Автор Тема: КИА РИО 1,1CRDI  (Прочетена 5613 пъти)

марто7

• Новак
  • *
  • Публикации: 4
КИА РИО 1,1CRDI
« -: Октомври 05, 2015, 06:14:40 pm »
Здравейте на всички. Предварително се извинявам ако темата не ми е на подходящото място, но имам нужда от съвет.
От Днес съм собственик на Рио1,1црди, както и от днес имам проблем с него devil.
Прехвърляне, нотариус т.н. и тръгнах от Благоевград към Монтана. Всичко ок - кола на 26000км, върви добре, удобна, разни глезотии..., всичко супер докато не почна спускането на Петрохан. Към края на спускането колата почна да пуши много - ама много. От ауспуха излиза бяло сив дим а колата си работи нормално без никаква промяна на обороти, лампи не светят, мощност си има. Изгасих, проверих маслото, антифриз - всичко ок. Запалих - пак пуши. Поизфорсирах я малко (преди това гледах да я карам ок 2000 оборота - както ми показва на таблото) и пушенето спря. После до Монтана нямаше пушене, маслото си е на макс - не светят чекове, не мени обороти.
Някой има ли идея от какво стана така? Понеже съм от провинцията и диагностиката в оторизиран сервиз на Киа ми е малко сложно в близките дни дали мога да карам колата и дали нещо няма да се доскапе?

TATI

• Експерт
  • Публикации: 499
Re: КИА РИО 1,1CRDI
« Отговор #1 -: Октомври 05, 2015, 10:16:55 pm »
Първо честито за придобивката.
26 или 260 са хилядите? Аз залагам по-скоро на второто.
Относно пушенето - гарнитура на главата
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Seat Ibiza 2007, 1.2, manual

марто7

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Октомври 06, 2015, 05:14:02 pm »
26 хиляди 2013г - не е в гаранция щото е внесена ударена от Италия
Ако е гарнитура на главата защо изпуши за момент (около 5 минути много, много бяло-сив дим излиза от ауспуха) и след това спря да пуши? Вечерта пак я покарах, излизах и извън града общо към стотина километра врътнах. Няма пушеци, върви си нормално?!?  Гориво от ОМВ - максмоушан.

TATI

• Експерт
« Отговор #3 -: Октомври 06, 2015, 08:53:45 pm »
Защото е в съвсем ранен стадий. С времето пушенето ще се увеличава. Закарай я някъде на газ анализатор, за да ти кажат точно.

zazduvka

• Разбирач ;)
  • Публикации: 268
  • KIA Picanto 1000 cm3
« Отговор #4 -: Октомври 07, 2015, 07:06:36 am »
TATI, при това положение, не трябва ли да объркочи поне малко маслото и антифриза?

TATI

• Експерт
« Отговор #5 -: Октомври 07, 2015, 08:22:46 am »
Би трябвало.
А нивото на антифриз как е? Спада ли?
Моя съвет е да се закара на газ анализатор, там ще надуят системата, ще измерят газовете и така ще разбереш дали е от гарнитура или е нещо друго.
Има ли турбина тази кола?

zazduvka

• Разбирач ;)
  • KIA Picanto 1000 cm3
« Отговор #6 -: Октомври 07, 2015, 08:30:11 am »
Аааа...това вече трябва да каже колегата Марто 7 , аз само попитах и евентуално да дам насочващ жокер от къде да се почне търсенето на проблема.

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #7 -: Октомври 07, 2015, 09:52:04 am »
Ако гарнитурата е "духнала" между водната риза и цилиндъра може и да не бърка водата с маслото, а само да навлиза вода в цилиндъра и после на пара през ауспуха. Може да потърсиш сервиз, в който да свалят дюзите и през дупките да пъхнат малка камера и ако някое от буталата от вътре е измито като ново - там влиза вода/антифриз. По принзип всички бутала иначе тряба да имат нагар отгоре. Като се има предвид, че колата е от 2013 година съм почти сугурен, че е с турбина, което значи, че може и масло да изтича от нея в някой от колекторите (всмукателен/изпускателен)... абе все лоши мисли ми се въртят.

zazduvka

• Разбирач ;)
  • KIA Picanto 1000 cm3
« Отговор #8 -: Октомври 07, 2015, 09:59:17 am »
Поне антифриз ще се губи малце по малце дори и да не пресече маслото ако само в цилиндрите влиза вода?!

