Автор Тема: Покупка на нова KIA Rio  (Прочетена 9923 пъти)

revenue

• Новак
  • *
  • Публикации: 6
Покупка на нова KIA Rio
« -: Август 27, 2014, 02:25:14 pm »
Здравейте,

Да си взема нова количка отдавна ми е мечта и мисля след някой друг месец да я осъществя. Доста ми допада Kia Rio 1.4 бензин с EX оборудване.

Прочетох доста неща за нея. Някой се оплакват от тракащи елементи в интериора и други такива. Това дали е оправено с последните версии на модела.

Двигателя знам, че не е бърз, но достатъчно пъргав ли е за градско каране. Имам притеснения, че колата ще е прекалено малка, макар че искам компактна кола за градско каране. Но аз съм 1.82 м с едро телосложение и се чудя ако кача още двама като мен дали няма на всеки легнал полицай да е по корем колата.

Окачаването адекватно ли е за пътищата в България. Най-важно ми е колата да е надежна и да изисква малка подръжка, защото нова кола си е достатъчно голяма инвестиция ( месец гледах по автокъщи и не си харесах нещо ).

Доволни ли сте от сервизното обслужване и какво точно покрива гаранцията? Знам, че има дълга гаранция, но какво точно покрива?

Извинявам се за многото и объркани въпроси, но ми е първа покупка на кола въобще и трудно се решавам :)

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
Re: Покупка на нова KIA Rio
« Отговор #1 -: Август 27, 2014, 05:32:47 pm »
Най-важно е дали ще ти е удобна. Това може да разбереш на един тестдрайв music

kiario2012

• Експерт
  • Публикации: 515
  • KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L
« Отговор #2 -: Август 28, 2014, 11:00:15 am »
Привет колега,

първо всичко зависи каква ти е базата за сравнение. Пробното шофиране ще ти отговори на много въпроси. Аз мойта я купих без да я карам , даже без да я виждам на живо. ( просто нямаше изложна в салона ) Капарирах я и вече чак след това намерих колега от форума който ми я показа на живо. 1.4 L оборудване (бензин с ръчни скорости) . Има нужда от още 1,2 ектсри , но не ми се чакаше доставка 6-10 месеца и взех L. двигателчето е прилично за малка градска кола, дърпа със спрян климатик, иначе е муден. Аз съм почти 180см и имам още доста до тавана като височина ( но съм слаб ). Зимно време ако седнеме двама с пухинки и пасажера се пльосне на седалката - почваме да се бутаме :) . Лично мойта не е икономична седи над 9.0/100 градско. На път мога да падна на 5.5/100 примерно. Ако се натиска над 140км/ч - над 7.0/100 разход.  Разгледай темата ''моето Рио'' Там има описани някои от моите +/- към колата. 
KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L

KIA CEED 1.4 T-GDI 140hp DCT-7 EX

Стефан

Росен

• Новак
  • *
  • Публикации: 42
« Отговор #3 -: Август 28, 2014, 03:04:57 pm »
Аз съм с такова РИО 1,4 LX. Колата е прилична. Определено препорчъчвам LX пред L ниво на оборудване. Не мисля, че ще ти е тясна. Багажникът е сравнително малък заради двойният под, но той може да бъде махнат (крепи се на 4 рапидки) и става значително по голям или по-точно дълбок. Пластмасите обикновенно пукат ако таблото се е нагряло много от слънцето, но не е прекалено смущаващо. Ако сега бих тръгнал да купувам нова кола за сходни пари, бих се огледал и в Шкода Рапид Спейсбек.
Поздрави и успех ;D

revenue

• Новак
  • *
« Отговор #4 -: Август 28, 2014, 04:39:40 pm »
Аз съм с такова РИО 1,4 LX. Колата е прилична. Определено препорчъчвам LX пред L ниво на оборудване. Не мисля, че ще ти е тясна. Багажникът е сравнително малък заради двойният под, но той може да бъде махнат (крепи се на 4 рапидки) и става значително по голям или по-точно дълбок. Пластмасите обикновенно пукат ако таблото се е нагряло много от слънцето, но не е прекалено смущаващо. Ако сега бих тръгнал да купувам нова кола за сходни пари, бих се огледал и в Шкода Рапид Спейсбек.
Поздрави и успех ;D

Точно тази Шкода гледам също. Тя е по-голяма, но с по-малко екстри. Все още не съм ходил на тест-драйв на никоя от двете и предполагам, че това ще измести доста везните. Засега основно обмислям дали си струва покупката на нова кола, защото при всеки случай трябва да се тегли някакъв кредит. От друга страна обмислям някое 3-4 годишно голфче или нещо японско ( Toyota Auris или MAZDA 3 ). Новата кола е голям кеф, но идва с адски много такси и се обезценява бързо. Но със сигурност някой ден ще си взема нова кола. Просто преценявам дали момента е сега.

