Автор Тема: Избор на подгревни свещи - 1.6 CRDi  (Прочетена 6134 пъти)

ivajloyes

• Новак
  • *
  • Публикации: 15
Избор на подгревни свещи - 1.6 CRDi
« -: Октомври 01, 2014, 12:29:03 pm »
Привет,

След известно отлагане  вече ми се налага подмяната на подгревните свещи  - 2007 1,6 CRDi на ~110K km
Краткото проучване показа следните алтернативи:

Киа оригинални - 100 лв/бр - само за статистиката, не бих си взел оригинални.
H + B jakoparts – 37.70 лв/бр
NGK – 54.10 лв/бр
BERU – 68.00 лв/бр
HKT  - 33 лв/бр
SELIM ?? (корейски) - 25 лв/бр

Някой от вас вече сменял ли е, с какви и има ли някакви отзиви/препоръки при избора ?
От това което гледах по разни сайтове и форуми, като че ли се спирам или на корейската алтернатива, или на HKT, като избора не е само заради по-ниската цена.

И едно странично питане - сервиза в Пазарджик (бившият официален на Киа) работи ли още и някой може ли да ми даде актуален телефон понеже на стария не отговаря никой (о3ч / чч2 8чо).

Поздрави,

Иво

TATI

• Експерт
  • Публикации: 499
Re: Избор на подгревни свещи - 1.6 CRDi
« Отговор #1 -: Октомври 01, 2014, 09:25:21 pm »
NGK - на Тойотата от подписа съм с такива. Да, скъпи са, но хубаво евтино няма.
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Seat Ibiza 2007, 1.2, manual

ivajloyes

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Февруари 19, 2015, 10:46:51 am »
В крайна сметка взех "оригинални"...

Появи се малка драма с новите свещи, та да ви питам, когато се пуснат извън автомобила, как би трябвало да загряват според снимките:
http://www.ngk.de/uploads/tx_templavoila/ngk_gluehkerzen_vorgluehen_02.jpg
http://i.ytimg.com/vi/FR8qyQ6bmVc/hqdefault.jpg

Старите загряват като №4 от 1вата снимка, новите скоро ще ги пробвам.

« Последна редакция: Март 05, 2015, 11:48:46 am от ivajloyes »

ivajloyes

• Новак
  • *
« Отговор #3 -: Март 09, 2015, 04:22:19 pm »
Много се чудих дали да продължа темата и понеже мисля, че може да е полезна на някой колега, накратко:

Купих си 4 оригинални свещи от Индустриал Комерс / Хюндай / октомври.
В последствие в друг сервиз преди смяната на свещите бе забелязано, че те не са еднакви - 2х YURA (MCB04D) и 2хNGK (Y-527J). След разговор със служител от сервиза на ИНД ми беше заявено, че не е проблем да ползвам свещите 2х2 различни. Понеже сервиза не беше в София и нямаше как да се върна за да ги заменя, различните свещи бяха монтирани.
Средата на февруари (4 месеца по-късно) при -8 гр С колата започна да показва симптоми като при проблемна свещ - оказа се че едната от NGK е изгоряла. Беше се деформирал и самият нагревателен елемент, което доведе до относително бавен и труден демонтаж.
Горе-долу от тогава съм в някаква комуникация с ИНД и днес приключихме окончателно разговора със следното становище:
гаранция на резервни части, монтирани на коли различни от Хюндай и монтирани извън техен сервиз, не важи.
Това (разбира се) не е упоменато никъде в гаранционните условия на сайта им - http://hyundaibg.bg/servizni-uslugi/hyundai-serviz/obshti-usloviya/

В този форум доста четох за некоректното отношение в сервиза на КМБ София, но явно и в ИНД го има.
Ще се опитам да махна емоционалната част от разговора и да изложа само фактите, които ИНД предоставиха:
- моя е вината, че не съм върнал свещите да ми ги сменят с еднакви
- не е проблем 2х2 различни свещи да работят в колата щом отговарящи на заместващият код от Хюндай
- нарушил съм тяхната гаранция - не са монтирани на кола марка Хюндай и в техен сервиз.

Коментари за отношението на част от служителите в ИНД и в частност на управителя на сервиза, няма да правя. Изводите сам за себе си също съм си ги направил -  а за колеги търсещи свещи:
същите свещи (NGK Y-527J) с оригинална опаковка от MOBIS (не помня вече имаха ли и холограмен стикер) се продават в голям магазин за внос на корейски и японски части. Цената е нормална и не се доближава до тези предлагани от ИНД.