марто7

• Новак
  • *
« Отговор #9 -: Октомври 07, 2015, 07:53:26 pm »
Колата е 1,1crdi демек с турбина и само три бутала - 75к.с. Антифриз не губи, маслото не е пресечено, а понеже е само с три бутала, би трябвало при евентуален проблем в един от цилиндрите моторът да стане неспокоен при ниски обороти - този си работи съвсем нормално?!? Ако има пробойна в гарнитурата, освен антифриз в цилиндъра, ще пропуска и компресия в охладителната система (налягането в цилиндъра е много по високо отколкото в охладителната система) и маркучите на радиатора ще се надуват - при мен маркучите са си ок?!?
Колата е с евро5 и до колкото си спомням някъде съм чел, че филтрите за твърди частици имат функция за самопочистване с впръскване на сурова нафта във филтъра за твърди частици (демек ауспуха). Та възможно ли да е това? А и защо "чекът" не светва?!?!?

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #10 -: Октомври 07, 2015, 08:02:50 pm »
Ако малко антифриз или масло е навлезнало в съответния цилиндър и при това временно това не е гаранция, че мотора ще стане неспокоен. Дано някой колега с евро5 пише дали неговия дизел се самопочиства от време на време с пушилки. Колкото до чекът - това е последното нещо, което светва на тези коли. Аз съм си правил експеримент на моята да разкача разни датчици (примерно за температура), после давам на контакт, паля - двигателя работи, чека не свети. Ако обаче прочета грешките си ги натрупва (има ги) и съответно след като закача датчиците мога да ги изтрия. Тоест да не разчиташ много на чека. Той явно светва при много сериозен проблем.

марто7

• Новак
  • *
« Отговор #11 -: Октомври 25, 2015, 09:34:10 pm »
Минах вече доста километри и колата не прояви никакви други"симптоми"?!? Няма пушеци, масло не гори...?!? Порових се в техническата спецификация и ето какво открих:
 Филтър за твърди частици
при дизел (ако е оборудван)

тази система премахва саждите произведени от двигателя. За разлика от въздушния филтър, тази система автоматично изгаря (оксидира) и изхвърля събраните по време на движение сажди. С други думи нормалната работа и висока температура на изгорелите газове премахват насъбраните сажди. Ако обаче автомобила се движи продължително време с ниска скорост, саждите може и да не се премахнат автоматично поради ниската температура на изгорелите газове. В такива случаи може да се натрупат сажди и индикатора за повреда може да започне да мига. Когато това се случи, това може да се прекрати като шофирате със скорост по-висока от 60 км/ч или при обороти над 1500-2000 на предавка над втора и за около 25 мин. Ако индикатора продължава да мига независимо от извършената процедура посетете оторизиран дилър на Киа за да бъде системата проверена. Ако продължавате да карате с мигащ индикатор за продължителен период, системата може да се повреди и да се влоши консумацията на гориво
 ВНИМАНИЕ –гориво
(ако е оборудван с филтър)
Препоръчително е автомобили
оборудвани с филтър да
използват гориво с контролиран
произход.
Ако горивото е с високо
съдържание на сяра (над 50 ррм)
и не специфицирани добавки, то
може да повреди системата и ще
се появи бял пушек

А преди това налях до горе с турбо-мега-ултра горивото на ОМВ максмоушън?!? Та някой може ли да ми каже кво става и дали не трябва да си купя кола от миналия век та да нямам проблем с какво гориво я карам?
ПП
Имам си едно старо Ауди, което е на газ и винаги съм зареждал с най-евтината газ - не съм имал пушеци, не съм се замислял дали съдържанието на сяра не е над50ррм (квото и да значи това) silen
« Последна редакция: Октомври 25, 2015, 09:43:49 pm от марто7 »