Иначе някой може ли да каже какво покрива гаранцията и колко години е? На едно място пише 7, а PDF-а с сервизните интервали описва 120 месеца? Също така какво се покрива през този период?

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #5 -: Август 29, 2014, 08:20:45 am »
Мазда 3 не си заслужава! Нова е,но със стар мотор!

kiario2012

• Експерт
« Отговор #6 -: Август 29, 2014, 09:08:13 am »
Мазда 3 не си заслужава! Нова е,но със стар мотор!

Той май говори за нещо на 3-4 години - едва ли е тази Мазда 3 за която си мислиш. Май е предишния модел.
KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L

Стефан

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #7 -: Август 29, 2014, 09:53:35 am »
А кой е новият?

revenue

• Новак
  • *
« Отговор #8 -: Август 29, 2014, 10:30:12 am »
Говоря за старата Мазда 3 ( TAKUMI ). Новата е от тази година с KODO дизайна и е страшна, но много си повярваха и струва бая пари. Брат ми си взе преди почти 3 години MAZDA 3 (2007) и е здрава кола. Не е много икономична и бърза, но има вид на кола по-висок клас и добра возия. Определено има това което по ревютата на колите наричат "fun to drive"  :)

Иначе AURIS-а е здрав, но не ме радват колите на TOYOTA. Здрави са, но дори и чисто новите модели не ми харесват много, като дизайн. Иначе GOLF-a се води най-универсална кола, но много хора споделят, че това вече не е стария здрав и евтин за подръжка GOLF.  Проблема с Мазда 3 втора ръка се продават много малко броики и трябва да се дебне дълго време ( особенно ако като мен искаш седан ).

Затова обмислям и нова кола в случая KIA RIO и се чудя дали 7-годишната гаранция означава, че 7 год ще плащам само сервизно обслужване ( което не е на много тънки цени, но поне може да се планира ).

В момента търкалям все още старата Опел Астра '97 1.6 Екотек ( "масларката" ) и се надявам да не ме предаде докато се реша :D

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #9 -: Август 29, 2014, 10:39:34 am »
Странно.Мазда 3  е толкова малка,че наистина ще имаш проблеми с ползването music
На тази кола,не съм чувал да имат читав двигател.Ако има такъв,то идва проблема с ламарините!
Относно рио и 7 години гаранция,няма друг вносител на автомобили,който да ти даде такава!
Както може би си прочел из форума,КМБ наистина гледат къде да избягат от гаранционните условия,с различни хитрини!Това обаче,не се проявява винаги!

Сега една препоръка от мен.

Щом искаш по-обемна кола,която да няма голям разход,гледай вановете!
Прилична година ,и не много пари.
Опел примерно имат добри попадения.Екотек двигателя е готин.
Киа Карнавал,също е добре,но малко по-муден.
Тойота също имат хубав ван.Да не пропуснем рено и пежо !
Фиат изкараха и те добър ван,но нямам наблюдения над него crazy

kiario2012

• Експерт
« Отговор #10 -: Август 29, 2014, 11:06:35 am »
Ето ти за гаранцията:
KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L

Стефан

kiario2012

• Експерт
« Отговор #11 -: Август 29, 2014, 11:07:42 am »
№ 2

Едит: сега се сетих да ти кажа че ако си от София - данъка е 309лв
KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L

Стефан

revenue

• Новак
  • *
« Отговор #12 -: Август 29, 2014, 11:23:34 am »
Ако исках обемна кола нямаше да гледам Рио-то. Просто аз съм обемен и не ми се иска да съм като в консерва. Трябва да е комфортна и като карам извънградско (5-6 пъти в година) да не е по корем като кача 4-ма човека с багаж в нея. До 2-3 седмици ще ударя един тестдрайв и ще реша. Kia na Панаира в Пловдив ще има ли? Чудя се дали ще има отстъпки :)

Иначе Мазда 3 не е малка кола, но за размерите си е наистина тясна. Бих казал, че ми е на ръбът.

Този уикенд може да отскоча и до някой шоурум на Шкода да видя SpaceBack-a.

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #13 -: Август 29, 2014, 11:28:56 am »
Защо не разгледаш и сиид?
Хем място ще имаш,хем багажник,хем не ти трябва нова да взимаш,понеже новите все още са с високият данък!
2007-2010 на малко км. има на добри оферти

revenue

• Новак
  • *
« Отговор #14 -: Август 29, 2014, 03:09:58 pm »
Гледах Ceed-овете, но в момента не се предлагат много 3-4 годишни такива. Има не малко 6-годишни и цената е добра, но ми се иска нещо по младо :D

kiario2012 мерси, че си щракнал гаранционната книжка. Оставам с впечатление, че всичко е гаранционно. Преди бях чел че различните компоненти имат различен гаранционнен срок. Винаги ме е смущавало какво се приема за нормално износване. Ако има елементи по окачването за смяна след година ( или 15к км ) или прецакан съединител на 50 хиляди приема ли се за производствен ефект.