Автор Тема: EV6 от Канада  (Прочетена 20940 пъти)

Asen_G

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
EV6 от Канада
« -: Май 18, 2024, 05:13:45 am »
Здравейте Колеги,

Прибирам се от Канада и имам смелата идея да си внеса колата (Kia EV6).
Ще бъда много благодарен ако някой може да сподели опит и идеи.

Опитах да си пиша е-мейли с Кия България. От там бяха любезни, но не успяха да ми дадат никаква информация. Дано някой от Кия чете и тук :-)

Към момента основните ми притеснения са:

1.  В Европа моделът е с допълнителни жълти задни мигачи.  Предполагам, че в Кия могат да поръчат мигачите, но дали ще успеят да сменят настройките в компютъра? Ииа ли още нещо което трябва да се адаптира?
2.  Колата е онлайн постоянно. Има си СИМ карта която работи в Америка. Има онлайн навигация с информация за трафика. При всеки сервиз обновяват картите и софтуера. Управлява се през приложение от телефона. Ще работи ли в Европа, каква е процедурата по смяна на софтуера, трябва ли нова сим карта...?
3.  До момента 2-3 пъти получавам Recall и в сервиза адаптират настройки безплатно. От Кия България казаха, че канадската гаранция няма да важи в България, но не споменаха дали ще обслучват риколите? Също не се разбра, дали в случай че изгори нещо по-скъпо (компютри, мотори, батерия) е възможно да се изпишат части по гаранция и в БГ да се плати само труд.

4. Зареждането в България обещава да бъде безпроблемно. До колкото се ориентирам, конекторът който се използва в Америка е различен от Европейския, но нужните преходи са лесно достъпни.  Ще потвърдя когато пробвам :-)

Поздрави,
Асен

tougi

• Разбирач ;)
  • Публикации: 178
  • Sportage 2022 1.6 T-GDI HEV 4WD Aut
Re: EV6 от Канада
« Отговор #1 -: Май 18, 2024, 05:48:22 pm »
Две неща са сигурни: ще платиш мито (и ДДС) и ще трябва да минеш технотест (за което като минимум трябва да сложиш жълти мигачи, макар че, съм виждал регистрирани коли и с червени, това е според зависи). еSIM картата 100% няма да работи, както и навигацията. Може би руснаците в бъдеще ще измислят някакви хакове, но за сега модела е прекалено нов.

Относно гаранцията и обслужването, единствено от КИА могат да кажат.

Аз бих те посъветвал да се обърнеш към някоя от многото фирми, които внасят коли от Канада. Те могат да поемат цялата спедиция и логистика, технотеста и регистрацията в КАТ. Иначе си е мъка и с куп подводни камъни.

Asen_G

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #2 -: Май 21, 2024, 07:39:59 am »
Благодаря! :-)

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #3 -: Май 30, 2024, 06:44:14 am »
...
Ами не е така. Ако я внася като лична вещ, с доказване на прибиваване и притежаване на колата повече от 6 месеца, може да плати само ДДС!
Относно мигачите, на други марки, цвета се меня през компа. На тази можете да попитате Киа Канада, това дали е възможно и ако не е, то си поръчайте още от там. Вземете си адапторите за ток още от Канада. Тук цените са доста завишени!
За eSim, за момента май само А1 предлагат такива.
В Киа България ще помагат с каквото могат за поддържката на колата, но наистина не очаквайте чудеса от тях за кандска версия на колата.

tougi

• Разбирач ;)
  • Публикации: 178
  • Sportage 2022 1.6 T-GDI HEV 4WD Aut
« Отговор #4 -: Май 30, 2024, 01:51:38 pm »
Не е така, ама ако. Аз говоря за общия случай, а не за изключения.

А А1 няма как да предлага eSim за КИА.

Едит: и понеже доста съм се занимавал с внос и износ (не на автомобили), някои пояснения за изключението споменато от @Митето:

1. Трябва да се докажат две неща. Първо, пребиваване извън ЕС за повече от 12 месеца. Това е лесно, копие от паспорта излязъл/влязъл. Второ, пребиваване в България за повече от половин година. Тук има много варианти. Най добре да се пита в съответното районно митническо управление, където ще се освобождава стоката. В зависимост от това КАК автомобилът влиза в България, може да се наложи заплащането на транзитна гаранция от границата до митницата, която е в размер на 100% от дължимото ДДС (и мито!).  Аз за това казах, че най-добре да се свържете със специализирана спедиторска фирма, те могат да поемат всички формалности.
2. Автомобилът не може да бъде продаван, заменян, предаван, даван под наем и прочие в течение на 24 месеца. За този период автомобилът остава ПОД МИТНИЧЕСКИ НАДЗОР. И понеже чувам, че са се навъдили много тарикати, митничарите правели проверки.
« Последна редакция: Май 30, 2024, 03:45:42 pm от tougi »

justalittlesign

• Експерт
  • Публикации: 749
  • Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
« Отговор #5 -: Юни 01, 2024, 10:50:49 am »
Всичко ще  е ОК, до момента, в който не му се наложи да сменя някоя част. Софтуерът на колата също не се поддържа в ЕС, както нашия не функционира в Турция например. Недай си боже, да я удари! Е тогава ще се вкара в сериозно приключение с чакането на части за модел, който е нов. А и има разлика в базите Аз имах реплика с КМБ-София за сервизното обслужване, като ми казаха, че мога да сменя масло, в която и да е държава, в това число и Турция, защото често съм там, като им представя всички документи по обслужването и  накарам сервизът да впише обслужването онлайн. Но колата ми е купувана от тях! Имаше един случай дали тук беше описан или във ФБ  групата на Kia Sportage, ама някой беше вкарал от Германия и беше описал всички документи , с които КМБ му признали гаранцията. Аз бих потърсил съдействието на Киа Канада, както и писал на kia.com до централните и европейкски отдели
« Последна редакция: Юни 01, 2024, 10:57:07 am от justalittlesign »

Митето

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 5709
  • 1.6-SW CRDI 16V EX;ŠkodaFabia 1.6 MPI AG 2007
« Отговор #6 -: Септември 18, 2024, 11:09:53 am »

Едит: и понеже доста съм се занимавал с внос и износ (не на автомобили), някои пояснения за изключението споменато от @Митето:

Не ми се спори  :)
Какво трябва, си го пише в закона.  :)
Цитат на:  justalittlesign
Много точно казано  :)

За признаването на гаранция от Киа се предоставят следните документи:

За да се потвърди гаранцията на автомобил внесен от чужбина в България се изискват следните документи:

- сервизна и гаранционна книжка на Киа, попълнена според изискванията и залепен стикер по образец;
- копие от документите по първата продажба от упълномощен представител на Киа;
- копие от талон за първа регистрация;
- копие от документите от следващи препродажби на автомобила;
- копие от новите талони от следващи пререгистрации;
- копие от документите по закупуването на автомобила от настоящия собственик;
- копие от документите за внос в България;
- стандартизиран чек лист за всички технически обслужвания, извършени по автомобила, с интервали според предписанията на Киа;
- фактури за всички технически обслужвания, извършени по автомобила;
- сервизни документи за всички извършени ремонти по щети;
- фактури за всички извършени ремонти по щети.
« Последна редакция: Септември 18, 2024, 11:12:09 am от Митето »