио-то, а и в Пловдив нямаме такива задръствания. За София гласувам с  ;D сигурно за 2г ще ги избиеш тия 800-900лв отгоре
« Последна редакция: Ноември 22, 2012, 04:56:13 pm от chitko »

dikata1975

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #13 -: Декември 18, 2023, 04:15:45 pm »
Здравейте,да попитам и аз нещо за тази система Kia seed 1.4 105к 2009 година.Ясно ми е че мога да стана обект на подигравки ,но до сега не съм имал досег с такава система и се хващам ,че когато изгасне посягам към ключа да паля .Та въпроса ми е проблем ли ще е ако завъртя да паля с ключа ,а не със съединителя?И още много въпроси ще имам ,но в последствие все пак я имам от 3 дена.А не е като да няма проблеми карета ,светлини,ръчна,биалетки по-малко да я вкарам в час.