Автор Тема: Автоматична трансмисия на Ceed - смяна на масло  (Прочетена 4612 пъти)

pandorabox

• Новак
  • *
  • Публикации: 1
Здравейте! Преди година станах собственик на Pro Ceed, внос от Германия, минах техническо обслужване в сервиза на КИА в София, признаха гаранцията, всичко ОК. Отивам тази година и ми казват, че след като е навършила 6 години (72 месеца), трябва да се смени маслото на трансмисията. Колата в момента е на 21 000км. Дадоха ми рзпечатка на услугата, в която пише, че маслото на автоматичната трансмисия сервизно се сменя или на 90 000км или на 72 месеца - което настъпи първо. Тъй като чета доста противоречива информация относно тази пуста смяна на масло, се чудя да чакам ли 90000км или да го сменям веднага? В този форум дори намерих темичка за блокирали автоматици... Надявам се не задавам глупави въпроси, но тъй като това е първият ми автомобил с автоматична скоростна кутия и ми служи доста добре, искам да събера колкото се може повече информация.
Колата е втора употреба, предишният и собственик не я е карал, но е правил всички технически обслужвания и общо взето е живяла 5 години в гараж, ако тази информация изобщо има значение.
:)

Plamen Lilov

• Новак
  • *
  • Публикации: 35
Re: Автоматична трансмисия на Ceed - смяна на масло
« Отговор #1 -: Декември 05, 2014, 08:36:09 pm »
Здравей колега,не случайно е написано "което настъпи първо"в твоя случаи 72м.нищо че е на 21000км.Скоростната кутия не е херметично затворена,маслата стареят тоест окисляват се и това промена характеристиките им.Затова караш не караш сменяш,ако искаш да спазиш техническите предписания и да ползваш гаранция.Все пак всичко е въпрос на личен избор,но едва ли е някаква потресаваща цифра смяната му.Ако искаш моето лично мнение смени го,с приятелски поздрав Пламен. bye
Оптима 1,7D 16V CRDi Aut ТХ

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #2 -: Декември 05, 2014, 11:08:12 pm »
Смени си го!
Аз на моята(киа) макар да не е автомат,смених маслото на 25 000км.
Шкодата е автомат(чист автомат),но в ЕТ не дават засега да го пипаме.Колата е на 59 000км  и тъкмо чукна 7 години music

kasabira

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #3 -: Октомври 04, 2016, 06:22:21 pm »
Колеги,
до сега не бях карал автоматик и може би въпроса ми ще е странен за някой  с опит :)

Когато започне да сменя скорости се чува едно тихо, не бих го нарекъл присвирване, а нещо като "фшчфшфшчшфч" и след превключването спира.
Нямам информация дали и кога е смяняно маслото (колата сега е на около 105000 - и би трябвало да е сменено на 90000 поне). На вид върху щеката изглежда ок...
Този звук, нормално ли е да се чува ?

kiario2012

• Експерт
  • Публикации: 515
  • KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L
« Отговор #4 -: Октомври 05, 2016, 09:45:03 am »
Сега ме подсетихте че на чератото не е сменяно маслото вече 10 години и 170 000км . :)
KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L

KIA CEED 1.4 T-GDI 140hp DCT-7 EX

Стефан

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
« Отговор #5 -: Октомври 18, 2016, 02:50:11 am »
доста противоречиви информации ...

примерно в КИА искат смяна на 90К, а при мен на Оптимата нямаше такава смяна.
Ауди искат смяна на техните стари авомати на всеки 90К ... В Германия ги карат по над 200К без смяна ...
Хюндай за Дженезиса искат смяна на маслото на скоростната на 90К по книжка, в сервизната програма няма такова нещо заложено ...

талкувайте го правилно :)
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT