Автор Тема: смяна на антифриз и спирачна течност  (Прочетена 12244 пъти)

sasho07

• Новак
  • *
  • Публикации: 13
смяна на антифриз и спирачна течност
« -: Август 29, 2013, 02:20:28 pm »
Здравейте!

Обслужвам колата си( ceed 1.6crdi 115 2007г.) в КМБ Пловдив, предстои ми ТО на 105 000 км.Досега от сервиза никога не са ми казвали,че е време за смяна на антифриз и спирачна течност и се притеснявам,защото чета по форума,че хората го сменят на 2-3 години,а моето е на 6 вече.Не казвам,че имам проблеми,напротив-колата не гори антифриз и не губи спирачна течност,нито масло,като цяло съм много доволен.Въпроса ми към вас е- да сменям ли течностите на 105 000км и ако да - какви да бъдат(държа на качеството,не толкова на цената)  :) ;D

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
Re: смяна на антифриз и спирачна течност
« Отговор #1 -: Август 29, 2013, 02:44:55 pm »
Според таблицата за техническо обслужване е трябвало да ти сменят спирачната течност на 2 години или 30 000 км.
Охлаждащата течност на 3 години или 45 000 км.

http://www.kia.bg/web/files/model_documents/4.pdf

Питай в сервиза защо не са ти я сменяли?

sasho07

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Август 29, 2013, 03:15:51 pm »
"Забравили" са да ми ги сменят,защото като купувах 2007г. колата,имах талон с безплатно обслужване до 50 000км.Но странното е как на 60 000 км като ходих, не са ми напомнили да ги сменя,все пак това е повече оборот за тях.

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #3 -: Август 29, 2013, 03:34:58 pm »
Според мен ако колата е в гаранция на следващото ТО им напомни да сменят течностите. Ако не ползваш услугите на официалния сервиз и знаеш, че никога не са сменяни си ги смени сам.

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #4 -: Август 29, 2013, 03:59:22 pm »
и карай внимателно,защото за тея 105 к км. ,спирачнта течност ти е станала на ......
Аз ако бях на твоето място,нямаше да плащам за тези неща приобслужването,ами да си ги плати,който ти е правил обслужването,когато му е било време!

sasho07

• Новак
  • *
« Отговор #5 -: Август 29, 2013, 05:45:29 pm »
Насочете ме към добри марки за спирачна течност и антифриз,почти сигурно ще ги сменя :)

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
« Отговор #6 -: Август 29, 2013, 10:13:37 pm »
пич, смени си ги, защото тези течности, с които си караш колата не са long-life и за това се сменят на период. така, че сменяй и не се чуди.
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT

sasho07

• Новак
  • *
« Отговор #7 -: Август 29, 2013, 11:02:18 pm »
не се чудя въобще,чудя се с какви марки и видове подходящи за ceed да ги сменя :)Затова давайте предложения на воля  ???

sasho07

• Новак
  • *
« Отговор #8 -: Август 29, 2013, 11:05:03 pm »
другия въпрос ми е ако звънна в Пловдив и им дам номера на рамата,ще открият ли дали пък случайно не са я сменили ? Аз лично нямам спомен  :-\

jorko.b67

• Почетен член
  • Master of KIA
  • Публикации: 1870
« Отговор #9 -: Август 30, 2013, 12:10:39 am »
Ха , ха , ха - това ми звучи , като да влезеш в магазин и да питаш :
 - Ракията ви менте ли е ?
Дали ще ти отговорят :
 - Да , менте е - не си взимайте !!!
Ако се обадиш в Пловдив и ги питаш дали са ти сменяли течностите ще ти кажат , че са ги сменяли , защото :
-  ако не са ги сменили и стане (недай си Боже) ПТП , и  се окаже , че е заради стари течности ?????
-  ако не са ги сменили  , а поддържат гаранция , ако се обадиш на медиите да раздуят как се прави гаранционно ТО ???
-  ако не са ги сменили - е , тогава да ги у майсторите , баш (не визирам в случая който и да е сервиз ) - ами те по-добре да затварят...
Няма смисъл от това - пътя вече ти е ясен...

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #10 -: Август 30, 2013, 08:31:48 am »
За марки - трудно ми е да кажа, в повечето случай каквато и марка да съм купувал на менте не съм попадал до сега. Примерно антифриз съм купувал I.G.A.T от евро07 и не ми е замръзвал, но може и да има по квалителтни - знам ли. За спирачна течност виж дали ще намериш нещо на Мотул, Кастрол, Тотал. Ако пък не намериш подобни марки имай предвид, че на една корса преди време смених спирачната течност пак с такава на I.G.A.T. и си спира идеално и до сега (вече поне 3 години). Също така за спирачната течност внимавай шишенцето да не е разпечатано и да има едно фолио/станиолче/найлонче под капачката, за да не се е пропила влага в течността (спирачната течност е хигроскопична). Сам ли ще си ги сменяш или си имаш сервиз/майстор? Ако имаш някой доверен майстор питай и него.

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
« Отговор #11 -: Август 30, 2013, 09:00:09 am »
другия въпрос ми е ако звънна в Пловдив и им дам номера на рамата,ще открият ли дали пък случайно не са я сменили ? Аз лично нямам спомен  :-\
тук, по-скоро си погледни спецификациите на тия течности по книга и сменяй с точните такива по спецификация.

За това, какво ще открият - вземи си фактурите по които си плащал ТО, ако има такива, там пише всичко.
« Последна редакция: Август 30, 2013, 09:02:03 am от smirn0ff »
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT

kiario2012

• Експерт
  • Публикации: 515
  • KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L
« Отговор #12 -: Август 30, 2013, 09:58:44 am »
Не го плашете толкова момчето - стари коли не сте ли карали ?  До тук написаното ме подсети за старото ми опелче - спирачната течност никога не е пипана ( и то от незнание - бил съм млад водач), а антифриза и той нямаше да бъде сменен ако периодично не ми ''губеше'' водата :)  Говоря за опелче купено на 92 000 ''реални'' километра :)   Нека колегата да кара спокойно и при първа възможност да си ги смени за да се чуства по-спокоен.
KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L

KIA CEED 1.4 T-GDI 140hp DCT-7 EX

Стефан

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #13 -: Август 30, 2013, 10:03:28 am »
Старите коли са друга работа !
Новите са капризни !
Гаранцията,и тя е повече от капризна !
Ние,клиентите,най-вече!

TATI

• Експерт
  • Публикации: 499
« Отговор #14 -: Август 31, 2013, 08:07:32 pm »
Капризни, капризни, колко да са капризни? Нищо фатално не е станало и няма да стане. Да, хубаво е да се сменят течностите. Аз да се похваля, но Киата вече е с антифриз за 160к км, че да не го мисля. Марка Тойота, розовичък. Спирачна течност ползвам пак на Тойота ДОТ 4, макар че те не произвеждат нито масла, нито другите течности, но ги вземам от тях и са брандирани с тяхното лого.
Иначе, почне ли да ГОРИ и антифриз. лошо. Та, смени си течностите, за да ти е мирна главата. В сервиза ще ти сложат каквото имат. Софийския ползват АРАЛ, ако не са сменили фирмата доставчик. Марки, стига да си сигурен, че са истински, са еднакви като параметри.
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Seat Ibiza 2007, 1.2, manual