Автор Тема: Помощ при избор на Sportage 3  (Прочетена 9987 пъти)

Mandalay

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
Помощ при избор на Sportage 3
« -: Януари 24, 2017, 11:22:47 am »
Здравейте,
Регистрирах се, защото имам нужда от съвет и информация. Обмислям закупуването на KIA Sportage 3. Разгледах темите във форума. Разбрах, че хронично заболяване им е тропането в кормилото. И че в официалния сервиз не са много компетентни. Поне с такова впечатление останах.
Какво е положението с двигателите? Окачването? Какво да очаквам там?
Като цяло съм се насочил към бензинова кола - карам по 10-12000км годишно, предимно градско, из София, на кратки разстояния - 5-10км. По-рядко извънградско и магистрала. От време на време по черни и калдъръмени пътища, без истински офроуд.
Доколко е подходящ Sportage 3 за градски условия? Динамична ли е при шофиране? Какво е усещането, повече като лека кола или повече като SUV? Видимост, радиус на завой? Вътрешно пространство - за шофьора  (190см съм висок), пространство отзад?

И за финал, какво мислите за тази оферта? Заслужава ли си?
http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=2&act=4&adv=21465240644604703&slink=1e8owb

Благодаря ви! :)

Mandalay

• Новак
  • *
Re: Помощ при избор на Sportage 3
« Отговор #1 -: Януари 24, 2017, 12:17:28 pm »
И въпроси относно поддръжката - колко излиза годишното обслужване? Какви са цените на частите в сравнение с други марки? Има ли качествени алтернативи на оригиналните части?

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #2 -: Януари 24, 2017, 12:58:39 pm »
Здравей, това хронично тропане във волана май го има само един колега със спортидж и тъпото тук беше, че наистина тези от сервиза не го отстраниха. Друг вид тропане имат сиидовете. Там сменят "пеперудки" или натягат и ремонтират рейки. Явно зависи от проблема, а и най-вероятно проблемите са няколко различни. Гледам, че тази кола е на 130000 км, тоест ако ще тропа волана вече трябва да се е разтропал. Покарай по павета и се ослушай. В оторизирания сервиз за някой неща са компетентни, за други не чак толкова - като във всеки сервиз. Двигателите са си надеждни - аз нямам проблеми с моя, както и не помня някой във форума да се е оплакъл (било то дизел или бензин). Окачването е като на най-обикновена кола, съответно се разбива също толкова често. Според това по какви пътища караш ще сменяш по-често или по-рядко части, но тази кола би трябвало да е все още в гаранция, а окачването се покрива (примерно на мен ми смениха един шарнир гаранционно). За тези кратки разстояния правилно (според мен) си се насочил към бензинката - бързо ще загрява и ще имаш парно, а дизела в тези студове може и да не успява да му тръгне парното преди да си стигнал крайната точка. Разхода много си зависи от трафика, при мен се движи от 9 до 12 градско (като 12 е защото седя в задръствания и чакам на разни места с включен двигател и си я ползвам за печка). Спортидж 3 е идеален за градски условия (аз поне нямам никакви проблеми). Динамика не очаквай кой знае каква от атмосферен бензин. Ако искаш "ластици" по светофарите - турбо дизел! Тези бензинки под 4000 оборота имат такова екологично газоразпределение, че сила няма много. Но за придвижване в града са си идеални. Усещането е като във висока кола, тоест SUV. Видимостта назад е доста зле и аз ползвам камерата, но май тази която си харесал няма - хубаво е да си сложиш. Аз съм висок 1.84 и нямам никакви проблеми с пространството. Тази от обявата май е най-ниското ниво. Както писах, ако ти хареса и я вземеш препоръчвам една камерка да си сложиш. Успех!

Да добавя:
Цените за техническо обслужване (ТО) можеш да видиш в тази тема:
http://www.kia-bg.com/smf/index.php/topic,2152.105.html
Аз съм писал за моята (1.6GDI), но има и за другите модификации.

Цените на частите в КМБ са понадути. Примерно ми искаха 240 лева за предни накладки. Аз си взех за 50 лева от друг магазин и за сега спира много добре.
« Последна редакция: Януари 24, 2017, 01:05:43 pm от rmk »

