Автор Тема: Автоматик вкарване на задна при движение напред и какви са последтсвията?  (Прочетена 10266 пъти)

oz general

• Новак
  • *
  • Публикации: 22
Здравейте колеги,

Имам нужда от помощ. Някой знае ли автоматичната трансмисия на спортиджа защитена ли е от вкарване на задна скорост при движение на автомобила напред?
Колата е 2.0 бензин автоматик 4х4

Случката е следната:

Не съм в БГ и колата я кара жена ми. Ходили вчера някъде извън града с брат и и на връщане той взел да я врънка да му даде да кара. В крайна сметка качва се момчето да кара и по някое време по погрешка бута лоста от D na R По описание на жена ми се чуло много силно изчаткване от към скоростната кутия и лоста се върнал на N. Цялата работа се случва при скорост от около 80 км/ч. После включва на D и се прибират без повече проблеми. От тогава колата не изглежда да има някаква разлика в поведението. Движи се напред и назад, но ме притеснява дали все пак не е станало нещо. Може нещо да се е отчупило и да чака подходящ момента да направи всичко вътре на салата.

Тъй като интернета който ползвам в момента е мн скапан и не постоянно имам достъп, не мога да се ровя много из гугъл, за това моля за вашата помощ. Да се кара ли колата в сервиза да я видят или няма основание за притеснение?

Благодаря ви предварително!!!
« Последна редакция: Октомври 02, 2013, 10:06:18 pm от oz general »

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
поне в книжката на оптимата пише в никакъв случай да не се включва задна в движение... чел съм, че има някакъв чалъм за рестартиране на скоростната кутия, но трябва да се закачи на компютър колата.
то незнам какъв идиот трябва да си да се качиш на кола с АТ и да започнеш да ръчкаш скоростите в движение.... тук се сетих, че на оптимата, за да вкараш скорост трябва да се натисне спирачката и тогава се освобождава бутона на скоростния лост.
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT

oz general

• Новак
  • *
Тя колата привидно е ок. Върви си нормално, но се притеснявам да не би все пак да се е получило нещо като бомба със закъснител. И да стане някой голям фал баш когато не очаквам. Примерно да се е отчупило парче от нещо и да ср мандахерца вътре чакайки удобен момент да направи всичко на мармалад. Свалих книжката и там пише че не би трябвало да е възможно да включиш задна без натисната спирачка, но какво пък е било това изчаткване ...
Накарах жената да отидат утре до сервиза и да обяснят какво се е случило и да питат евентуално има ли повод за притеснение. Дано вс е ок. nunu

Ако някой все пак има опит/идеи нека сподели

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
Чаткането е било точно,защото не можеш да вкара задна  :)
И мойта жена го правеше тоя номер ,като взехме автомата,ма вече не смее,то и не може де crazy

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
Предполагам, че хидравличния клапан се е опитал да премести механиката и зацепи колелцата за задна, но тъй като са се получили две колелца въртящи се в различни посоки и не са успяли да влезнат и след като за около секунда заявената предавка не се е "включила" компа на автомата е изключил клапана и това е.

Звукът е бил предполагам от срещането на зъбите на колелцата. В автоматика има доста места където може да се получи приплъзване - има хидротрансформатор (нещо като съединител) и пакети с фрикционни дискове като тези възли чрез приплъзването си осигуряват (в известна степен) защита на другите части (намаляват натоварването). Освен това при смяна на предавките се намалява (умишлено) налягането от маслената помпа на автомата и съответно клапаните за превключване на предавките се опитват да ги включват "лекичко" с по-ниското налягане и съответно ако предавката не влезне компа спира с опитите веднага.

Надявам се да няма проблеми с колата и трансмисията, но все пак минете през сервиза и кажете какво е станало. Може пък да могат да помогнат там.
« Последна редакция: Август 06, 2013, 11:56:11 am от rmk »

oz general

• Новак
  • *
Благодаря за отговорите!

Жена ми е звъняла в сервиза днес и от там просто са и казали да си запише час. Колата е на ГТО през ноември и аз до тогова ще съм се прибрал. На жена ми казах да я кара до тогава пък като си дойда аз ще я закарам.

В крайна сметка сега ми е по-спокойно. Така си мислех и аз, че трябва да има някаква защита все пак тия коли се карат от какви ли не хора crazy

niko24

• Гост
извинявам се за глупавия въпрос, но защо не е хубаво автоматик да се пуска по инерция да се кара на "N" ако е на надолнище? аз също правя така някой път и тук разни познати гледам и те така карат, ако може някой да обясни какво може да стане?

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
Кола на свободна не се пуска!
Това се учи още когато взимаш книжка!

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
извинявам се за глупавия въпрос, но защо не е хубаво автоматик да се пуска по инерция да се кара на "N" ако е на надолнище? аз също правя така някой път и тук разни познати гледам и те така карат, ако може някой да обясни какво може да стане?

