Модели автомобили > Ceed, ProCeed, Ceed SW

Наръчник: Как да поправим неработещите бутони на радиото

(1/1)

nicksss93:
Здравейте,

Неотдавна си купих Киа Сийд 1.6 ЦРДИ, 2007 г., която дойде с радио, чийто бутони не работеха - радиото можеше да се контролира единствено от бутоните на волана. Потърсих за решение на проблема и освен обява за ремонт в OLX от Пловдив, друго не намерих.
Потърсих и на други места в интернет, като в английския форум на Киа намерих груби инструкции в какво най-вероятно се състои проблема, чрез които успях да локализирам проблема при мен и да го отстраня.

Ще опиша стъпка по стъпка процеса, така че ако някой друг има подобен проблем с радиото и иска сам да го поправи, да знае как да подходи.
Процедурата не е сложна и не изисква кой знае какви умения, освен да се отдели известно време и внимание.

Какво ви трябва:
1. Инструмент за демонтиране на панели от автомобила - аз си купих този комплект;
2. Отвертки торкс (еврейска звезда) Т9 и Т20 и кръстата отвертка, чийто точен размер не помня, но беше между 15 и 20 (трябва единствено при сваляне на радиото от колата);
3. Контактен спрей за почистване на платки;
4. Инструменти за запояване на букса към платка (по избор).

Каква е процедурата:

1. Демонтирайте централния панел от таблото на автомобила - има клипове в youtube как се прави, например този. Необходим е инструмент за демонтиране на панели. След като извадите панела, откачете 2-те букси към горния дисплей и тези към климатика и бутоните под радиото (4 на брой). След това панела излиза и ще имате пълен достъп до радиото.

2. Свалете радиото. Държи се на 4 болта, които се развиват с кръстатата отвертка. След това се дърпа напред, вадят се 4-те букси отзад и един кабел и радиото е демонтирано.

3. Разглобете радиото. За тази стъпка (а и за повечето от тук нататък) ще ви трябва основно отвертката Т9. Извадете внимателно фронталния панел на радиото (черния, с бутоните), който се държи на няколко щипки и 2 болта от двете му страни. След като го свалите ще видите най-вероятната причина за неработещите бутони - от предния панел излиза ключ, който влиза в букса върху долната платка на останалото същинско радио устройство (това с металната конструкция). Буксата е слабо захваната към платката си и често се откача от пиновете с времето, след което бутоните на радиото спират да работят. Именно в това беше причината да не работят при мен. Оградил съм буксата в червено на снимката на разглобеното радио по-долу - насложена е на криво върху мястото, където следва да е запоена и захваната:4. Почистете платката на фронталния панел с контактен спрей или спирт. Тази стъпка не е задължителна, ако проблема е от буксата. Но няма да навреди да почистите платката профилактично. За целта трябва да я демонтирате от фронталния панел с бутоните на радиото - държи се на няколко черни торкса, които се виждат и на снимката по-горе и 2 гайки при контролите за височина на звука и честота на станцията на радиото. След това почиствате с контактен спрей, спирт или каквото друго имате за почистване на платки. После я монтирате обратно.

5. Разглобете металните съставни части на радиото, за да имате директен достъп до мястото за запояване на буксата върху платката (както е на снимката). Развиват се много болтчета, почти всички от които T9 и 4 по-големи, които са Т20. Хубаво е да си отбележите кой болт къде е бил, тъй като Т9-ките са с различна дължина и е лесно после да бъдат разменени при обратния монтаж. След като развиете всички болтове, горната метална част със CD плеъра се дърпа на една страна и се отделя от долната. Изважда се един лентов кабел, който свързва горната (тази на CD-то) и долната платка и 2-те части са отделени. Снимката по-горе е направена след отделянето им.

6. Запоете буксата обратно на мястото ѝ. Можете да го направите сами, или да го оставите на електричар, който да го направи за вас. Аз оставих платката в сервиза за аудиотехника Авител в Красно село. Взеха 20 лв за услугата, което не е малко, но уж са го направили по-здраво, отколкото е било преди. Да се надяваме, че няма да падне пак. Ако имате инструментите, материалите и опита да го запоите качествено сами, можете да си спестите и този разход.

7. Монтирате всичко по обратния ред. При обратния монтаж внимавайте, когато прикачвате фронталния панел с бутоните обратно на мястото му, ключът да влезе хубаво в новозапоената букса. Това е! Радио бутоните отново трябва да работят. ok

Успех!

martozaver:
Колега мерси за инструкцията, значи следвах я без да си купувам инструментите които си предложил и пак стана.Но при мен освен че не ми работеха бутоните от таблото , не ми изкаррваше и диска вътре, затова намерих едно по подробно видео за самото разкостване на касетофона( СД фона)
--- Код: ---https://www.youtube.com/watch?v=9GaIGjbLq04
--- Край на кода ---

--- Цитат на: nicksss93 в Януари 18, 2018, 10:39:53 pm ---
--- Край на цитат ---

Mich:
Здравейте, все пак няма ли сервиз в София ,който може да отстрани повредата с копчетата (по възможност на нормална цена) ?!

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия