Автор Тема: Примигване на светлини след стартиране на двигател?  (Прочетена 13635 пъти)

ivanpetelov

• Новак
  • *
  • Публикации: 12
Разликите идват от показанията, които от сервиза на Киа ми дават. Колата е на 100 000 км. Току що взех колата и мога да Ви напиша при последното мерене след сменени четки и реле регулатор какви точно са показанията:

1. Веднага след стартиране на двигателя: 13,8 V това е преди свещите да се изключат без консуматори
2. Няколко минути след работа на двигател: 14,1 V, при вече изключени свещи
3. При пускане на абсолютно всички консуматори и изгаснали свещи: 13,5 V

Тъй като доста време се занимавам с този проблем ми показаха кола със същия двигател. При нея отново има промяна в силата на светлината след запалване. Зареждането и при нея е с тези показатели.

Наистина не мога да разбера в крайна сметка дали трябва да зарежда така или просто има доста коли с такъв проблем. Обясниха ми, че примигването го има само на този модел с този двигател. Показаха ми и бензинов Сийд, при който зареждането на празен ход при пуснати консуматори е 11, 8V и така се опитаха да ме убедят, че това си бил проблем в производителя.
За моя сигурност ги накарах да ми изпечатат документ, в който са написали, че примигването е нормално и тези показания на алтернатора са ок. Сега смятам да напиша едно писмо до Кия, за да потвърдят това. Поне според мен тези неща няма как да са нормални.
« Последна редакция: Април 03, 2013, 05:05:34 pm от ivanpetelov »

TATI

• Експерт
  • Публикации: 499
Според мен имаш проблем. Говоря за зареждането. Абсурдно е да пада под 13,8, без значение кой е производителя.
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Seat Ibiza 2007, 1.2, manual

jovan83

• Новак
  • *
  • Публикации: 37
Аз мога да потвърдя от личен опит,че при запалване на двигателя и пуснати преди това фарове след стартирането на двигателя лампите премигават. Това се получава поради простата причина,че при даване на контакт при студен мотор свещите почват да подгряват,при самото завъртане на двигателя, свещите за момент спират да подгряват за по-лесно стартиране на двигателя и след запалването продължават да подгряват до достигане на температура на двигателя около 70 градуса.Поради тази причина се получава този спад на напрежението и се получава този ефект,защото няма как веднага алтернатора да компенсира цялата консумация на ток. Дори при температура около 50-60 градуса при форсиране на двигателя свещите спират за момент да подгряват и след пускане на педала на газта започват отново. Всичко това може да се провери с една обикновенна пробна лампа. Освен всичко това зареждането се контролира пряко от управляващия блок на двигателя и той решава кога да започне да зарежда и кога не, ако има какъвто и да е проблем със зареждането компютъра ще го хване веднага.

За колегата TATI,нека за проба да премери зареждането на неговата кола при включени абсолютно всички консуматори и да види какво е зареждането и после да каже, дали при него има проблем и дали е нормално.

TATI

• Експерт
Ами мерил съм го на три от колите от подписа ми и на трите е едно и също - 14,3 - 14,4 с включени фарове на дълги светлини, парно, подгрев на задно стъкло, а на Киата и седалки и предно стъкло. Говорим за месец Февруари 2013. Колите са три различни марки и нямат общо помежду си. Свещите са си свещи. Те греят, за да запалиш, но до там. После изключват до следващо палене, а колегата има проблем не при запалване, а при работа на двигателя.

ivanpetelov

• Новак
  • *
Ами в сервиза ми обясниха, че свещите при този двигател работят след запалване на колата до достигане на 75 градуса на антифриза и чак тогава спирали. В това не съм напълно сигурен дали е вярно, но със сигурност се вижда, че няколко минути след палене нещо се променя, тъй като от 13,8 стига 14,1. Сега съм написал на Кия, за да ми пратят точните параметри и реално допустимите стойности. Също така съм им писал за проблема с примигването, пък да видим какво ще е официалното становище на компанията.