Нещо което няма да премълча - думи на управителя в края на разговора: като караш Киа какво правиш в Хюндай сервиза (перифразирам)?

И аз си се чудя ...   krivogled

Успешна седмица  ;D

п.п. поста може да бъде копиран, ако на някой би му помогнала горната информация.

ndg

• Разбирач ;)
  • Публикации: 221
« Отговор #4 -: Март 09, 2015, 06:39:48 pm »
...
Нещо което няма да премълча - думи на управителя в края на разговора: като караш Киа какво правиш в Хюндай сервиза (перифразирам)?
...

Хмммм - много странно отношение :o. Аз като бях с КИА, съм влизал с нея в Инд и не е имало проблеми, че съм с КИА в сервиза на Хюндай (Сф, срещу кино Арена). Винаги са се отнасяли уважително и професионално.

Благодаря, че сподели! Ще го имам предвид като дойде време да сменям свещите.

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #5 -: Март 09, 2015, 07:43:03 pm »
Всеки сервиз иска за гаранция,те да са монтирали частите по гаранция!
Отношението не мога да коментирам, но май е имало двустранни "леки" приказки.
Казвам го,защото се познавам дори с началника на склада,който е добър човек.
Мерси все пак за кода на свещите

petyu

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #6 -: Март 09, 2015, 10:16:05 pm »
Ако това което казва колегата е вярно,че в сайта им не стои информация за отпадане на гаранцията когато се монтира в друг сервиз ,а не в инд комерс! То тогава нарушават закона с подвеждаща информация .Тогава нямат право да продават части за други автомобили освен Хюндай на клиентите си и то само когато се обслужват от тях защото нали става без гаранционна там тяхната стока или услуга. Второ ми е много смешно за различните свещи или на кой как му изнася .Там няма ли грешка ? То затова сме и толкова много хората извън България точно поради тези причини и състоянието на страната ни. Само за пример давам как е в белите държави, тук където живея за такова нещо ще бъдат информирани МИНИМУМ 3 институций ,задължителен адвокат и отделно проверка ,кой,какво, и как е продал .И недай си боже се докаже ,че клиента е прав ще му бъде целуван и обезщетяван за------ка  от всички видове страни и ъгли възможни. Ноооооо тука хората се борят за правата си и когато са в правото си ще минат през теб като Панцер -картоф и така е редно да бъде. Днес аз по същия начин имах проблем с доставката на гумите ми обадих се и поради тяхна вина им ги връщам без да ми пука ,че срока им бил 2 седмици. От 4ри гуми една беше с др. размер на мене 3 не ми трябват ,а количеството е изразходвано и няма как да получа още една гума . Извинение ,в кой ден е удобно да дойде куриера да си ги вземе и т.н. паричките обратно и кой от къде е. Защото тук се съдят за най-малкото нещо и има ред и няма мърдане когато си си в правото ,ако ще на арменския поп сина да е ,пак ще си го отнесе. Да не отварям темата за гаранционните коли и за хората който си купуват от Бг коли и за обслужването ,че там какъв е цирк и пародия. Мой приятел закупи Мерцедес Спринтер на около 90 000км ,но с гаранция от продавача. За две години му смениха скоростната кутия ама не нещо по нея , а ЦЯЛАТА сега има шум в мотора .Отговора от сервиза беше ,че щели нещо си да сменят и ,ако не се оправи сменят мотора. Искам да попитам с какво хората у нас са по-малко от тези в Западна Европа .Егати у нас война трябва да водиш за една свещ да ти сменят,какво остава за нещо друго си.

ivajloyes

• Новак
  • *
« Отговор #7 -: Март 11, 2015, 10:38:31 am »
Държа да уточня, че отношението от служителите беше изключително професионално (буквално) - приемчици, отдел резервни части, мениджър приемчици/резервни части. За отношението на ръководството вече споменах...

Всичко до тук е не да очерня ИНД, а да предупредя колегите за условията на сервизната политика на фирмата, които не са публикувани на сайта им.

Свещи се сменят, пари се печелят, за загубеното време и нерви се пие една студена бира, недоволни клиенти обаче не се връщат обратно.

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #8 -: Март 11, 2015, 11:37:37 am »
Това е така!