Автор Тема: Моля малко по-подробна информация за 4х4 при Sportage 2007 2.0 16v  (Прочетена 9489 пъти)

s_toshkov

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
Здравейте ,

не ми е много ясно какво представлява това 4х4 при Sportage 2007 2.0 16v. Реално само от копчето 4х4 когато е натиснато ли се задейства ?

Ако превъртят(пребуксуват ) предните колела само прехвърляли усилие към задният мост или не ?

Реално ако натисна това копче до колко километра в час може да се кара на 4х4  (изключва ли само над определена скорост)?

Нормално ли е при натиснато копче 4х4 при бавен завой на асфалт да се усещат вибрации?

Има ли някъде качена по-подробна информация за този модел ?

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
Колега ти май си решил да напълниш форума с теми (хихи) :)
Ок, поразгледах малко снимки на спортидж 2 и ще изкажа моето предположението за това как работи 4х4, но държа да кажа, че е само предположение, не му отбирам много-много:
- гледам, че двигателя е напречно разположен (за разлика от на спортидж 1) - това значи че въртящия момент се прехвърля задължително към предния мост и той е основното задвижване на колата
- задният мост получава въртящ момент най-вероятно ако колелетата на предния мост почнат да се въртят по-бързо от тези на задния мост (буксуване). Това може да стане по някакъв хидравлично-механичен или електро-механичен начин (не знам какво се избрали конструкторите).
- в купето има копче 4х4 lock, което не е за да включи 4х4 задвижването (то си го има през цялото време), а включва така нареченото заклюване на някой от диференциалите, което естествено може да се ползва само при бавно предвижване (да речем в кал, блато) и изленеш ли да здрава настилка (тоест увеличиш ли скоростта) и заключването се изключва само за да не се потроши трансмисията.

Имай предвид, че не разбирам много, така че по-добре питай човека който продава колата.

mmtrance

• Разбирач ;)
  • Публикации: 132
  • KIA sportage 2.0 CRDI
4х4 се включва посредством електромагнитна муфа - Borg-Warner , но основата и е фрикционни дискове много на брой които посредством триене прехвърлят въртящ момент към задния диференциал.
Електромагнитът включва муфата само когато натиснеш копчето 4WD
Иначе когато има разлика в скоростта на въртене на кардана и на задните гуми (най общо казано) защото всъщност разликата между оборотите на кардана и на опашката на задния диф задействат 4х4-то
Та когато има разлика в тези обороти зацепването е чисто механично посредством едни метални съчми дето си изместват положението по едни улейчета с различна дълбочина, та тези съчми заклинват и притискат фрикционните дискове и вече оборотите на кардана се предават към опашката на задния диф и от там към задните гуми.
Отварял съм я тази муфа (явно аз съм единствения който е имал проблем с нея) проблема беше виещи лагери, и след като в оторизирания сервиз ми искаха 3800лв за нова муфа - реших да я ремонтирам. Отворихме я, сменихме лагери и семеринги и всичко сега е ОК. Цената излезе в пъти по малка от тази която ми обявиха за нова муфа
Та ако някой има проблем с 4х4-то на санта фе, туксон, или спротидж на киа (щото муфата е една и съща) да пише едно лс, ще му помогна с информация за ремонт, а ако не може сам, ще го насоча към сервиза в който правих моята.
Друго което мога да кажа по повод на загряване и миризми е следното: макар и муфата да се води суха в нея има 150мл масло (маслото е специално мобил мобифлуид лт)
в България го няма, та с многократни прегрявания тва масло се изпарява, което пък води до по бързо износване на дисковете и в един момент изчезва и 4х4, е вярно е че по света се предлагат комплект дискове за тая муфа, но в БГ ги няма, та съвета ми е - щадете ги тия коли, тва не е за извън пътя и за буксуване, това е паркетник
ако искате да буксувате в калта - вземете си истински джип.
Поздрави.
Филип.
diesel power.... feel it!

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
Колега какво означава истински джип?
За мен нито един от съвременните SUV, какъвто е и Спортиджа, не е проектиран да се движи само из блата и разорани
ниви.
Ако искаш да газиш до ушите в калища си вземаш една Лада Нива и и скачаш на ушите.
По принцип всеки автомобил има специална програма за сервизиране. Ако караш масово на къси разстояния, сменяш по-често едни чаркове, ако караш само с видоки дкороди дриги, ако караш по черни пътища - трети и т.н.
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT