Автор Тема: Въпрос относно избора на KIA Rio  (Прочетена 17367 пъти)

b.alexandrov

• Новак
  • *
  • Публикации: 5
Въпрос относно избора на KIA Rio
« -: Април 25, 2016, 08:11:58 pm »
Здравейте колеги,
Нов съм във форума и имам нужда от вашия съвет.
От известно време си търся по-компактен градски автомобил, който бих използвал и за извън града. Съответно обикалям наляво и надясно по шоурумите. До момента ходих да гледам, Хюндай i20, Рено Клио 4, Kia Rio, а тези дни ще ходя да видя и Сузуки Суифт-та.
За момента Рио-то ме грабна най-много. Карах с мотор 1.2, механична скоростна кутия. Та, по въпроса... Много бих се радвал, ако изразите своите впчечатления от този автомобил, най-вече собствениците на такъв.
Колебая се малко дали да не се кача на 1.4, 109 к.с, но честно казано искам нещо евтино за поддръжка и с малък данък, тъй като наистина ми е дошло до гуша да набивам пари за скъпи части, данъци и каквото се сети човек по сегашната си кола.
Като за градска кола ми хареса. Ще я кара жената, но ще се наложи известно време и аз да я ползвам. Но тъй като с годините съм се убедил, че временните неща са най-постоянно, вероятно дълго време ще я карам и аз  :)
Когато ходих на тест драйв, я изкарах и малко към покрайнините на София. Изглежда ми, че 140 км/ч ги поддържа без особени трудности, мотора беше тих, разхода на гориво не го видях, но той не ме интересува особено(предполагам е малък). Не знам обаче на дълъг път дали ще се гърчи много, тъй като си е малолитражен мотора и разполага с 5 степенна кутия.

Интересува ме основно дали имат някакви често срещани дефекти, окачването бързо ли се скапва, мотора читав ли е? Четох доста по темата и не попаднах на някакви фрапиращи проблеми за модела.
Единственото, което не ми хареса беше това, че предната колонка пречи при взимане на завои. Не мога да проумея защо аджеба са сложили това прозорче там?!

Много бих се радвал да споделите някакви впечатления.
Поздрави,
Борислав.

BODUR_SD

• Разбирач ;)
  • Публикации: 155
Re: Въпрос относно избора на KIA Rio
« Отговор #1 -: Април 26, 2016, 08:48:05 am »
Риото е добър избор. Изминал съм близо 100000 км, колата не е дала никакъв дефект. ok

vaskopeshev

• Новак
  • *
  • Публикации: 46
« Отговор #2 -: Април 26, 2016, 02:25:35 pm »
Аз също съм много доволен от Рио-то. Моето е с доста висок данък (397.77 лв.), но пък това го знаех още при купуването. Като недостатъци мога да определя лошата видимост при завиване заради въпросната колонка и паркирането на заден ход, както и трудните за намиране крушки за късите светлини H11b. Разхода е повече от приличен (6.5-8 л/100км) и консумативите са доста евтини (35 лв. за всички филтри). Говоря за афтърмаркет цени, а не за цени в КМБ защото моята не е купена от тях. Ползвал съм сервиза им и съм доста доволен.
KIA Rio 1.6 GDI EX

b.alexandrov

• Новак
  • *
« Отговор #3 -: Април 26, 2016, 02:40:27 pm »
Много ви благодаря за отговорите. Оставам с впечатлението, че това ще излезе доста сполучлив модел това Рио. Само остана да ида да видя и Сузуки Суифта и ще реша вече дали да подготвяме документите за Риото.
Поздрави и лек ден ;D

O6im

• Новак
  • *
  • Публикации: 48
  • Kia Sportage 1.6T GDI, AWD, 7DCT, LX, Blue Flame
« Отговор #4 -: Април 27, 2016, 11:03:31 pm »
Моята е точно такава 1,2 бензин данъка е около 45лв. за градско е перфектна, но за дълъг път е малко тегаво. На магистрала съм дигал до 160км./ч никакъв проблем, но е супер шумна над 4000 оборота и харчи към 9-10 на 100 при таква скорост, което е нормално. Колата сега направи 18 000км. никакви проблеми. Корейските гуми са голямо дърво, но вършат работа.

b.alexandrov

• Новак
  • *
« Отговор #5 -: Април 28, 2016, 01:18:52 pm »
Много благодаря за споделното мнение колега. За съжаление ще я ползваме и на дълъг път чат-пат. Можеш ли да ми кажеш при 140 шуми ли много и на какви обороти е, че съм такава шматка, че не обърнах внимание. В смисъл такъв... 140 поддържа ли ги без проблеми и граничи ли това с границата на комфорта или си е мъчение?
Днес карах Сузуки Суифт. При 120 шума в колата е ужасен. Шуми много повече от Рио-то. Материалите вътре са по-качествени, но като цяло не ме грабна тая кола. Да не говорим, че багажника е колкото за един чадър. Отзад също е супер тясно.
Поздрави  ;D

kiario2012

• Експерт
  • Публикации: 515
  • KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L
« Отговор #6 -: Април 28, 2016, 08:44:38 pm »
Над 120км/ч си шуми и то не малко.
Данъка за София е около 309лв.
За 23000км и 3 години каране не сме имали проблеми с нея.
KIA RIO 1.4 CVVT 109hp L

KIA CEED 1.4 T-GDI 140hp DCT-7 EX

Стефан

b.alexandrov

• Новак
  • *
« Отговор #7 -: Май 03, 2016, 09:54:57 am »
Благодаря много за отговорите колеги.
Весели празници на всички!

O6im

• Новак
  • *
  • Публикации: 48
  • Kia Sportage 1.6T GDI, AWD, 7DCT, LX, Blue Flame
« Отговор #8 -: Май 03, 2016, 06:34:47 pm »
При 140км/ч е точно на 4000 оборота и си бръмчи яко на мен лично не ми пречи, но то си е до човек. Ако имаше 6-та скорост, както са моделите с 1,4 двигателя щеше да е по-добре, но ако почнем така и една турбина да имаше щеше да е още по - добре и т.н. Аз мисля, че за тези пари няма конкуренция единствено dacia е с по-добра цена, но вътре е все едно съм си я правил вкъщи :D

b.alexandrov

• Новак
  • *
« Отговор #9 -: Май 04, 2016, 12:35:55 pm »
Благодаря за изчерпателния отговор колега, това ми е напълно достатъчно.
Поздрави и лек ден.