Автор Тема: Проблем с Kia Sportage 2020  (Прочетена 6305 пъти)

Ton4elka

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
Проблем с Kia Sportage 2020
« -: Май 11, 2023, 04:02:18 pm »
Здравейте,

Имаме Киа Спортидж 1.6, 7AT, AWD, ниво GT Line от лятото на 2020 г. Още през м. март 2021 г. се появи проблем с превключването на скоростите. Колата започна да губи мощност, трудно стигаше до трета-четвърта скорост, а на баирче забиваше муцуна. Липсва обаче каквато и да е индикация за наличие на проблем. :(

Закарахме колата в КМ България, но според тях проблем не съществува, тъй като компютърът не го е записал. От март 2021 до сега този проблем се е появявал още няколко пъти, като последният път беше в началото на тази седмица. На магистралата се движехме със 70 км/ч (само при спускане стигаше до 100 км/ч), а на баирче сваляше на 50 км/ч. Отново я оставихме в КМБ, с молба да направят допълнителни тестове, за да видят какъв точно е проблемът.

Дали някой се е сблъсквал с подобен проблем?

Благодаря предварително! :)

sportage0912

• Новак
  • *
  • Публикации: 13
Re: Проблем с Kia Sportage 2020
« Отговор #1 -: Май 13, 2023, 10:52:10 am »
Натискайте ги от Киа. Това не е нормално, да не говорим че е опасно. Даже направете видео другия път като го направи, така няма да има мърдане.

Ton4elka

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Май 19, 2023, 12:57:57 pm »
След 2 седмици престой в Киа, проблем според тях НЯМА!!!  8-) На всичкото отгоре сега я прибираме на изпарения - навъртени са близо 400 км. Нямам и документ, който да удостовери колко време е бил автомобилът при тях, така че може и честитки да очаквам. Бяха обещали, че ще закачат някакво устройство, което да запише евентуално проблема, ако се появи отново, но не са успели. Сега уж ще поръчват някакъв софтуер от Южна Корея - не знам какво чакаха 2 седмици!!!

Коста Нурчев

• Новак
  • *
« Отговор #3 -: Март 16, 2025, 04:18:27 pm »
Здравейте,
при мен се случва подобен проблем. Колата ми е със същия двигател, купена май месец 2021.

При натискане на газта набира много бавно.
На равен път не може да вдигне повече от 3000 оборота и 90 км/час.
Скоростите се превключват и стига до 7-ма, но се държи неадекватно.

За първи път се случи септември 2024 като първо се усети едно придърпване отпред.
На следващия ден проблема сe оправи сам.
Все пак отидох до сервиза на КИА България. Там казаха че няма записани грешки и актуализираха софтуера на скоростната кутия.

За втори път се случи началото на март 2025. В сервиза пак същото - актуализация на софтуера :)

Още същата седмица при изминати 60 км пак се получи - за Трети път.
Не съм ходил още в сервиса да връщат старата версия на софтуера, че издържа повече :)

При Вас оправили се проблема?

Plam_69

• Разбирач ;)
  • Публикации: 250
  • Sportage lll 2.0 4x4 CRDI AWD
« Отговор #4 -: Март 17, 2025, 11:10:18 am »
Хора аз мисля че проблема изобщо не е в скоростната кутия. Двигателя губи мощност което се доказва от ограничението на оборотите. Кутията е направена така че ако няма двигателя необходимата мощност не се стига до смяна на предавките и така  в сервизен режим ви е движението. Причини има много аз мисля че трябва да се обърне внимание на двигателя и неговия режим кутията е следствие.

Offkia

• Новак
  • *
  • Публикации: 23
« Отговор #5 -: Март 22, 2025, 02:22:32 pm »
Сигорно е фабричен проблем, като нашия. Оправия няма.

Offkia

• Новак
  • *
  • Публикации: 23
« Отговор #6 -: Март 22, 2025, 02:26:54 pm »
Следите ли си маслото на щеката, може проблема да е като нашия. Когато се кара автомобила дълго време с разредено масло двигателя се износва и започва да губи мощност. Лампата на катализатора светвала ли ви е?

Коста Нурчев

• Новак
  • *
« Отговор #7 -: Ноември 04, 2025, 10:06:24 pm »
Здравейте,
да споделя развитието на проблема с губенето на мощност.

За последно проблема се получи края на септември 2025.
Очаквах проблема да се оправи на следващия ден, но уви даже прогресира.
При стартиране на двигателя работеше 2-3 секунди и гаснеше.

Закарах колата до сервиза на Kia с пътната помощ на СБА с които имат договор за гаранционни коли.
Оказа се че проблема е в датчик за горивото.
Смениха го гаранционно. Не съм плащал и за пътната помощ.

Предполага се че този датчик е правил проблема и с губенето на мощност. Времето ще покаже :)