Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
Добре Дошли във Форума
Начало
Forum
Помощ
Вход
»
Модели автомобили
»
Ceed, ProCeed, Ceed SW
»
Емисии в отработените газове
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
Автор
Тема: Емисии в отработените газове (Прочетена 3228 пъти)
chemiliq
Новак
Публикации: 25
Kia Cee'd wagon 2009 G4FA
Емисии в отработените газове
«
-:
Август 01, 2024, 01:12:08 pm »
Здравейте колеги,
Имам Киа Сеед 2008 година с двигател 1,4(G4FA) 109 коня. Колата е на безин и газ. Колата не е с премахнат катализатор. Двигателят е след основен ремонт и в момента разхода му на масло е поносим(1 литър на 8-9 000 км). Колата променя лонг търма си при продължително карана на бензин, която ме навежда на мисълта че ламбда сондата работи. Понеже миналия август на техническия прегледа ми казаха, че не покривам нормите за емисии в отработените газове, но ме пуснаха. Днес отидох да ги измерят за да видя колко над нормите съм. Мерихме колата на бензин, на празен ход е в норми, но в обороти CO e 0.403%, което е два пъти над нормата(0,2%).
Питането ми към вас е имали начин да спася колата или е с двете гуми в Надин? Какво мога да подменя по колата?
До колкото знам най-засегнати от газта са бензиновите инжекторите. Евентуална смяна/почистване ще окаже ли влияние? Катализаторът до колкото знам при бензиновите коли има ресурса да изкара целия живот на двигателя. Някакви други идеи?
Аз предполагам, че са много факторите, които оказват влияние. Само като си помисля, как майсторите ще почнат да сменят всичко без гарантиран успех. Все повече си мисля да сложа край на мъките и. Идеята ми е да се огранича в някаква разумна сума под 1000 лева за ремонти.
Преди замерването карах около 20 километра на бензин. Бензинът ми е на 1 месец и колата само се пали на бензин. Преди прегледа ще покарам на магистралата с хубав бензин. Някакви други трикове, които мога да приложа.
Активен
rmk
Наблюдава денонощно
Master of KIA
Публикации: 1339
KIA Sportage III - D4HA
Re: Емисии в отработените газове
«
Отговор #1 -:
Август 01, 2024, 10:13:13 pm »
От това, което видях по репортажите по телевизията в повечето пунктове ГТП съветват да се смени въздушния филтър и да се иде с добре загрят двигател.
Щом двигателят вече е с един правен основен ремонт може би е на доста километри, да не би и катализаторът да си е за смяна ?
Какво се разбира под това катализатора да изкара живота на двигателя ?
Може да изкара до първия основен ремонт или примерно по 3 ремонта може да изкара един катализатор ?
Не се заяждам, просто и на мен не ми е ясно.
Този разход на масло (1 литър на 8-9000 км) ми се струва доста висок за двигател след основен ремонт.
Направо не знам какво да те посъветвам.
Активен
AMG
Новак
Публикации: 16
«
Отговор #2 -:
Август 04, 2024, 12:19:41 am »
Дано автомобила да не ти е основен.Изчакай малко мисля ,че ще променят нещата с ГТП.
Преди 3 дни бях на ГТП с автомобил купен от магазин от мен и току що излязъл от 5г. гаранция на малко под 60 х.км. газ/бензин фабрично.
Нищо не е пипано по колата кара се без зор на 99% от времето само от мен.
На ГТП почнаха физиономии на монитора при форсиране някакви норми в червено бяха и онези викат това ни е спуснато като норми ние нищо не можем да пипаме .......
Колата има ЕКО бутон който беше активиран в самото начало на прегледа и аз отначало ми тръгна като на майтап дал съм чувал с пари за колата и янеццц.
Казвам им на проверяващите щото знам колата от а до я тази кола ако не мине то тогава какъв % от бензинките минават и от тях мълчание.
В крайна сметка влвзна в зелените норми и минах ,но това е лудост.
Сега има някакво раздвижване по върховете по темата та видим .....
«
Последна редакция: Август 04, 2024, 12:23:45 am от AMG
»
Активен
justalittlesign
Експерт
Публикации: 730
Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
«
Отговор #3 -:
Август 06, 2024, 11:49:28 pm »
Катализаторът има ресурс, ако всичко с двигателя е наред. А при вас при първия ремонт не е сменен. И сега сте пред нов ремонт, защото с тоя харч показва, че не са си свършили добре работата. Всичкото изгоряло масло се набива в катализатора. Може и да няма дим, но не се знае какво изгаря. Ако ауспухът е омаслен, едва ли всичко е наред. Аз имам една Дачия, нея я мериха на газ. Тоя на пункта забелязах, че не я мина на бензин. Нямам идея обаче, дали догодина ще мине
«
Последна редакция: Август 06, 2024, 11:52:04 pm от justalittlesign
»
Активен
chemiliq
Новак
«
Отговор #4 -:
Август 07, 2024, 08:17:52 am »
Благодаря на всички за отговорите.
