Автор Тема: Бутон с надпис ".... chain"?  (Прочетена 4225 пъти)

Kamenov

• Новак
  • *
  • Публикации: 18
Бутон с надпис ".... chain"?
« -: Август 24, 2014, 05:48:09 am »
Здравейте,
След няколко дни ставам ваш колега по модел, купувам един карнивал 2.9 дизел (160к.с.) от 2007ма.

За тези коли данните са оскъдни и каквото можах да науча - прочетох, останалото ще уча в движение. Що годе нещата са ясни :)
Видях един бутон в купето, за който нищо не миидва на ум (сори, бях с семейството и забравих да снимам): Намира се от лявата страна на волана, точно до волана, на него има изобразено нещо като гума с верига, има някакво съкръщание "VTS" или нещо подобно, и надпис, за който също не съм сигурен - " .... chain".

Питането ми е за какво е този бутон, система или блокировка?

(Една книжка Owners Manual  би ми свършила перфектна работа. Но не намерих)

pacopsc

• Новак
  • *
  • Публикации: 36
Re: Бутон с надпис ".... chain"?
« Отговор #1 -: Август 25, 2014, 03:01:24 pm »

Kamenov

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Август 26, 2014, 06:19:38 am »
Благодаря за линка :)

Kamenov

• Новак
  • *
« Отговор #3 -: Август 30, 2014, 07:48:54 am »
за всички, на които им е интересно, отговорът на въпроса е много прост:
Системата се казва VRS, патентована от КИА, за по малък радиус на завоя.
Обаче ако си с вериги, за да не дерат лошо в каросерията, може да се натисне този бутон, който всъщност ограничава радиуса на завиване и така може да си маневрирате спокоойно с колата.
Тоест, ако не сте с вериги, не го пипате :)

Патилан

• Новак
  • *
  • Публикации: 9
  • KIA- Carnival 2009 г. 2,9 CDI
« Отговор #4 -: Януари 05, 2015, 11:24:41 pm »
Малко спам: би ли споделил, откъде да си намеря вериги за човешки пари, та да ги туря на тая кола, че да го ползувам тоя бутон?
Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Kamenov

• Новак
  • *
« Отговор #5 -: Януари 21, 2015, 04:10:04 pm »
Патилане, аз лично си купих вериги от Кауфланд. точно размера който ми трябва не е упоменат, става и за по големи и за по малки гуми - за около 30 лева. По метода "на око" реших че ще станат.

Честно да си кажа - купих ги само да е спокойна женами, тъй като аз по принцип не съм фен на снежни спортове и следя прогнози - не пътувам ако ми се струва че може да ме удари лошо време. Ако все пак се случи - стискам палци да станат.

Още нещо: Оригиналните гуми - 225/70/R16 съм сменил с 215/70/R16. Колата става малко по ниска но ми се струва че е така е по добре.
Още нещо: При смяма на гуми - внимавайте с шпилките на колелата - лесно се повличат резбите , смяната на шпилки поне аз не мога да си я направя сам.

Патилан

• Новак
  • *
  • Публикации: 9
  • KIA- Carnival 2009 г. 2,9 CDI
« Отговор #6 -: Януари 30, 2015, 01:08:23 pm »
Тоооо, квито са снежни виелици последните зими, само за вериги е, ама... добре е да си имаш в колата.
Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.