Автор Тема: Ламбда сонда за Киа Спортидж 2 2006 2.0л бензин автомат 2WD  (Прочетена 9037 пъти)

ehnaton

• Новак
  • *
  • Публикации: 4
   Здравейте, колеги!
Отскоро съм собственик на колата от заглавието. Предният собственик я е карал около 8 години на газ и това вероятно е причината за многото грешки от лампда сонда 1 банк1 / веднъж и от сонда 2 банк1/.
При каране на БЕНЗИН грешките са low response, no activity, heater control malfunction. - P0 133 P0 134
P0 030. Имаше и голям разход на газ на извънградско. Вероятно е за смяна на 1 ламбда сонда.
  Имам 2 въпроса:
 1 Някъде четох, че се сменят едновременно и двете ламбда сонди, но не ми се вярва да е така?
 2 Ако някой е сменял първата ламбда може ли да помогне с марка, модел и номер на добре работеща такава за замяна? Има ли нещо друго специфично, което се прави след това?

Предварително благодаря на отзовалите се! Успех по пътищата на всички!

justalittlesign

• Spammer
  • Публикации: 855
  • Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
Кой модел двигател е? Аз сменях на GDI 1.6. 80 лв. струваше в КМБ

ehnaton

• Новак
  • *
  Двигателят е  2.0 л  /1975 см3/   141 кс, 184 Нм      МРI.
  Намерих една с код  39210-23710       четирипроводна първа ламбда сонда.
  Не съм сигурен дали двигателя не е капризен към точно определен производител ламбда сонда...

живкооо 71

• Новак
  • *
  • Публикации: 8
Re: Ламбда сонда за Киа Спортидж 2 2006 2.0л бензин автомат 2WD
« Отговор #3 -: Декември 04, 2021, 08:07:01 pm »
Колега реши ли проблема с 1 ламбда сонда?Аз го имам същия проблем и смених и двете ламбди ,но първа ламбда сонда пак не работи

Спортидж2005

• Разбирач ;)
  • Публикации: 204
« Отговор #4 -: Декември 04, 2021, 11:18:46 pm »
Аз го имах същия проблем, сменях сонда- няма ефект. Почистих MAF датчика, който се намира на въздуховода след филтъра с контактен спрей, смених въздушния филтър. Грешката взе да я дава по- рядко, но пак я имаше. Смених и газстанцията и всичко заспа...

живкооо 71

• Новак
  • *
  • Публикации: 8
« Отговор #5 -: Декември 05, 2021, 05:45:59 pm »
При мен маф датчика е след дросела .Кията ми е 2009 година фейса и съм го сменил с чисто нов .Сега майсторите са на мнение че има прекъснат кабел към ламбдата.А други казват че на 30 годишен стаж не са виждали прекъснат кабел и не знам !

ehnaton

• Новак
  • *
Колеги, при този двигател е много ВАЖНО да се регулират клапаните дори на 25-30 000 км. Както ми каза един механик половината от проблемите се решават с това. Двигателят е с чашки и дискове, които се подбират или шлайфат до необходимия размер. При газов инжекцион е още по-важно.
Установих, след това че двигателят е капризен към газта. При мен грешките страшно намаляха при зареждане във една верига газстанции, работещи с румънско гориво   - да по-скъпо е, но грешките ми се появяваха на 500 км. Резултатите от данните на първа и втора ламбда работят по някакъв недобре измислен алгоритъм при това ЕКУ и често вдига грешка p 0133 особено след като катализаторът остарее и не работи както трябва. Руснаците са решили проблема като премахват катализатора и препрограмират ЕКУ  със свой написан софтуер, където не се отчитат данните от втора ламба сонда / която работи само за екология /.
Но при всички случаи преди това трябва да се направят проверки на изпускателната система, системата за филтриране на бензиновите пари от резервоара, дебитомер, смукателен колектор, рециркулацията на картерните газове и може би още нещо, което изпускам. От добър сервиз ми казаха, че двигателят изисква само оригинални ламба сонди, но не съм го проверил засега. Успех!