Автор Тема: размер на гуми ( 0т един размер на друг )  (Прочетена 4522 пъти)

karchev

• Новак
  • *
  • Публикации: 12
Колеги  карам още със зимните гуми защото летните ми се галоши. Сега има промоция и цената ме устройва но размера е по различен. Аз имам 2 читави от старите които са 195/60/15, но промоцията в магазина е за размер 185/65/15. Въпроса ми е първо ако взема 2 с размера от промоцията и сложа моите 2 (по-широките) дали ще има неприятен ефект върху колата ? Другият ми въпрос е дали въобще е добра идея да слагам по-тесните гуми (185/65/15), защото оригиналният размер е 195/60/15.
Поздрави !!

pyrpyl

• Новак
  • *
  • Публикации: 47
  • KIA Magentis 2006 2.0 CRDI
Re: размер на гуми ( 0т един размер на друг )
« Отговор #1 -: Април 29, 2013, 01:50:38 pm »
Според които и да е подобен на този http://www.avtogumi.bg/oscommerce/testove_letni_gumi.php калкулатор, разликата в диаметрите е допустима. По-тясната гума на теория ти носи относително по-дълъг спирачен път (поради по-малкото контактно петно с пътя) при еднакви други параметри - грайфер, шарка, налягане, температура на асфалта, качество на каучука. Ако не си рисков шофьор и караш съобразявайки се с пътя и правилника, сигурно няма да усетиш разлика. Пак повтарям при еднакви други условия. Не сравнявай различни марки гуми. Успех. ;D
KIA Magentis 2006 2.0 CRDI

kirilrz

• Разбирач ;)
  • Публикации: 214
  • още има да се учи
Re: размер на гуми ( 0т един размер на друг )
« Отговор #2 -: Април 30, 2013, 11:03:27 am »
Колеги  карам още със зимните гуми защото летните ми се галоши. Сега има промоция и цената ме устройва но размера е по различен. Аз имам 2 читави от старите които са 195/60/15, но промоцията в магазина е за размер 185/65/15. Въпроса ми е първо ако взема 2 с размера от промоцията и сложа моите 2 (по-широките) дали ще има неприятен ефект върху колата ? Другият ми въпрос е дали въобще е добра идея да слагам по-тесните гуми (185/65/15), защото оригиналният размер е 195/60/15.
Поздрави !!

щом са чифтове т.е. 2 еднакви и други две еднакви е хубаво едните като чифт да са отпред другите отдзад за да не се получава разминаване в стабилността.Другото което е най-правилното е всички да са с еднакъв размер за да си спокоен.относно широчината като са по-широки колата е по-стабилна на пътя и в завойте е по-стабилна т.е завойте можеш да ги вземаш с по-висока скорост примерно с 10-15 км.По-широките гуми са и пропорционално по-високи.аз за летните съм решил като се изтъркат да си взема 215/50/16 за Сиид-а че колата да е по-стабилна.оригиналния размер е 205/55/16.Така бях направил на опела който карах -бащата беше сложил 185/55/15 аз ги смених като се скапаха с 195/55/15-разлика имаше и на сравнително равен път със завой из търговишкия Балкан(Търговище-Омуртаг) ги правих луди и криви с БМВ-та и и Аудита като имай в предвид че колата е карана в БГ и има навъртяни тука само 100 000 и при висока скорост със 150 на прав участък цялата предница биеше но бе стабилна.Направи следното:вземи си 4 бройки от втората за 200лв  че дори може и по-евтино да ги спазариш в тази криза с по-тесния размер за проба и като се изтъркалят вземи си само 2 от по-големия размер и ще усетиш разликата във стабилността.Казвам го като съвет а пък ти си решаваш
да имаш девствена жена и девствена кола е най хубавото нещо на света :-)