За катализатора все оше имам надежда. Данните на содата преди катализатора е синусоида, отчита богата бедна смес. Данните на сондата след катализатора е почти константа. При незагрял двигател има стойности 0.45-0.47V. След като загрее двигателя данните варират от 0.66-0.68V. Според информацията, която намирам за първата сонда е нормално да има такава форма. Според мнения в интернет, ако втората сонда подържа константни стойности, катализатора все още върши някаква работа. Според андроид приложението, което ползвам за следене на живите данни, всички данни свързани със системите за емисии работят коректно. Нямам идея какво точно следи и отчита, просто има отделна секция(Emission tests), в която са изброени няколко неща и за всички има отметка, че са наред(включително и катализатора). Разбира се това са мои разсъждения и може да съм далеч от истината.
Смятам да почистя катализатор с някаква химия и да покарам на магистрала с добавка за горивото. Ако и след това не мине теста на газ анализатора, Надин.
«
Последна редакция: Август 07, 2024, 08:22:24 am от chemiliq
»
Активен
justalittlesign
Експерт
Публикации: 730
Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
«
Отговор #5 -:
Август 07, 2024, 10:05:57 pm »
Тъстът ми чисти катализатор два пъти. Веднъж сам си го свали и го ми с някакви препарати. Втори път, когато се запуши, закара колата в някакъв сервиз в Шумен и там му го изчистиха с машина. После се хвалеше, че разходът му бил паднал с 2 литра
Активен
ninchev13
Новак
Публикации: 28
«
Отговор #6 -:
Август 09, 2024, 10:40:07 am »
Не знам кво са тия закони дет измислят вечно срещу хората. В Испания премиерно от години мерят газовете и не е имало такова нещо. Нови коли да не могат да минат. Един приятел имаше една баничарка дизелова и не можеше да мине преглед никога заради газовете. Човека на прегледа каза чакай малко, сложи една салфетка на това дето мери газовете и показа зелено и вика готов си.
И да допълня кога те върнат от преглед имаш 1 месец пак да идеш след като оправиш проблема. Напълно безплатно.
Не ми е ясно как никой не се вдига на протест каквото и да стане всеки си седи и нищо не прави.
Активен
Kia cee'd sw 1.6 crdi 90 cv. 2012 година.
chemiliq
Новак
«
Отговор #7 -:
Август 09, 2024, 05:28:57 pm »
Явно колата ми иска да се бори до последния литър газ. Днес минах прегледа.
Въпреки, че питах какви са ми стойностите на емисиите не получих конкретен отговор. "Щом лепя стикера, значи ги покриваш". До колкото видях на монитора, бяха някъде около 1,4% на празен ход и 1,76% в обороти, това на бензин. Малко изтръпнах като ме накараха да обърна на газ. В ниските обороти пак беше в норма. Изведнъж без да са ме карали да подавам газ, на монитора видях обороти 2600 и емисиите светнаха в червено.
В мен остава някакво съмнение, че може да съм минал по "другия" начин. Не съм плащам допълнително или да съм си избирам пункта. Ползвах си карата за отстъпка за тех. преглед. Мониторът беше доста далеко от мен и не можех да видя какво пише над полето с данните. Т.Е виждах някакви данни и просто гадаех какво означават тези стойности.
Какво направих след предходното мерене, което не беше в норма.
- Изкарах колата на магистралата около 200 км
- Сложих добавка за чистене на инжекторита и изпускателната система.
- Загрях колата доста преди самия преглед. Според живите данните температурата на катализатора беше над 600 градуса
Не успях да отвия ламбда сондата преди катализатора за да сипя химия през отвора и евентуално да видя с ендоскоп какво е състоянието на катализатора. Явно е спекла доста и е на кофти място и втулката малко се кривеше. Реших да не напъвам да не направя по-голяма беля.
«
Последна редакция: Август 09, 2024, 05:33:32 pm от chemiliq
»
Активен
Боби61
Обичам да пиша ;)
Публикации: 84
«
Отговор #8 -:
Август 14, 2024, 12:45:19 pm »
Аз минах без забележки - всичко в зелено.
Бензин 95 от Газпром с добавка за консервиране на горивото "Yacco" понеже карам основно на газ.
Клапана за проветряване на резервоара, който постоянно е изключен пак заради газта, го включих за прегледа и изчистих грешката която дава P0444.
Предния ден карах стотина км. на бензин.
Активен
Kia Cee'd SW I (facelift 2009) 1.4, 109 Hp Bifuel
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
« назад
напред »
КИА Клуб България- фен форум на КИА
»
Модели автомобили
»