Автор Тема: Дилема за размера на зимни гуми  (Прочетена 7265 пъти)

buksy

• Новак
  • *
  • Публикации: 7
  • KIA Sportage III - 2.0D CRDI АWD
Дилема за размера на зимни гуми
« -: Октомври 20, 2013, 10:18:36 pm »
Здравейте колеги,
като пресен притежател на Sprotage, ми предстои покупка на 4 зимни гуми и съм пред дилема дали да взимам 17ки на същите джанти или да взема 4 джанти 16ки с идеята че разликата е 100лева на гума между 16 и 17 - били те Hankook или Bridgestone
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/advanced_search_result.php?s=215&h=%2F70&r=R16&categories_id=2&manufacturers_id=
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/advanced_search_result.php?s=225&h=%2F60&r=R17&categories_id=2&manufacturers_id=
А джантите като гледам вървят по около 200 едната - да, в краткосрочен план излиза по скъпо но предполагам за около 3 години от разликата за демонтаж и монтаж ще се избият парите.
Вие какво бихте избрали и имате ли други съображения?
Евентуално ако ще се взимат други джанти, се чудя в хотелите за гуми дали приемат и джанти или е само за гуми
« Последна редакция: Октомври 20, 2013, 10:21:02 pm от buksy »

Shadow

• Експерт
  • Публикации: 447
  • Sportage 2.0® CRDI AWD
Re: Дилема за размера на зимни гуми
« Отговор #1 -: Октомври 21, 2013, 12:00:55 am »
Ами колега аз съм с втори комплект 17ки джанти и гуми. Удобно е освен ценово, а и визуално върху джантите. Когато ти демонтират и монтират всеки път гумите на едни и същи джанти, обикновенно остават белези от свалянето на тежестите. Драскат се джантите, а и не се зане дали ще ги напрявят добре. Другия плюс е, че дори можеш и сам да си ги смениш когато дойде сезона. Крикчето и си 6. Е вярно, казват че трябвало на определни км да се пребалансирали и тн., но нищо не барам докато не усетя че има нужда. Няма нищо по-хубаво от заводско направените неща по колата. 16ки за този двигател незнам дали ще е добре. Имай впредвид, че колата е 1500 и нещо си кг. Незнам как ще се държи в завоите понеже ще вдигнеш индекса за височина на гумата. 
А и не се притеснявай, в хотелите за гуми приемат и джанти  ok
« Последна редакция: Октомври 21, 2013, 12:02:35 am от Shadow »

chitko

• Разбирач ;)
  • Публикации: 327
« Отговор #2 -: Октомври 21, 2013, 10:13:22 am »
За какви демонтажи говориш Шадоу, той човека и 16-ки да си вземе пак ще е със зимни и те ще си стоят на тях и няма да се сменят.
А пък за индекса на височината ? Та той зависи от каква гума ще си купуш и е процент от ширината и...на 16-ка джанта 6 J примерно, стават и 205 и 215 и 225...а R-а може да е различен

Ако сложи 16-ка и запази оригиналната височина на гумите, ще загуби половин инч височина от колата...което не е проблем, даже бих казал че е добре - няма да му се събира толкова лесно сняг между калника и гумата. Отделно ще може да сложи малко по тесни гуми (с 10мм примерно), което се препоръчва зимата.

Shadow

• Експерт
  • Sportage 2.0® CRDI AWD
« Отговор #3 -: Октомври 21, 2013, 10:28:33 am »
Читко, май ти нещо не си разбрал. Човека казва, че се чуди дали да не си вземе 17ки гуми и да ги сложи на оригиналните 17ки джани. Ако ти си успял да си сложих на твоите оригинални джанти директно зимни гуми без демонтаж на летните си  ok.
« Последна редакция: Октомври 21, 2013, 11:21:08 am от Shadow »

chitko

• Разбирач ;)
  • Публикации: 327
« Отговор #4 -: Октомври 21, 2013, 02:16:30 pm »
Читко, май ти нещо не си разбрал. Човека казва, че се чуди дали да не си вземе 17ки гуми и да ги сложи на оригиналните 17ки джани. Ако ти си успял да си сложих на твоите оригинални джанти директно зимни гуми без демонтаж на летните си  ok.

