Автор Тема: Ако ви светне индикация ESP OFF  (Прочетена 18184 пъти)

TATI

• Експерт
  • Публикации: 499
Ако ви светне индикация ESP OFF
« -: Април 03, 2015, 04:35:48 pm »
Такамммм,
От известно време забелязвах на колата на жената, че при движение светва индикацията ESP OFF. Гасиш, палиш и след Х км пак същото, докато днес разбрах от какво е и за да не се чудите и вие, да ви кажа.
Ако светне, проверете дали ви светят стоповете при натискане на спирачка. Ако не светят, сваляте машинката, разглобявате, почиствате пъпките, монтирате и готово. Може и само с регулиране да мине, но тъй като я бях свалил, почистих пъпките вътре, че имаха малко нагар, сглобих, монтирах и регулирах и индикацията изгасна.
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Seat Ibiza 2007, 1.2, manual

Pro style

• VAG група
  • Експерт
  • *
  • Публикации: 574
  • Kia Pro_Ceed 1.6 CVVT EX
Re: Ако ви светне индикация ESP OFF
« Отговор #1 -: Април 03, 2015, 08:24:05 pm »
Това е временно решение, решението е смяна с нова стоп машинка, от опит.

TATI

• Експерт
« Отговор #2 -: Април 04, 2015, 08:16:15 am »
Да, така е. Аз съм я сложил, докато ми пристигне новата, но идеята е по-скоро за самата индикация, да са осведомени колегите какво да погледнат. Защото без работещи задни стоп светлини си е малко рисково.

ivajloyes

• Новак
  • *
  • Публикации: 15
« Отговор #3 -: Април 06, 2015, 11:20:11 am »
При мен се случи точно същото и след 1 седмица чудене от какво се включва индикацията видях, че стоповете светят когато си искат  :)
Почистването на машинката даде краткотраен ефект - на 5тото натискане на педала след това пак спря.
Номера на машинката е 93810-3K000 - на някои места я пишат, че е за соната. Цената е около 15 лв (Mobis със стикер).

TATI

• Експерт
« Отговор #4 -: Април 06, 2015, 03:49:36 pm »
Освен всичко друго, ако машинката прави проблем и сте с автоматична скоростна кутия, няма да можете да превключвате на задна и паркинг, защото сигнала за блокировката на лоста се взема от машинката.

kiasz

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 66
  • KIA CEED SW 1.6 CRDI
« Отговор #5 -: Април 22, 2015, 01:20:02 pm »
Благодаря за инфото.
Тази сутрин ни се случи подобна случка с тази индикация.

Досега не сме имали проблеми с паленето, нито зиме, нито лете, но като тръгвахме, съпругата много бързаше и завъртя ключа за запалването до край, без да чака подгряване. За изненада стартерът едва, едва завъртя, явно акумулаторът беше "отслабнал" поради някаква причина. Зимата не бяхме усетили проблем.
На четвъртото-петото завъртане успя да запали (браво на КИА-та, така и бензинова кола трудно ще пламне), обаче остана да свети предупреждението ESP OFF.
След около 25 минути работа двигателят е бил изгасен и запален отново. Индикацията вече не светела.

Сега оставам в размисъл дали акумулаторът умира от естествена старост и недостатъчното напрежение (или ток?) при запалването са причина за светенето на индикацията или пък някаква отечка, евентуално свързана и с тази машинка, е довела до изтощаването на акумулатора и светенето на индикацията.

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #6 -: Април 22, 2015, 05:16:22 pm »
Взимайте нова батерия!

Lambrev

• Новак
  • *
  • Публикации: 26
« Отговор #7 -: Април 22, 2015, 09:50:52 pm »
И аз малко по темата,
тъй като за да смениш крушките на фаровете се налага да свалиш акумулатора, та след като го закачих отново и светна ESP-то, първия път се оправи от "само себе си" , но като се наложи да сменя крушките отново ( OSRAM NIGHTBREAKER ULTRA) за съжаление точно след три месеца, и ЕСП-то отново светна, позвъних в сервиза и ми казаха, че това е защото компютъра не се е калибрирал и за да стане това трябва да караш на прав участък с около 50 км в час, без да въртиш волана, около 1 минута за да "разчете" компютъра и ВОАЛЯ индикацията за изключено ЕСП-и наистина угасна.

vladodikov

• Гост
« Отговор #8 -: Април 22, 2015, 10:13:56 pm »
Дали защото е корейско rofl....много сложно и недомислено изглежда...няма да имам нерви за това, ако и при мен светне...дано да не ми горят крушките, че ептен ще го загазя с корейката :)
« Последна редакция: Април 23, 2015, 06:09:01 pm от vladodikov »

kiasz

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 66
  • KIA CEED SW 1.6 CRDI
« Отговор #9 -: Април 22, 2015, 10:31:35 pm »
Взимайте нова батерия!
На 30 метра от входа на блока има магазинче, в което продават Solite. Ако ме остави, дано да е на домашния паркинг и в работно време :)

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #10 -: Април 23, 2015, 08:29:24 am »
... компютъра не се е калибрирал и за да стане това трябва да караш на прав участък с около 50 км в час, без да въртиш волана, около 1 минута ...
Това ми звучи малко като виц. Тия сиидове били доста сложни за калибриране. Та на колко места в света можеш да караш 1 минута с 50 км/час без да въртиш волана, направо мисия невъзможна. Само да кажа, че на спортиджа съм разкачал 1-2 пъти акумулатора и единствения проблем е че си забравя станциите на радиото - никакви други ядове.

TATI

• Експерт
« Отговор #11 -: Април 23, 2015, 08:39:57 am »
Няма нужда от никакви калибрации. Просто след запалване, завъртате крайно ляво, крайно дясно и на следващо палене, вече всичко е наред.

ivajloyes

• Новак
  • *
  • Публикации: 15
« Отговор #12 -: Април 23, 2015, 01:01:37 pm »
Потвърждавам, че след първото вадене на ключа и повторно палене ESP OFF вече не свети.
Относно слабия акумулатор - на сиид-а (поне при първия) доста лесно се забелязва, че акумулатора вече е пътник. Когато е много слаб, след палене оборотомера и скоростомера са на 0 и реално не работят :) На следващото палене ако акумулатора се е възбудил достатъчно и 2та уреда започват да работят. Това става когато акумулатора наистина е много паднал и при мен се е получавало зимата в студовете след като го бях изстискал до край (радио :)) и след това запалих с кабели.

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #13 -: Април 23, 2015, 04:52:34 pm »
С мъчене си съсипнате стартера и всичко веригата

dani

• Administrator
  • Експерт
  • Публикации: 675
  • i30 rider
« Отговор #14 -: Април 23, 2015, 06:04:27 pm »

Да, така е. Аз съм я сложил, докато ми пристигне новата, но идеята е по-скоро за самата индикация, да са осведомени колегите какво да погледнат. Защото без работещи задни стоп светлини си е малко рисково.
Хюндай имаха сервизна акция точно по този проблем. Странното е, че Кия нямат, а машинките са еднакви.
Дори и да не са в гаранция, Хюндай ги подменяха без пари и писма бяха разпратили

Поздрави

Sent from Space
Love is suicide!