Автор Тема: Киа Карнавал TCI - искам да сложа темпомат  (Прочетена 27369 пъти)

Pashaliiski

• Новак
  • *
  • Публикации: 6
Киа Карнавал TCI - искам да сложа темпомат
« -: Декември 06, 2014, 10:17:04 am »
Здравейте колеги. Да се похваля, от 1 седмица съм собственик на Киа Карнавал, '02 година, автоматик, дизел! Голяма работа е тая кола. Не ми се качва пак на мойто BMW, нищо че е комби и върви, ама е с ръчни скорости :P.

Та, по въпроса... Видях, че има таквиа карнавали и с темпомат. Тази екстра е много полезна и удобна, особено при автоматик. Знаете ли може ли да се монтира впоследствие такъв на новата ми Киа? Някой има ли случайно от някоя кола за части? Как става, има ли кой да го монтира, програмира евентуално и т.н.

При BMW знам, че може и впоследствие да се сложи, добавят се всички компоненти на системата и се програмира и става, а при Киа?

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
Re: Киа Карнавал TCI - искам да сложа темпомат
« Отговор #1 -: Декември 06, 2014, 06:27:57 pm »
би трябвало да е подобно, само до колкото знам има модели, на които няма темпомат дори и фабрично.
има един колега във форума rockton, има сервиз и сервизната апаратура на КИА, попитай го на лични, смятам че ще ти помогне подобаващо и ще ти разясни положението bye
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT

Pashaliiski

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Декември 09, 2014, 11:40:04 am »
Благодаря за инфото. Ще му пиша на колегата, макар , че предполагам ще е по-добре после да изнесем информацията във форума, за общо знание :)

smirn0ff

• Master of KIA
  • Публикации: 1731
  • Шеф диригент
    • Inspire Communications LTD
« Отговор #3 -: Декември 09, 2014, 12:14:19 pm »
Благодаря за инфото. Ще му пиша на колегата, макар , че предполагам ще е по-добре после да изнесем информацията във форума, за общо знание :)
като се уточните, можете да драснете тук какво става с тази добавка :)
Hyundai Genesis 2015 3.8 V6 AWD
KIA VENGA 1.6 CVVL EX 4AT
[ex]KIA CEED 1.0 T-GDI GT LINE
KIA VENGA FL 1.6 CVVL EX 6AT
[ex]KIA OPTIMA 2.0 CVVL EX 6АТ
[ex]KIA CEED 1.6 CRDI LX 5MT

rockton

• Разбирач ;)
  • Публикации: 123
« Отговор #4 -: Декември 10, 2014, 07:31:46 am »
-Здравейте, Наистина Карнивалът е един разкошен и просторен ван , но се среща рядко , и следователно рядко попада в полезрението.  През са минали 6 или 7 екземпляра (в период около 4 години) за диагностика а някой и за ремонти и обслужване , и нито един не е имал круиз контрол, както и всички са били със ръчна скоростна кутия. Само Една от колите е с бензиновият мотор 2.5 v6 -2000год.....-и е на колегата ми(механик) с който работим заедно, купи я преди година, че е многодетен(4 деца) ;D ......но и тя е ръчка..., газифицирахме я и работи перфектно.
-За съжаление до сега не ми е попадал екземпляр със круиз контрол, както и с автоматична трансмисия, явно са доста редки , и затова не мога да кажа какво е нужно за този тип конверсия(доработка)!
-Най вероятно в инсталацията(окабеляването) на автомобила ще има оставени свободни конектори и изводи за тези компоненти...нооо до сега не ми се е налагало да се замислям и да вниквам в такъв тип "тунинг" :)
-При Ваг групата съм конверсирал 4-5 автомобила с круйз, там нещата са ясни защото са масови и се намират компоненти по моргите.
-Но на нито един модел Киа до сега не съм извършвал тази процедура, просто не се е налагало.
Иначе в апаратурата с която разполагам има подраздели, за круиз и най вероятно ще има опция за активиране  към двигателният комп.ECU , но всяка една диагностично настроечна апаратура работи и може да се види какво може да прави по даден контролер  едва след като се включи към автомобила и влезе в комуникация със търсеният контролер, едва тогава дава възможните опции/ какво можеш да правиш в контролера/.
-И в края...- за да се направи тази преработка (круиз) трябва да имаме ДОНОР в движение , за да се изследва , кое къде как и да се направят нужните замервания както и четене на контролера за да сме сигурни за софт версията и момуникацията му с двигателният,...после още един ДОНОР от моргата за да се наскубят от него необходимите компоненти и се прехвърлят на вашият автомобил! Със две думи...малко дълга и сложна процедура отнемаща нерви и време, защото се прави за пръв път и няма начин да не се появят "детски болести" crazy

