Автор Тема: Странен проблем с двигателя по време на движение  (Прочетена 5687 пъти)

Sportage2.0

• Новак
  • *
  • Публикации: 31
Искам да ви споделя, какво се случи. Караме с около 110км/ч на круз контрол и включен климатик. Прибираме се. В един момент колата започна да губи мощност, без видима причина. Скоростта падна на 40км/ч, като педала беше "до ламарината". Чека взе да примигва с прекъсвания от десетина секунди. Падна на втора и едвам се влачеше. Постепенно се стигна до някаква странна ситуация. Давам съвсем леко газ и тя върви. Опитам ли да ускоря, просто бие нос. Прибрахме се. На място не вдигаше повече от 4500 оборота. Включих OBD-то и светнаха едно кило грешки. Missing fire in first cylinder, втори, трети, четвърти, всички цилиндри. Не помня още какво. Свещите ми бяха на около 65К км. Сменял съм ги и помня това. Разход не ми се е вдигал, не съм имал никакви проблеми. Закарах я на механик. Караха я, гледаха я. Според тях бил проблем в катализатора. Бил запушен, ама сега върви. Взех си я, прибрах се и се обадих на моя механик. Ще вметна, че той е на 240км от мен. Закарах я още първата събота. Сменихме свещи и кабели и оттогава повече от три месеци ядове няма. Времето беше слънчево и топло, не съм мил двигателя, влага не е попадала върху него.
Поглеждайте и под пластмасата понякога. За мен това си беше изненада.

zmiori

• Разбирач ;)
  • Публикации: 218
  • KIA Sportage 2009г. 140 магарета ама газирани.
Re: Странен проблем с двигателя по време на движение
« Отговор #1 -: Октомври 11, 2020, 08:19:54 am »
Като взех моята бе с някакви бош иридиум, изглеждаха като нови. Палеше на втория път почнах свещи кабели та даже и бубина грешка Р0303. Реших да ида на газаджия оказасе пикаеща дюза.
Въреше добре около 25-30 К км. Ама пак се почна едно захецане след 2500-3000 оборота. Върнах бош-овете започна да захеца от по ниски обороти.
Взех да ровя в нета за подходящи свещи оказа се че има от 2,5 до над 30 лв. Отидох в съседния магазин и пойсках едни от най ефтените свещи, човека ми каза че няма от тях и ми предложи едни от 4 лв. Това бе за проба. Сложих ги и оооо изненада. Колата литна. Авно са "капризни" към възраста на свещите.
Между другото бош-овете две от тях бяха с кафеви пръстени по изолатора. Според газаджията пропуск на компресия. Преди да ги сменя имаше само една с кафява точка.
Ако можеш помогни и после го хвърли в морето.

Спортидж2005

• Разбирач ;)
  • Публикации: 204
« Отговор #2 -: Октомври 11, 2020, 08:47:57 am »
И на моята на 1 и 3 (гледани от лява на дясно) имат кафяви пръстени, мислех, че прескачат искри от недобра изолация на кабелите. Възможно ли е да е от пропуск на компресия и изгорелите газове да са оцветили свещите?

zmiori

• Разбирач ;)
  • Публикации: 218
  • KIA Sportage 2009г. 140 магарета ама газирани.
« Отговор #3 -: Октомври 11, 2020, 08:37:25 pm »
Газаджията ми каза че било пропуск, склонен съм да му вярвам много е читав. За сега е така както казва.
Ако можеш помогни и после го хвърли в морето.

Спортидж2005

• Разбирач ;)
  • Публикации: 204
« Отговор #4 -: Октомври 11, 2020, 11:26:11 pm »
Ами уж свещите ги натягам с динамометричен ключ  на 28 Nm когато са използвани вече. Може би при стари свещи трябва да се натяга  повече.

Sportage2.0

• Новак
  • *
  • Публикации: 31
« Отговор #5 -: Ноември 01, 2020, 01:18:11 am »
Аз карам с NGK Iridium IX Spark Plug. Дават им 40-50К мили и може би си им е дошло времето.