TATI

• Експерт
Нещо те моткат и то здраво. Подгревните свещи при дизела работят най-много 20 или 30 сек след запалване и после край. Ако ще греят до 75 градуса на антифриза, то трябва на всяко палене да сменяш свещи. Нали се сещаш, че 75 градуса на антифриза го достигаш след минимум 20 мин каране. Като се има предвид, че свещите работят на 11 волта, а не на 12, тогава трябва преди всяко палене да ги сменяш.

ivanpetelov

• Новак
  • *
Ами точно това беше и причината, която ме накара да пиша на сайта за Европа. Надявам се да са коректни и да ми дадат информацията, която съм поискал. А иначе веднага разбрах, че ме мотат, когато от вчера до днес 3 пъти си смениха мнението относно допустимите стойности на зареждане.

jovan83

• Новак
  • *
Само да ви попитам някой от вас да е чувал за  така нареченото последващо подгряване,за да се избегнат неприятните детонаций на дизеловия двигател? И ако не вярвате, сам написал в предишния ми пост как  може да се провери с обикновенна лампа и много хора ще останат изненадани.Гарантирам ви че при студен двигател свещите ше работят минимум 5 минути след запалването на двигателя.Това е една от причините свещите на сийдовете да изгарят по-често,мисля че доста хора сме сменили по 3 и повече свещи. Попитай някой който е палил дизел на студено без подгревни свещи и ще разбереш каква орехотрошачка се получава първите 30 секунди.Най-лошото е когато хора незапознати с автомобилите и новите технолоии говорят и дават мнения кое как трябва да работи и кое е нормално и кое не. Само за информация ще ви кажа че се занимавам с корейски коли(хюндай и киа ) от близо седем години и мисля че знам какво говоря.
Поздрави

TATI

• Експерт
и последно колко е? 5 мин или достигане на 70 градуса?
иначе кой колко се е занимавал с коли, не мисля че помага с нещо на колегата

jovan83

• Новак
  • *
Времето зависи от околната температура, ако навън е 10 градуса според теб колко време е нужно да се достигне 70 градуса и колко ако е температурата е 35 градуса.Времето за подгряване след стартиране зависи от температурата на антифриза и се контролира от компютъра на двигателя.

TATI

• Експерт
много разводнихме темата. колегата има проблем не с подгряване, а с примигване на светлините при работа на двигателя на автомобила.
иначе моя двигател загрява за едно и също време, без значение каква е външната температура и това време е 15 мин след запалване до достигане на работна температура от 88  градуса, на колкото ми отваря термостата. и свещите ми работят точно 25 сек допълнително след запалване.

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
Доста неща се изписаха, много от които вярни, но с някои не мога да се съглася и затова ще ги игнорирам.

1. Веднага след стартиране на двигателя: 13,8 V това е преди свещите да се изключат без консуматори
Това ще приема, че е нормално, защото след запалване ти работи съпътстващото подгряване и е възможно алтернатора да не може да смогне на тока който консумират нагревателите.

2. Няколко минути след работа на двигател: 14,1 V, при вече изключени свещи
Това е горе-долу добре, но е на границата.

3. При пускане на абсолютно всички консуматори и изгаснали свещи: 13,5 V
Тук вече имаш проблем.

Примигването на фаровете е нормално да го има, само ако това е моментът в който съпътстващото подгряване се изключва.

Показаха ми и бензинов Сийд, при който зареждането на празен ход при пуснати консуматори е 11, 8V
Този автомобил е 100% с проблем.

ivanpetelov

• Новак
  • *
На мен ми е ясно, че проблем има. Затова и вече 2 седмици се занимавам с този проблем. Въпросът е в "специалистите" в сервиза, според които тези стойности са нормални. Също така не мога да приема, че производителят е сложил алтернатор, който не може да компенсира включването на свещите, тъй като това е неразделна част от двигателя. Според сервизът на този автомобил се слага заводски е сложен такъв алтернатор и проблем нямало. Затова и ми е интересно какво е положението при другите колеги с такъв двигател. Наистина дизеловия сийд, който ми показаха правеше абсолютно същото, даже примигването беше по-фрапантно. Аз видях, че е член на клуба и съм записал номера му, за да му кажа, че колата явно има същия проблем, но не знам дали е коректно да пиша тук тази информация. Стойностите при зареждането също съвпадаха. От сервиза ми казаха да доведа сийд, който не мига или зарежда с други стойности, но за момента не съм намерил човек...

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
Ако излизам тези дни с моята, ще направя замерването при мен. Ако има такова нещо, ще ходим заедно
Номера който си записал, на комби ли е, макар моята да не е била скоро там.

ivanpetelov

• Новак
  • *
Не на хечбек е, днес сменяха кормилна рейка на този автомобил. Ще съм много благодарен, ако съдействаш.