"четенето на грешки" - не е диагностика , "изтриването на грешки" - не е ремонт!  0896 633459 /autoelectronic/

Pashaliiski

• Новак
  • *
« Отговор #5 -: Декември 10, 2014, 11:20:24 am »
Така да се каже... ясно. Благодаря rockton.

Ами колеги, някой тук да притежава такава Киа с темпомат? И респективно да му се занимава да се провери за какво иде реч? Много ми се иска да сложа темпомат, заслужава си перипетиите, които се очертават. Стига да се намери и донор за частите разбира се. Гледам доста обяви има за карнавали на части, но от снимките не видях нито една с круиз. На моя модел Карнивал 2, ако не се лъжа, фейса на първия, доколкото видях из чуждите сайтове круиза се управлява с копчета от самия волан, не е на лостче отсрани.

Надявам се на включване от някой с такава екстра. А пък аз се заемам със задачата да намеря кола на части с тази екстра. Пожелавам си успех  ;D

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #6 -: Декември 10, 2014, 11:47:58 am »
Мисля, че това е което търсиш:
http://www.ebay.com/itm/Kia-Carnival-Sedona-2-9-HPDi-CRDi-de-2002-a-2006-A-cruise-Velocidad-Crucero-/281522769653?pt=LH_DefaultDomain_186&hash=item418c108ef5
Продава се цял комплект с всички "донорски" част и предполагам има и инструкции за монтаж.

Pashaliiski

• Новак
  • *
« Отговор #7 -: Декември 14, 2014, 02:29:00 pm »
Ами и да и не. Това е универсален темпомат. Може да се монтира на всичко, което отговаря на изискванията - доколкото разбрах най-вече електронен дросел.

Оригиналният темпомат на Киа се управлява от самия волан - бутоните са на него. Иска ми се да си намеря оригинален. Но ако се окаже по-скъпо или невъзможно, може и да прибегна до този вариант. Тук може да се намеси и колегата rockton. Моята Киа Карнивал дали отговаря на изискванията за монтаж на този aftermarket продукт - Инсталационни изисквания: 12V електрическа система, електронен дросел, специфично окабеляване на превозното средство. Това със специфичното окабеляване според превода на гугъл, производителя дава схемата, след като му се каже на каква кола ще се слага темпомата. Предполагам, че дросела е въпроса.

rockton

• Разбирач ;)
  • Публикации: 123
« Отговор #8 -: Декември 19, 2014, 08:33:25 am »
При твоята зистема CR-дизел няма дроселова клапа, ....не съм монтирал такова чудо и незнам дали става за твоя автомобил още повече за автоматична кутия.
-Ако трябва инфо за даден продукт то това трябва да се търси от производителя, схеми също , или от някой който вече е поставял даден модел темпомат на същият като твоят автомобил, и той работи коректно!
-Доста са въпросителните, та си мисля....да не се вкараш във "филм"!?
"четенето на грешки" - не е диагностика , "изтриването на грешки" - не е ремонт!  0896 633459 /autoelectronic/

