Автор Тема: Проблем с контрола на температурата в купето - решение  (Прочетена 4680 пъти)

mitkopitko

• Почетен член
  • Разбирач ;)
  • Публикации: 263
След успешното отстраняване на първият "истински" дефект по моят ПроСийд за шестте му години употреба, се вдъхнових да драсна една тема за всички, които срешнат същия проблем.
Надявам се да бъда полезен, както ми бяха полезни колегите от форумите които ще спомена по-долу. Нямам претенции за изчерпателност, правопис, правилно назоваване на техническите термини - толкова си мога  crazy

Признаци: Преди няколко месеца започнах да чувам странен, стържещ звук при повишаване на температурата на климатроника над външната температура. Чуваше се някъде иззад жабката и всичко си работеше нормално, докато няколко седмици след това звука спря и климатроника отказа да духа топло. Добре че беше Август  ;D

Идентифициране на проблема: Свалих жабката и порових да видя какво точно има там, още докато се чуваше звука. Оказа се че идва от черна кутийка с надпис WOORY, която пък се оказа че отговаря за отварянето и затварянето на клапата за топлият въздух, който влиза в купето. Както по късно разбрах (след като я разглобих разбира се crazy) - зъбчат механизъм с електромоторче работещо на ниски обороти:

Решение: Порових напред - назад (предимно в руски форуми) и се оказа че не е изолиран случай, дори при автомобили в гаранция. Проблемната част бе идентифицирана като 97154-1H000. Най-честият проблем се оказа повреда на някое от зъбните колела - при мен бяха здрави и проблема явно беше в електромоторчето. В същия този форум (http://ceedclub.ru/forums/index.php?topic=21049.210;wap2) забелязах, че има аналог на частта предлаган от Hyundai (97159-2L000), който по цени в Русия е около 4 пъти по-евтин от частта продавана от КИА. Хората бяха разглобили и двете и споменават, че сглобката и материалите при Хюндай частта са по-добри. Не мога да потвърдя тъй като не разглобих новата.

Имайки номерата на частите и от двете компании, реших да проверя как стои положението с частите при нас.

ИНД КОМЕРС -> 97159-2L000 цена 188 лв, няма наличност, 3 дни за доставка
КИА МОТОРС БЪЛГАРИЯ -> 97154-1H000 цена 220лв, няма наличност, 2 седмици за доставка  :-X

Тъй като съм извън гаранция, не питах за цена за монтаж. Честно казано цената ми се стори малко висока сравнено с това което прочетох за Русия, и след като проверих как стоят нещата в официалните дистрибутори, логичната ми следваща стъпка като най-бързо решение беше да погледна по авто моргите. Ходих само в една където частта вече я нямаше, но момчето спомена че я е продал за около стотина лева. Реших че не си струва тази цена за движеща част втора ръка, която рано или късно ще сдаде багажа сравнено с чисто нова. Седнах да поровя още малко из интернет да видим какво ще излезе.

Намерих Хюндай частта в Руски онлайн магазин (около 32лв) - http://www.oila.ru/31116.php Доставка от Москва около 60лв.

След още малко ровене я намерих и в ebay (около 48лв) с безплатна доставка от Корея
http://www.ebay.co.uk/itm/CEED-06-GENUINE-HEATER-A-C-BLOWER-CONTROL-ACTUATOR-971591H000/121359907178?_trksid=p3693.c100102.m2452&_trkparms=aid%3D333008%26algo%3DRIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20140212121249%26meid%3De82b741c2de544baa820039e860fb87e%26pid%3D100102%26prg%3D20140212121249%26rkt%3D4%26

Реших да пробвам втория вариант, поръчах я и за моя огромна изненада частта беше при мен за 4 дни... krivogled Не мога да коментирам колко е "истинска" и "оригинална" - беше в Хюндай кутийка и с холограма:

Монтаж: Днес намерих време да монтирам въпросния регулатор, като се постарах да направя няколко снимки за по-нагледно представяне.

Необходими инструменти - високотехнологичен ключ 10 и поне титаниева отверка тип "звезда" (забравих да снимам г-образната отверка - и такава трябва):

Подмяната протича по следния начин:

1) Сваля се капака от пасажерската страна, на който се намира превключвателя за изключване на пасажерския еърбег. Има 3 щипки и захващане откъм предницата на автомобила:

2) Има два болта под капака, които държат пластмасата под жабката:

3) Жабката се сваля с две пластмасови "завъртулки" които се отвиват от вътрешната страна, откачане от механизма който осигурява бавното отваряне и два пластмасови щифта които се издърпват един към друг за да я освободят:

4) След като жабката падне, има общо 5 винта които държат елемента зад жабката:

5) след като целият елемент зад жабката падне, за да имате достъп до проблемната част трябва да премахнете една тръба която отвежда въздуха към вентилатора за купето. Тя е закрепена с един винт отдолу и се вади като се завърта и изнизва отгоре (много описателно излезе това  crazy ):

6) самата машинка е закрепена с 3 винта, като има възможност да се свали или с пластмасовата подложка или без. Новата част идва с нова подложка, но не мисля че е проблем да остане старата. Тъкмо ще избегнете цапането с бялата грес с която е намазана отдолу:

Единият винт е на доста криво място - тъй като нямах гъвкава връзка за отверката успях с г-образна такава

6) Ето ги и частите една до друга - номерацията е абсолютно идентична:

Отново ще спомена - не мога да гарантирам за оригиналността на частта, но имайки предвид разликата в цените, реших да поема риска  8-)

sheky13

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Проблем с контрола на температурата в купето - решение
« Отговор #1 -: Септември 06, 2014, 11:03:32 pm »
Благодаря на колегата за прекрасното описание  bravo . Надявам се да не ми потрябва  devil
При мен тази "джаджа" се повреди януари  :( . Търпях малко студ, но ми я смениха гаранционно.

mitkopitko

• Почетен член
  • Разбирач ;)
  • Публикации: 263
Re: Проблем с контрола на температурата в купето - решение
« Отговор #3 -: Септември 07, 2014, 06:01:44 pm »
Още по-добре ;D Аз го търсих по номера на моторчето, но не го намерих затова поръчах цялата част.