Автор Тема: Светят ESP и EPS  (Прочетена 9886 пъти)

ravia

• Новак
  • *
  • Публикации: 5
Светят ESP и EPS
« -: Октомври 04, 2023, 01:30:38 pm »
Здравейте. От известно време ми свети от време на време ESP.  Една сутрин акумулатора умря. Смених с нов, но се оказа не добре зареден и ми светнаха ESP
и EPS. Сложих добър акумулатор и с тока всичко е ОК, обаче лампите светят постоянно. Пробвах ръчна калибровка на волана за EPS, няма ефект. В КИА ми казаха, че дава грешка в лентовия кабел на волана, но не са много сигурни. Имам за смяна и прословутата звезда, че тропа, но друго няма. Може и съвпадение да е със смяната на акумулатора и повредата на лентовия кабел, но...Някакви съвети?
Киа спортидж 2021
Киа сийд 2011

Liubo_T

• Новак
  • *
  • Публикации: 8
  • Kia CEED 1.4 CVVT
Re: Светят ESP и EPS
« Отговор #1 -: Декември 01, 2024, 04:36:17 pm »
  Здравейте!!
 Явно все на мен се пада да раздвижвам старички теми, но просто сега се сблъсквам с тези проблеми и се надявам хората по-горе вече да са ги решили...  ;D
 И така на CEED 1.4 CVVT 2010 светна EPS и не гасне вече пети ден. Колата е обслужена преди няма и месец - масла (двигател и скорости), свещи, бензинова помпа, съединител, пеперудата и нямаше никакви грижи до преди няколко дни. Направих и упражнението с въртенето на волана..... няма радост.
 Моля за идеи от какво може да е това светене!!   %)

Благодаря

dikata1975

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #2 -: Декември 01, 2024, 07:13:52 pm »
Да споделя моите премеждие  с EPS,както и при теб светна и не гасне. Обиколих 3-4 места с диагностика няма записана грешка ,но си свети всички вдигат ръце. Накрая откачихме акумулатора за 5 минутки и всичко си дойде на място. Последващо посещения при майстор  за смяна на дискове и греда пак светна. Отново схемата с откачането и няма проблем. Но това при условие ,че няма записана грешка.

Liubo_T

• Новак
  • *
  • Kia CEED 1.4 CVVT
« Отговор #3 -: Декември 10, 2024, 12:47:06 pm »
 Благодаря за отговора!!
Ще го пробвам варианта с акумулатора и даже си мисля да го сменя с нов.
Някъде бях чел, че ако той не е в кондиция също може да има този ефект с EPS лампата.  %)

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 367
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #4 -: Декември 10, 2024, 02:26:49 pm »
Отиде ли на диагностика и да видят ъгъла на волана ако показва нещо различно от 0.2 до 0.5 градуса и при навиване на ляво и на дясно трябва да показва около 490до -490 градуса  при изправен волан  ако е над 2 градуса е проблеми пробвай да се калиблира през диагностиката. Провери си предпазителите от схемата ако трябва ги пренабии да няма лоша връзка . виж дали има записана грешка. Това с разкачане на акумулатора не е решение на проблема има доста проблеми с кормилната колона и с ъгъла на волана и модула за управление който е на нея  Кофти е че може да ти се втвърди волана по всяко време  имай го в предвид.
« Последна редакция: Декември 11, 2024, 01:37:37 pm от Бат Герги »

Liubo_T

• Новак
  • *
  • Kia CEED 1.4 CVVT
« Отговор #5 -: Декември 28, 2024, 02:58:36 pm »
 Честита Коледа и благодаря за насоките!!   ;D
Лошото е, че колата е в Ловеч и ще трябва да потърся човек с диагностика или пък в Плевен, защото е сравнително близо.
Ако имаме колега в тези два града, който може да помогне, ще бъда благодарен!!
   Весело посрещане на 2025 година   bye