jivaka75

• Новак
  • *
  • Публикации: 12
« Отговор #9 -: Март 26, 2015, 08:31:40 am »
Здравей,колега!Такааа...,да се включа и аз.Малко късно,но от много време не бях влизал във форума,защото се рових из форумите на Мерцедес-купих на жена ми А140,та докато науча това онова...,пък и кията не ми създава главоболия(поне за сега при тази експлоатация-имам магазин и постоянно пренасям стока с нея,а през отпуските,мятам задните седалки и на екскурзия-става за всичко).Но не ме разбирай погрешно-грижа се доста за нея(много мразя занемарени и осрани коли).Та на въпроса,че малко се отклоних.Моят карнивал е наблъскан с такива глезотии-темпомат,печка,мултимедия,чип и т.н.,но не мисля(сигурен съм),че тези екстри са заводски,а и не съм обеден,че има такива на карнивал 2,камоли управлението да е на волана(то няма за управление на аудиото,пък камоли това).Таа... мойта е 2003г.,2,9CRDI,с ръчна кутия.Темпомата е VDO и се управлява с лостче под това на мигачите,но както казах е монтирано допълнително(ако имаше фабрично окабеляване,кой щеше да си играе наново да прекарва жици?).Колата така я купих преди вече можеби 3г.нов внос от Австрия,но явно някой маняк там е вложил доста труд и средства в нея.Иначе въпросния автопилот е наистина много полезен и удобен особено при по дълги преходи,най вече магистрала(все пак не ти истръпва кракът).Ми тва е!Ако те интересува нещо повече-с радост ще ти отговоря!Дано съм бил полезен.Поздрави!

P.S.Можеш да я видиш в мобилето(качил съм я така-профилактично- http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11391963875364545&slink=97prdd .на снимката на двигателя над интеркулера се вижда една черна кутия с едно жило излизащо от нея-това е управлението,а на другата снимка се вижда лостчето.
« Последна редакция: Март 26, 2015, 02:30:19 pm от Митето »

kristi3

• Новак
  • *
« Отговор #10 -: Април 08, 2015, 12:00:44 pm »
Здравейте, колеги!
Моят Карнивал е 2007г. със сумати екстри, включително фабричен cruise control. Нямам технически познания да обясня как работи и е свързана тази система, но мога да закарам Киа-та на колегата, който разбира, за да я огледа и прецени дали може да се добави на съотвтния модел, който заводски няма такава екстра.

jivaka75

• Новак
  • *
  • Публикации: 12
« Отговор #11 -: Април 12, 2015, 11:50:44 pm »
Колега,на карнивал 3 има заводски темпомат,но колегата е с 2-ка(фейслифт на 1),и както съм писал по-горе не съм обеден,че 2-ките имат такъв заводски.Така,че не бъркай колегата,защото нещата са съвсем различни.Поздрави!
« Последна редакция: Юни 16, 2015, 02:08:24 am от jivaka75 »

Peresa

• Новак
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #12 -: Септември 05, 2015, 12:43:11 am »
Здравейте колеги.
До сега не съм писал във форума, а и темичката е стара, но, случайно попаднах на нея. Имам Kia Carnival 2002 , автомат, 2,9 CRDI с DOHC газоразпределителна систем. Та по въпроса темпомата или Cruise Control, още, като я купих се обадих в KIA  с идеята да си купя фабричен такъв и даго монтирам, обаче, греда  ;D , на Kia Carnival темпомат, фабрично, се монтира след 2006 година, точка. До 2006 няма Carnival  с фабрично монтиран темпомат, както и няма борд компютър. Това е положението. Изчел съъм и маса форуми из нета за Kia, та и от там информацията е същата. За Carnivala-a темпомат само универсален - after market. Тъжно, но факт.  8-) . Предполагам, че колегата, вече го е разбрал, това, но за бъдещи питания, да знаете. Има на фирмата WAECO  в немския eBay на цена от около 125 евро. Евтиня модел е WAECO MagicSpeed MS 50, по-скъпия вариант WAECO MagicSpeed MS 400 който е за вакумно управлявано серво.
Поздрави.

Pashaliiski

• Новак
  • *
« Отговор #13 -: Декември 05, 2015, 07:10:38 am »
Благодаря за отговорите Ви колеги. Аз, не от няма как, ами от нежелание вече да вкарвам ари в колата, за момента съм се примирил за темпомата. А и още малко и няма да ми трябва вече тази кола - децата порастват и багажа който разнсям намалява :D . Още малко и ще я сменя с някой джип, че ми трябва нещо по-проходимо да се качвам на вилата :P Иначе, този последния темомат, за който е писал колегата си струва - 250 лева не са кой знае какви пари за тази екстра. Ще помисля над въпроса все пак :)