Битува мнение, че ранните автоматици (може би от преди 30 години) не са били предвидени да се карат по инерция, защото тогава двигателя или е изгасен или работи на празен ход. При тези ниски или липсващи обороти, маслената помпа на автоматика не може да смогне да смазва както трябва изходящия (не знам дали се нарича вторичен) вал на автомата (точно преди диференциала), а той бива въртян от колелетата на движещата се кола и се е получавало износване в лагерите на този вал. Дълбоко се съмнявам, че инженерите в днешно време не са решили този проблем и според мен той едва ли съществува.

Карането по инерция обаче на един съвременен автомобил е абсолютно безсмислено, защото когато се спускаш по нанадолнище и пуснеш педала на газта, компютъра на двигателя прекъсва горивото (това може да се види ако има борд компютър, който показва моментния разход) и в този момент натрупаната инерция върти както двигателя така и "прикачния инвентар" (алтернатор, компресор климатик ...) за сметка на намаляващата скорост. Освен това ако спускаш "на скорост" ще имаш по-високи обороти и от там по-добри спирачки (повишена сигурност). Ако спускаш по инерция на празен ход - хем се хаби гориво за да се поддържа празния ход (плюс товара на "прикачния инвентар"), хем и спирачките са по-слабички от липсата на вакуум във всмукателния колектор (за бензинов двигател).

Аз също имам един глупав въпрос:
niko24, защо ти и познатите ти се спускате на "N" ?
« Последна редакция: Август 08, 2013, 07:42:51 pm от rmk »

niko24

• Гост

Битува мнение, че ранните автоматици (може би от преди 30 години) не са били предвидени да се карат по инерция, защото тогава двигателя или е изгасен или работи на празен ход. При тези ниски или липсващи обороти, маслената помпа на автоматика не може да смогне да смазва както трябва изходящия (не знам дали се нарича вторичен) вал на автомата (точно преди диференциала), а той бива въртян от колелетата на движещата се кола и се е получавало износване в лагерите на този вал. Дълбоко се съмнявам, че инженерите в днешно време не са решили този проблем и според мен той едва ли съществува.

Карането по инерция обаче на един съвременен автомобил е абсолютно безсмислено, защото когато се спускаш по нанадолнище и пуснеш педала на газта, компютъра на двигателя прекъсва горивото (това може да се види ако има борд компютър, който показва моментния разход) и в този момент натрупаната инерция върти както двигателя така и "прикачния инвентар" (алтернатор, компресор климатик ...) за сметка на намаляващата скорост. Освен това ако спускаш "на скорост" ще имаш по-високи обороти и от там по-добри спирачки (повишена сигурност). Ако спускаш по инерция на празен ход - хем се хаби гориво за да се поддържа празния ход (плюс товара на "прикачния инвентар"), хем и спирачките са по-слабички от липсата на вакуум във всмукателния колектор (за бензинов двигател).

Аз също имам един глупав въпрос:
niko24, защо ти и познатите ти се спускате на "N" ?

мерси за отговора, ами то не е точно "спускане", а по скоро като видя отдалече, че светне червено на някое кръстовище включвам на N и карам малко по инерция докато стигна, за да не държа спирачките, защото тук се чака много на "червено", но съм забелязал, че някои познати включват на N когато има и нанадолнище, не знам точно защо, аз по принцип на надолнище избягвам освен ако не е на някое кръстовище. та затова ми беше интересно да разбера защото това ми е първата кола автоматик и много и не рабирам от двигатели и скорости :)

TATI

• Експерт
  • Публикации: 499
Ами има 3,2 и 1 скорост и няма никакъв смисъл да се изключва на неутрална. Ами ако загасне, докато се движи автомобила, к'во прайм, както викат?
Сега по въпроса на колегата - няма страшно, има защита за вкарване на задна при движение напред. Ако си чел книжката, знаеш, че за да включиш задна, трабва да си спрял и с натисната спирачка. Това, което са чули е именно защитата, просто са ударили щифта, който директно изхвърля лоста е неутрална позиция, за да не стане беля.
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Seat Ibiza 2007, 1.2, manual

oz general

• Новак
  • *
Благодаря на всички за отговорите.

Що се отнася до карането по инерция - не е добре за автоматичната трансмисия. Води до прегряване на маслото в кутията и всички негативни последици свързани с това. От друга страна, както каза колегата по-горе, съвременен автомобил (включително и такъв с ръчни скорости) е напълно излишно да се кара така - повишен разход ,а и от гл. точка на безопасността също не е добре. Евентуално изгасване на двигателя те оставя без усилвател на волана и почти без спирачки, което може да е доста опасно когато не го очакваш. На мен ми се е случвало кола да ми изгасне при завой на пресечка със скорост от 10 км/ч и резултата беше че се качих на отсрещния тротоар с едната гума. Хвана ме напълно неподготвен, ама надали само аз съм свикнал да въртя волана с една ръка. Та при по-висока скорост последствията биха били още по фатални.

direct

• Разбирач ;)
  • Публикации: 309
Аз съм ръчка и почти никога не карам по инерция. За автомат е направо престъпно!