Dikoff

• Новак
  • *
  • Публикации: 20
« Отговор #3 -: Януари 25, 2017, 09:41:11 pm »
Бензин 1.6 е ок като двигател, но да си я караш сам. С повече хора и с багаж ще е мътвец, защото двигателя е слаб. 2ка бензин с газ ще ти даде като пари по-добър разход за града от 1.6, дърпа и по-мощно. Аз карам такъв. Но при този малък пробег мисля, че няма да е от значение кой бензинов двигател ще избереш. Няма проблеми с двигателите, но са шумни при обороти. Вяла динамика и при двата.
Колата има следните недостатъци - кормилните колони тракат, смятам, че основно се дължи на липсата на правилна настройка на ел двигателя към кормилния прът. При мен е така, ту е ок, ту след малко почва да чука. Усеща се като разместване на елементи в горната част, където е кормилната колона, чува се тракане и чукане. Основно се усеща при павиран път/най-отчетливо е тракането при по-едри павета/, преминаване през релси, рязан асфалт, черен и чакълест път при скорост 10-20км/ч. Колата се усеща като разглобена и вече почваш да псуваш. Най-много луфтовете и тракането се чуват и усещат при черни пътища, чакъл, тракането е по-силно от музиката. Затова тествай избрания екземпляр преди купуване, че после ще ти скъса нервите, а оправия няма.  Като седнеш на шофьорското място запали и започни на място със завъртания в ляво и дясно, но по-рязко. Ако се чува едно чукане и устиш хлабина, ставай и бягай. Това не трябва да го има, няма значение каквото те омагьосват. Тествах дизела 184к - тестова кола и тя тракаше та се късаше, биалетките се разбиват много лесно. Така и не разбрах какво толкова сложно има та едно свястно кормилно управление да направят! При 1.6 като карах, се чуваше и усещаше как кормилния прът вибрира, но тракане нямаше. В този модел кормилното управление е провал, тествал съм всичко в сегмента и такива звуци никъде нямаше, само в Спортиджа. Нито жалване в сервиза, нито директно в КИА, нито в Аутобилд помогна, пълна тишина, от КИА казват, че така си тракат. Затова няма да си купя Спортидж отново, защото няма сигурност в детайлите, а като платиш ти е свирена музиката.
Другия недостатък е калпавото гумено табло, което след години и при повечето коли е на петна, стои избледняло и надраскано от почистване. Основно се амортизира при жабката, защото е ниско и при качване отпред с чанти директно се драска. Създава усещане за евтиния и овехтяване. Но зависи и как е поддържано, обърни внимание на това. Мазането не помага.
Като цяло колата е здрава, надежна, но и като всяка друга  се чупи - провери окачването, изпускателната система/при мен се скъса меката връзка на 93к/, скапа се и шайбата на алтернатора, чукането е ужасно - струваше ми 250лв, провери я. На 130000км провери дисковете, трябва да са сменени, но зависи дали тези километри са минати градско или извънградско, питай и провери. Ако не са сменяни, ще са на дълбоки улеи, износени. Аз за 98к смених 6бр предни накладки и 1бр задни, но карам основно градско.
Няма видимост назад, задължително парктроник, камерата помага, но може и без нея. Предните колони пречат на видимоста при градско каране, трябва много да се внимава. Всичко друго е ок, подгревите на седалките е най-готината екстра, важно е, че частите са евтини и джипката е лесна за поддържане - дискове 250лв, биалетки 30лв, накладки 60лв, амортисьори 150-170лв, лагер с тампон на макферсона 80лв.
За града е идеална, с добър просвет и добър преден ъгъл на заход - бордюри, дупки, шанци не са проблем, газиш без да се притесняваш. Сегашния Спортидж е с по-нисък ъгъл, което не е практично, при по-високи бордюри се нахакваш директно.
Позицията на седене е много добра, удобна е, има видимост напред.
Това е...

« Последна редакция: Януари 25, 2017, 10:00:09 pm от Dikoff »

Mandalay

• Новак
  • *
« Отговор #4 -: Януари 25, 2017, 11:48:21 pm »
Колега, само заради този отговор си заслужава темата да се забоде най-отгоре!   bravo
Огромни благодарности!
Нещо не можем да се засечем с продавача за оглед тези дни. Явно ще е уикенда, че е на работа до късно, а оглед на лунна светлина не ми се прави :D Но се оглеждам и за други предложения.
« Последна редакция: Януари 26, 2017, 12:41:52 am от Mandalay »

scenik

• Новак
  • *
  • Публикации: 7
« Отговор #5 -: Януари 28, 2017, 09:17:11 pm »
Здравейте!
Аз имам същата от 2013, но от Испания 1.7 дизел само с предно, ако ще е 4х4 поне да е истинско.
Досега за 105 к км не съм забелязал да трака или нещо подобно. Перфектна е.
Карам я само на дълъг път - Гърция, нашето море, Турция.
Много добра позиция за управление, често ходя до Несебър за един ден и не чувствам умора.
Моята има разход 6-6.6 в зависимост от нафтата, казват че бензиновите харчат много, но нямам личен опит.
Недостатък за мен е мъртвата зона заради предните колонки, два-три пъти се разминавам с белята на косъм.
Колата е къса и задължително иска шофиране с две ръце - за някой е предимство, за мен не.
Видимостта назад почти я няма, но огледалата са страхотни. Моята има и заден парктроник, който помага донякъде.
Ако колегата има идея как и къде да монтирам серийна камера моля да сподели.
За обслужването - опитах да прехвърля гаранцията в София, но като видях цените реших че не ми трябва.
Обслужвам я при бай Стоян в Пазарджик, доскоро беше представител на Киа. Препоръчвам ти го.
Ако имаш други въпроси питай.

Lider-a

• Новак
  • *
« Отговор #6 -: Март 27, 2017, 05:00:12 pm »
Да не отварям нова тема, но все пак да попитам какво ще кажете за този екземпляр?

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
« Отговор #7 -: Март 28, 2017, 10:30:58 am »
Като го гледам е най-високото ниво за годината на производство. Изглежда запазен. Ако ти харесва отивай да го тестваш.

gancho genchev

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #8 -: Март 29, 2017, 12:27:45 pm »
blagodarq za informaciq ta no samo se nadqvam da nee coom real sistema che da bara maslo to
 nesam i gledal dvigatelq no choveka mi kaza che gorqla kato vsqka kola to nqma kola koqto da ne gori kaza che razhoda i bil mejdo 8-9

Plam_69

• Разбирач ;)
  • Публикации: 264
  • Sportage lll 2.0 4x4 CRDI AWD
« Отговор #9 -: Април 03, 2017, 10:07:03 am »
blagodarq za informaciq ta no samo se nadqvam da nee coom real sistema che da bara maslo to
 nesam i gledal dvigatelq no choveka mi kaza che gorqla kato vsqka kola to nqma kola koqto da ne gori kaza che razhoda i bil mejdo 8-9
Първо ще е хубаво да пишеш на разбираем език. Това че е комън реил няма нищо общо с горенето на масло. След 2005г трудно ще намериш дизел които да не е комън реил с изключение на 1-2 модела от 2 други марки.