FACEBOOK СТРАНИЦАТА НИ
извинявам се за глупавия въпрос, но защо не е хубаво автоматик да се пуска по инерция да се кара на "N" ако е на надолнище? аз също правя така някой път и тук разни познати гледам и те така карат, ако може някой да обясни какво може да стане?
Цитат на: niko24 в Август 08, 2013, 05:39:35 pmизвинявам се за глупавия въпрос, но защо не е хубаво автоматик да се пуска по инерция да се кара на "N" ако е на надолнище? аз също правя така някой път и тук разни познати гледам и те така карат, ако може някой да обясни какво може да стане?Битува мнение, че ранните автоматици (може би от преди 30 години) не са били предвидени да се карат по инерция, защото тогава двигателя или е изгасен или работи на празен ход. При тези ниски или липсващи обороти, маслената помпа на автоматика не може да смогне да смазва както трябва изходящия (не знам дали се нарича вторичен) вал на автомата (точно преди диференциала), а той бива въртян от колелетата на движещата се кола и се е получавало износване в лагерите на този вал. Дълбоко се съмнявам, че инженерите в днешно време не са решили този проблем и според мен той едва ли съществува.Карането по инерция обаче на един съвременен автомобил е абсолютно безсмислено, защото когато се спускаш по нанадолнище и пуснеш педала на газта, компютъра на двигателя прекъсва горивото (това може да се види ако има борд компютър, който показва моментния разход) и в този момент натрупаната инерция върти както двигателя така и "прикачния инвентар" (алтернатор, компресор климатик ...) за сметка на намаляващата скорост. Освен това ако спускаш "на скорост" ще имаш по-високи обороти и от там по-добри спирачки (повишена сигурност). Ако спускаш по инерция на празен ход - хем се хаби гориво за да се поддържа празния ход (плюс товара на "прикачния инвентар"), хем и спирачките са по-слабички от липсата на вакуум във всмукателния колектор (за бензинов двигател).Аз също имам един глупав въпрос:niko24, защо ти и познатите ти се спускате на "N" ?