Модели автомобили > Carnival

При натоварване светва чек и гасне

(1/2) > >>

Muridan:
Здравейте колеги.
 Имам проблем с моята Киа Карнавал 2,9 crdi . Появи се съвсем внезапно при изкачване на белградския баир при скорост около 120 км/ч и 3000 оборота. Светна лампата на чек и след около минута мотора изгасна в движение.
  Последва рестарт,лампата угасна и колата си вървеше нормално. До момента в който не реших да я ускоря малко по-бързо и проблема се повтори. После се потрети. Разбрах,че не трябва да вдигам оборотите над 2500 и да подавм плавно газ. Като цяло напълно ностатъчно за придвижване с около 100/110 км/ч,но е лошо,ако ти се наложи да изпревариш бързо. Другото следствие беше затрудненото палене сутрин.
  Във фирмения сервиз на Киа във Виена не можаха(или не искаха) да я закачат на тестер,а искаха да оставя колата до януари. Само им пожелах весели празници и полека-лека се добрах до София.
Тук я диагностицирахме и даде ниско налягане на горивота в рейката.
 Смених горивен клапан,оригинален на Delphi. Проблема остана.
( Забравих да спомена,че още като запонаха тези проблеми първо смених горивния филтър.)
 Вчера свалях резервоара да чистя сондата. Там беше бистра и чиста нафта и никакви утайки,сополи и подобна гняс.
Търсих информация във форума,но явно никой не е имал подобен проблем.
Затова ще пиша за развитието и дано да бъде полезно за някой в бъдеще.

georgioiv:
Срещал съм информация в укранските и руските форуми. Грешка ниско/високо налягане на рейката. Оправя се с клапан за регулиране на налягането и последна версия на софтуера на компютъра. На мен ми го е правила няколко пъти, но моята не гасне, може би защото е автомат. След няколко пъти загасяне/палене се оправя сама. Или след изчистване на грешката.  Иди в някоя КИЯ офишъл и без да им казваш за проблеми помоли да ти сложат последна версия на твоя компютър. Ако има проблем - сменяй и  клапанa. Това всичкото ако двигателя ти е J3. Информацията която четох е, че едни се оправят само с ъпдейт, а други с нов клапан и ъпгрейд.

georgioiv:
Номера на клапана е 33115-4X400

Ето и обсъждането на проблема в руския форум   http://www.forum.kia-club.ru/viewtopic.php?f=138&t=53069&start=20

Сега като попрочетох темата пак - 2008 година има сервизен бюлетин на Кия за този проблем. Ако колата е преди 2008, е възможно новата версия на фърмуера на ЕКУ да помогне. Ако е с най-новата версия, то пак по сервизен бюлетин сменят този клапан на някаква много хуманна цена, в официален дилър на Кия.

Напиши после как и дали си решил проблема, да има информация и в този форум.

Muridan:
Благодаря за информацията.
За съжаление след горивния филтър смених и този горивен клапан и нямаше ефект.
А преди малко смених и другия,по-евтиния. И пак светна чек като я сръчках да я тествам. Не изчаках да видя дали ще изгасне мотора и сам спрях да ррстартирам.
Утре ще истя грешките и ще четем какво е набило .
Следващият етап е проверка на дюзите. Ако и там всичко е точно,отивам на най лошия вариант с помпа за високо налягане.
Това са клапаните,които смених досега

georgioiv:
Не забравяй да провериш версията на фъруера, за да не дваш пари напразно... Аз примерно, вече над 2000 км. карам без да се е обаждал, без нищо да правя...  В интерес на истината (да не чуят еколозите) капвам по малко двутактово масълце когато пълня резервоара до горе - 50 - 100 мл. Освен това взех да сипвам по-качествения дизел на Шел и ОМВ. Малко по-малко харчи и не ми е светвал чека скоро. И работи мазно и тихо почти като бензинов таралясник.. :)  Това ми остана от Алфата - имах Алфа 166 комън риъл и без да и капвам масълце тракаше като локомотив. С мъсълце утихваше една идея и пренесох на Кия-та. Ма може и да е плацебо ефект.. :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия