Автор Тема: Отопление на чистачките  (Прочетена 6994 пъти)

eman

• Новак
  • *
  • Публикации: 35
  • Sportage 1.6t MHEV 2wd Auto EX
Отопление на чистачките
« -: Януари 26, 2014, 06:50:56 pm »
Здравейте, в опциите на модела, се предлага "Отопление на чистачките".
От ръководството за употреба на автомобила, разбрах че тази опция работи когато е пуснато отоплението на задните и странични огледала.

Та да ви питам, след днешния ден на студ, вятър и замръзвания на стъклата, ще споделите опита си - как работи тази опция на Вашите автомобили(дето има такива опция).

Благодаря Ви!

kiario2012

• Експерт
  • Публикации: 515
  • KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L
Re: Отопление на чистачките
« Отговор #1 -: Януари 26, 2014, 11:46:13 pm »
Аз поня нямам такова ''нещо'', но на който има му казвам честито и даже му завиждам.  ;D

Тук намерих за тази опция в друг модел кия:

« Последна редакция: Януари 26, 2014, 11:53:39 pm от kiario2012 »
KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L

KIA CEED 1.4 T-GDI 140hp DCT-7 EX

Стефан

lini

• Разбирач ;)
  • Публикации: 179
  • Sportage SLE 2.0
« Отговор #2 -: Януари 27, 2014, 10:46:05 am »
Бе работи си функцията, но само ако са почистени самите чистачки. Ако има лед по тях със/без това топлене все тая. Това се отнася и за предните и за задната чистачки.
Аз ползвам покривало за предното стъкло и стъклата на предните врати, та сутрин да не ми се налага да стържа. Чистачките се слагат върху него, та нямам и проблеми със залепването им за стъклото.

nikchov

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 59
  • KIA Sportage 4 1,7 CRDI Eco Dynamic EX
« Отговор #3 -: Януари 27, 2014, 11:52:34 am »
Според   мен функцията си работи много добре.Вчера тук във Варна по колите имаше половин сантиметър лед.След като запалих колата и включих задните нагреватели и тези за страничните огледала след около 3-4 минути всичко на предното и задно стъкло беше разтопено и чистачките можеше свободно да се движат.Естествено,че леда по самите рамена няма как да се разтопи но от самите пера -да.

eman

• Новак
  • *
  • Публикации: 35
  • Sportage 1.6t MHEV 2wd Auto EX
« Отговор #4 -: Януари 27, 2014, 08:20:44 pm »
  Днес  робвах дълго време с включено отопление на заднито и снраничните охледала,които на пипане с ръка се усещаха топли,но чистачките навсякъде си бяха студени..смятам че нещо  при мен не е така или аз не разбирам.?

kiario2012

• Експерт
  • Публикации: 515
  • KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L
« Отговор #5 -: Януари 27, 2014, 08:47:38 pm »
Страница 161 от упътването:

KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L

KIA CEED 1.4 T-GDI 140hp DCT-7 EX

Стефан

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
« Отговор #6 -: Януари 28, 2014, 05:49:26 pm »
интересна тема, още повече, че пътувах в неделя вечерта из страната :)
при мен на инструменталния панел за управление на климатика има 2 бутона - единия е за нагрев на задното стъкло и огледалата, а другия е за предното стъкло.
вечерта в неделя, още докато беше колата в гаража, пуснах нагрева на предното стъкло. след което излязох навън и потеглих в снежната вечер. на изхода на София спрях на Лукойла за да си взема едно кафе и какво да видя, перата на чистачките замръзнали .. нали трябваше подгрева на чистачките да работи при пуснато греене на предния прозорец, но явно не работеше или не смогваше, защото предния прозорец си беше хладен ...
след това тръгнах по магистралата - да, повече не забелязах да ми замръзнат чистачките, но аз периодично пусках миенето на предното стъкло, защото колите и камионите, които настигах пред мен хвърляха своеобразна гняс.

Я споделете при спортиджите как стоят нещата, би трябвало да са подобни като на Оптимата.

Иначе Оптимата се държеше доста стабилно по пътя на сняг и кишавицата. съвсем спокойно по магистралата си карах със 100км/ч, на моменти даже и с повече за да изпреварвам разбеснелите се турски тираджии, а по пръвокласната пътна мрежа с 80-90м/ч при това, че си беше снежно по пътищата.
« Последна редакция: Януари 28, 2014, 05:51:10 pm от smirn0ff »
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #7 -: Януари 28, 2014, 06:30:26 pm »
Подгрева на предния прозорец на спортиджа се пуска заедно с подгрева на огледалата и задния прозорец с натискането на копчето за подгрев на задния прозорец (както пише горе на картинката която киарио2012 е пуснал).
Копчето с нарисуван преден прозорец прави следното:
- пуска компресора на климатика
- насочва всичкия въздух към предния прозорец
- засилва силата на вентилатора до край
Това според мен би помогнало при изпотен преден прозорец отвътре (не е за разледяване).
Копчето с нарисуван преден прозорец въобще не пуска подгрев на предния прозорец (говоря за спортидж, на оптима не знам как е).

smirn0ff

• Master of KIA
  • Шеф диригент
« Отговор #8 -: Януари 28, 2014, 06:54:31 pm »
ясно, значи и на Оптимата трябва да е така, както на Спортиджа

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #9 -: Януари 29, 2014, 08:46:11 am »
Потвърждавам написаното от мен горе (защото днес го изпробвах)! Подгрева на предното стъкло се включва с копчето за "подгрев на задното стъкло" и се подгрява една черна непрозрачна област от стъклото ниско долу, където "паркират" чистачките. Определено на пипане е много по-топло там отколкото останалата (прозрачна) част от стъклото. След около 20 минути работа, функцията се самоизключи. Не съм натискал копчето с нарисувано "предното стъкло".

smirn0ff

• Master of KIA
  • Шеф диригент
« Отговор #10 -: Януари 29, 2014, 12:56:36 pm »
 :)

и аз го изпробвах днес и наистина се включва с подгрева на задното стъкло, явно просто всичките подгревки са закачени на една верига.
Иначе тази функция е полезна зимно време, предотвратява втвърдяването на перата