Автор Тема: Kia Ceed 1.4 / 1.6 бензин или 1.6 CRDI  (Прочетена 19086 пъти)

Iwanssss

• Новак
  • *
  • Публикации: 5
Kia Ceed 1.4 / 1.6 бензин или 1.6 CRDI
« -: Септември 11, 2023, 08:40:26 pm »
Здравейте!
Обмислям покупката на КИА като предпочитам да е бензин който да има газ или да му сложа допълнително. Досега съм карал само кола на газ и знам , че икономията е голяма , а и с тия 3лв на литър дизел работата е доста солена.
Мога да отделя до около 10 000лв , а евентуално от тези които ще гледам не ми допаднат може и до 15000лв да дам.
Здрави ли са 1.4 90 к.с / 109к.с и 1.6 моторите дизел/бензин.
На старо читави ли са и какво мислите за обявите на 1.4 и 1.6 бензиновите с "заводска газ" БРЦ

chemiliq

• Новак
  • *
  • Публикации: 25
  • Kia Cee'd wagon 2009 G4FA
Re: Kia Ceed 1.4 / 1.6 бензин или 1.6 CRDI
« Отговор #1 -: Септември 20, 2023, 07:10:43 pm »
Здравей, преди 5 години купих 1.4 с монтирана газова уредба. Няколко неща върху, които да помислиш. Газова се слага ако се кара много. Бутилката по закон се сменя на 10 години. Аз смених само бутилката и сондата ми почна да забива и няма пълнене, докато не се разглоби. Т.Е предвиди си смяна на бутилка и сонда, евентуално. Сменях и изпарител. Компютъра на газовата е заключен за донастройка, обявиха ми цена от 150 лева за да бъде отключен. Газовите инжектори също имат експлоатационен период. В крайна сметка, съм сменил половината газова система. За мен по-добре да си я монтираш ти.

За здравина, зависи на какво попаднеш. Двигателят 1.4 е доста шумен и има проблем с мощността около 2000 оборота(има доста информация по темата).

Iwanssss

• Новак
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #2 -: Септември 23, 2023, 05:12:17 pm »
Здравей, преди 5 години купих 1.4 с монтирана газова уредба. Няколко неща върху, които да помислиш. Газова се слага ако се кара много. Бутилката по закон се сменя на 10 години. Аз смених само бутилката и сондата ми почна да забива и няма пълнене, докато не се разглоби. Т.Е предвиди си смяна на бутилка и сонда, евентуално. Сменях и изпарител. Компютъра на газовата е заключен за донастройка, обявиха ми цена от 150 лева за да бъде отключен. Газовите инжектори също имат експлоатационен период. В крайна сметка, съм сменил половината газова система. За мен по-добре да си я монтираш ти.

За здравина, зависи на какво попаднеш. Двигателят 1.4 е доста шумен и има проблем с мощността около 2000 оборота(има доста информация по темата).

Първоначално обмислях 1.4 90к.с дават го доста здрав , но ако не попадна на нещо читаво с тия клапани,газови и т.н ще ям х*я. Та май ще се запътя към 1.6 CRDI 116 или 128 коня. Гледам от колеги дават около 5 или 6 литра градско и извънградско между 4.5 и 5 литра.

gambino85

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #3 -: Септември 24, 2023, 10:56:01 am »
И аз след дълго мислене се реших на дизел 1.6 crdi от 2008 и за сега година и половина съм доволен освен обслужването само едно динамо съм правил . Относно разхода забрави да ти дава по малко от 5-5.5 извънградско и 6-7 градско , особено ако има включен климатик .