Автор Тема: Киа Соренто габаритни светлини.  (Прочетена 21555 пъти)

Kiril Noev

• Новак
  • *
  • Публикации: 6
Киа Соренто габаритни светлини.
« -: Октомври 29, 2023, 09:29:28 am »
Добър ден
Нов съм във форума. Благодаря ви за приема.
Собственик на Соренто модел 2011 година съм.
Имам проблемна задна дясна габарит на светлина.
Стопа и габарита са лед светлини.
Стоп светлината работи а габаритната само пемигва веднъж при включване и не работи.
Моля за съвети от ваша страна.
Лек ден.

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 372
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
Re: Киа Соренто габаритни светлини.
« Отговор #1 -: Октомври 29, 2023, 05:11:39 pm »
Добър ден
Нов съм във форума. Благодаря ви за приема.
Собственик на Соренто модел 2011 година съм.
Имам проблемна задна дясна габарит на светлина.
Стопа и габарита са лед светлини.
Стоп светлината работи а габаритната само пемигва веднъж при включване и не работи.
Моля за съвети от ваша страна.
Лек ден.
  Най лесния вариант: да смениш с обикновена крушка или от другия фар и виж дали ще заработи, внимавай само щом са led трябва да спазиш + и - иначе няма да светне ако е обикновена крушка може и без да спазваш нищо. Така ще разбереш дали  проблема е в led крушката
« Последна редакция: Октомври 29, 2023, 05:14:42 pm от Бат Герги »

Kiril Noev

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Октомври 30, 2023, 08:24:45 am »
Реално диодите не са изгорял. Защото стоп светлината работи. Има някаква електроника която ги управлява, нещо като реле. Някой знае ли къде точно е тази електроника?
Лек ден

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #3 -: Октомври 30, 2023, 08:50:32 am »
Реално диодите не са изгорял. Защото стоп светлината работи. Има някаква електроника която ги управлява, нещо като реле. Някой знае ли къде точно е тази електроника?
Лек ден
И как ги разбра  да не би да ги измери или светна с външно захранване.  Отделно можеш ли да снимаш как е изпълнението при теб с лед лента ли с от делна led крушка  как са ти габаритите.
« Последна редакция: Октомври 30, 2023, 11:17:17 am от Бат Герги »

Kiril Noev

• Новак
  • *
« Отговор #4 -: Октомври 30, 2023, 12:24:27 pm »
Диодите работят защото те са и за стоп светлината.
Когато се включи габарита те съветват по слабо, при натискане на спирачка съветват по силно.
Не са двойни, просто имат модул за управление. Отляво работят без проблем. Ще пробвам да разменя местата на стоповете ляв и десен ако съвпаднат буксите и ще видя дали има разлика.
Лек ден

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #5 -: Октомври 30, 2023, 12:47:58 pm »
Не разбрах това лента с диоди ли е като това https://youtu.be/MVC4Q0hqXRQ?si=IAiM6CtYjPg1bHbF  или са корпус на крушка с светодиоди?    Пробвай да размени фаровете  буксите са еднакви. Това са ти схемите за стоп светлината ако е с led и с крушка ,следващите схеми са за  габарити всичко минава през букси F24-25 и R 22-23 всичко се управлява от кутията с предпазители в купето за габаритите, стоп сигнала е от ключето на педала. Маркирано  с триъгълник  А и B но не мисля че е там проблема щом ти работят предните габарити. По вероятно  някой светодиод  или студена спойка в стопа и  самото окабеляване до стопа. Но  захранването на стопа може да си го измериш ако имаш мултицет на буксите F24-25  На букса F24 за ляв стоп на крачета 2-6 трябва да измериш +   спрямо купето или пин 1-7  на буксата когато си включил габарити. За букса F25  за десен  стоп на пин 1-6  е + спрямо купето или пинове 2-7 на буксата. Не знам дали сам ще се справиш но ти го написах за всеки случай ако сам решиш да отстраняваш проблема.Успех и дано намериш проблема ще се радвам ако споделиш до какъв извод си стигнал
« Последна редакция: Октомври 30, 2023, 04:44:53 pm от Бат Герги »

Kiril Noev

• Новак
  • *
« Отговор #6 -: Октомври 31, 2023, 12:33:35 pm »
Благодаря ви много Бат Георги за съветите и информацията.
Днес размених стоповете и се оказа че работят.
Значи трябва да замеря захранването като имам време.
Ще напиша какво точно е било.
Лек ден

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #7 -: Октомври 31, 2023, 12:59:59 pm »
Вземи си една пробна лампа ако нямаш ,продават ги из Практикер и разни такива магазини където е секцията за автомобили за 10лв закачаш се с щипката някъде по купето  с другия край в буксата  там където са предпазителите и  виж   дали ще светне лампата ( като си включил габаритите) .  Буксата  е   I/PA, за десният стоп на 7 краче( трябва да е жълт) е + които отива към буксата на стопа  а за левия + е на 11 краче (кабела  е зелен) . Същата процедура и  на буксата на стоповете цветовете на + за левия стоп са  6пин зелен/оранжев,2пин зелен/черен, а буксата за десния стоп + трябва да е 6пин жълт/оранжев и 1пин черен/оранжев. С мултицет можеш да измериш на омметър или зумер масите на стопа спрямо купето. Успех
« Последна редакция: Октомври 31, 2023, 01:43:22 pm от Бат Герги »

Kiril Noev

• Новак
  • *
« Отговор #8 -: Ноември 02, 2023, 12:56:16 pm »
Специално благодаря за Бат Герги.
Проблема е решен.
Изгоряла крушка в преден десен габарит прекъсва връзката за задния. Странно но факт.
Лек ден ви желая.
Поздрави Кирил

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #9 -: Ноември 02, 2023, 05:12:52 pm »
 Аз си го бяснявам  така:  крушкат играе ролята на товарен резистори защото в стопа ти е само лед лента а тя няма почти никаква консумация  и не и достига ток да светне цялата и затова премигва и спира а като е Включена лампата  преминава по голям ток и захранва цялата лента.  Нали в някой автомобили когато сменяш с  лед крушка и монтираш  и  допълнителен  резистор  CANbus за да  излъже електрониката че е обикновена и да не дава грешки за изгоряла крушка или да не премигват. Радвам се че си открил проблема ,пък аз те карам да мериш из цялата кола :). Поне разучихме схемите :) но защо са го направили така ми е малко загадка по принцип на лед ленти се слага  конверторна платка поне при мен е така в лед лентата на фара за дневните светлини,  явно така спестяват 💸
« Последна редакция: Ноември 06, 2023, 05:04:55 pm от Бат Герги »

Kiril Noev

• Новак
  • *
« Отговор #10 -: Ноември 08, 2023, 08:21:37 pm »
Бат Герги
Още веднъж благодаря.
Дали си запознат с ангренажната верига.
В момента колата е на 230000 км.
Аз съм втори собственик тук в Германия.
Трябва ли да я сменям?
Няма шумове и други такива.
Благодаря ти предварително.
Лека вечер

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #11 -: Ноември 08, 2023, 08:48:46 pm »
Здравей не съм много запознат защото и аз не съм стигнал до тоя момент със смяна на верига, но мисля че щом няма симптоми  защо да я сменяш , ако си решил превантивна смяна си е твои избор.