Цитат
или да взема 4 джанти 16ки с идеята

незнам какво съм разбрал и какво не..но май човека се пита дали да си вземе 17 гуми и да ги сложи на оригиналните джанти или да си вземи 16-ки джанти с 16-ки гуми за зимата..които ще му се избият за няколко сезона и няма да сменя гуми...

Btw - всяка смяна на гума я деформира..питайте гумаджиите (ама тези дето продават, а не само дето сменят)...вероятно затова и ти си си взел втори комплект джанти като мен.
Друга широко разпространена мантра също не е вярна - втория комплект за зимата да е стоманени джанти, щото алуминиевите се прецаквали от химикали и тн....освен ако не заливат пътя със сярна кесилина :) При цените на оригинални метални джанти и тасове на КИА си излиза по-евтино да си купиш алумин..било то ОЕМ
« Последна редакция: Октомври 21, 2013, 02:20:55 pm от chitko »

Shadow

• Експерт
  • Sportage 2.0® CRDI AWD
« Отговор #5 -: Октомври 21, 2013, 02:55:59 pm »
Както и да е явно нещо не сме се доразбрали. Аз изходих от думите му : "Здравейте колеги,
като пресен притежател на Sprotage, ми предстои покупка на 4 зимни гуми и съм пред дилема дали да взимам 17ки на същите джанти" - което респективно ще води до сваляне на оригиналните летни и монтиране на новите зимни. Освен и прецакване на гумата, както ти казваш, според мен се прецаква и боята(лака) на джантата особенно в областта на тежестите. Много е трудно да се окаже, че новите тежести ще са на съсщото място както старите.

ivannlbc

• Експерт
  • Публикации: 464
« Отговор #6 -: Октомври 21, 2013, 09:17:01 pm »
Тук дилема няма. Взимаш си допълнителни джанти за зимните гуми. Ако летните са ти 17-ки, взимаш си зимните 16-ки. Съответно им взимаш гуми 16-ки, които ще се явят и по-височки (в гумената си част, иначе като цяло гума+джанта 16-ки трябва да е същия диаметър както гуми+джанти 17-ки), което от своя страна е по-добре за зимата. Ако не си мързел, като дойде сезона си вадиш крика и си ги сменяш сам. Ако има нужда от добалансиране, чак тогава отиваш на гумаджия. Това се разбира ако имаш вибрации, дори и леки, при по-висока скорост. Ако нямаш вибрации, всичко е ОК и натискаш с десния крак смело.  8-) Това е. Успех!
« Последна редакция: Октомври 21, 2013, 09:19:46 pm от ivannlbc »
KIA Clarus SLX combi 116 hp 1,8 l

buksy

• Новак
  • *
« Отговор #7 -: Октомври 21, 2013, 11:22:59 pm »
Благодаря за отговорите. Да при 16ки гумената част ще е по-висока от 17ките за да имат еднакъв диаметър и да няма разлика в километража. Но мисля че по книжка и 16ки ги дават че стават - с картинка с по-малко пътници. Това трябва ли да ме притеснява ако взимам гуми с по-голям индекс за теглото?

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #8 -: Октомври 22, 2013, 09:05:01 am »
Колега, мисля че се бъркаш.

Човечетата и куфарите показват различната натовареност на колата и колко да си напомпаш гумите при съответното натоварване (малко / голямо). Няма връзка между размера на гумите и налягането.
На същата лепенка просто са написали и какви размери гуми да ползваш за 16, 17 и 18 инчови джанти. Това е.

buksy

• Новак
  • *
« Отговор #9 -: Октомври 23, 2013, 04:57:45 pm »
Благодаря за уточнението колега, вече нямам съмнения да мина на 16ки :-)