Автор Тема: Странен проблем с дизеларката ми  (Прочетена 16177 пъти)

gore

• Разбирач ;)
  • Публикации: 157
  • Караше: 2014 Kia Carens RP Style, 1.7 CRDi, 136hp
Странен проблем с дизеларката ми
« -: Август 24, 2024, 12:43:57 pm »
Здравейте
Вчера излизам на една магистрала и давам газ да се включа в по-бърза лента.
Давам, ама не мърдам :)
Няма мощ мотора и при натискане на педала (до ламарината) вдига бавно оборотите до почти 3000 оборота само.
Понеже нямам големи познания в автомеханиката, по подразбиране реших, че е  dpf проблем.
Обаче нищо на свети на таблото на автомобила.
Гасих, палих - нищо не свети пак.
Вдигнах капака и инстинктивно понабутах няколко кабелчета, включително под пластмасовия капак, над мотора.:)
Паля и хоп - форсира добре и върви на пушка.
Ха сега де, де да диря проблема.
Намествах бая кабеляк, и предполагам че там някъде е проблема, но може и да греша.

Моля за насока.
Благодаря за вниманието.

gore

• Разбирач ;)
Re: Странен проблем с дизеларката ми
« Отговор #1 -: Август 26, 2024, 02:37:32 pm »
Днес забелязах течност около един от инжекторите (областта в червено на първата снимка).
Възможно ли е да тече гориво от инжектора или от другаде?

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 367
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #2 -: Август 26, 2024, 03:22:28 pm »
Пробвай да го изчистиш с някой спрей за двигатели , но много често е теч на масло от уплътнението на датчика разпределителен вал другият вариант да е дифтунга на дюзата.

gore

• Разбирач ;)
« Отговор #3 -: Август 26, 2024, 05:43:21 pm »
Благодяря, Бат Герги за съвета. ;D
Може ли да има връзка на описаните от теб вероятни казуси, с проблема с мотора (загуба на мощтност и работа до 3000 оборота)?

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #4 -: Август 26, 2024, 08:49:13 pm »
Не съм майстор но в foruмите съм  срещал подобен теч хората го отстраняват със смяна на датчик разпределителен вал например това https://www.kiaownersclub.co.uk/threads/oil-leak.57000/ , https://www.kiaownersclub.co.uk/threads/leaky-tdc-sensor-seal.70232/ . Може и от там да ти идва проблема , но може да е и съвсем друго нещо,  така без грешка е трудно да се определи най много да погледнеш дали правилно ти работи egr  на диагностика или някой да провери клапана за управление геометрията на турбото  или  самият актуатора които се управлява от него  поне за тези неща се сещам да не дават грашки  и за остава на 3000 обр.но да не те вкарвам в излишни филми  , ако е от дифгунги може да се разбере през диагностика има тестове на двигателя и според оборотите гледат дали има проблем с компресия, ама ми изглежда повече на гарнитура на сензора на разпределителен вал
« Последна редакция: Август 26, 2024, 09:26:57 pm от Бат Герги »

gore

• Разбирач ;)
« Отговор #5 -: Август 28, 2024, 08:45:46 am »
Вчера карах около 200 -250км по магистралата.
В един момент усетих кратко прекъсване в работата на мотора на около 2500 оборота.
На края на пътуването почна да премигва check engine лампата. :(
Отивам в най близкия сервиз и ми казаха, че са открили: P0299 Code - Turbo Underboost, но след оглед не са открити някакви проблеми. Трябвало да отида за по-щателен преглед, но чак след 2 седмици.
Освен странното моментно прекъсване в работата на мотора, по време на карането, колата се държи добре.
Възможно ли е тази грешка да е свързана със съмненията ми за проблем с DPF?

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #6 -: Септември 06, 2024, 10:05:32 pm »
.Ето какво правят корейците  проверка на egr, dpf , дюзи и клапан за управление на турбото https://youtu.be/45HBfMnuN1E?si=7-dOEP9DoJ7HLyv0  .Ако нямаш течове на масло по тръбата на въздушният филтър и тръбата към интеркълера на турбото  , няма свирене няма сцепени маркучи   по добре прегледай останалите неща. В корейските форуми съм срещал и такава грешка  да се появява когато няма хубава компресия( дифтунгите на някоя дюза) по горе има някакъв теч дали е от дюза или  уплътнението на датчик разпределителният  трябва да видиш,   така че отиди при някой който разбира от диагностика и да провери тия неща. друго като съвет не мога да ти дам.
« Последна редакция: Септември 06, 2024, 10:42:11 pm от Бат Герги »

gore

• Разбирач ;)
« Отговор #7 -: Септември 08, 2024, 01:51:01 pm »
...по горе има някакъв теч дали е от дюза или  уплътнението на датчик разпределителният  трябва да видиш

Проблема за омасляването се оказа в болта на датчика.
Същия болт (пластмасов!!) беше леко разхлабен, понеже на него се крепи също и пластмасовата кора, разположена в/у двигателя. %)

Проблеми с EGR не са ли свързани също с проблеми с работа на двигателя на празен ход?

Карах няколко дни по магистрала, и за сега като проблем се явява странно прекъсване (за част от секундата) в работата на двигателя, при високи обороти - м/у 2000-2500 оборота.
Забелязва се ясно при висока скорост, на високите предавки. Появява се спорадично, незакономерно например през 15-20 мин. каране, но не винаги. :)

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #8 -: Септември 08, 2024, 09:44:45 pm »
Да за egr е така   ,  На диагностика на живи данни се вижда всичко това което ти казах да погледнеш и като в клипчето по горе   състоянието на dpf  като сажди  налягане  и работата на egr ( въздуха които постъпва във всмукателният колектор) . За прекъсването може да се дължи на самият датчик разпределителен вал но единственият начин да се провери сигнала му е с осцилоскоп . Друга идея нямам.   
« Последна редакция: Септември 08, 2024, 09:50:07 pm от Бат Герги »

gore

• Разбирач ;)
« Отговор #9 -: Септември 11, 2024, 02:32:39 pm »
Благодаря за насоките.
Запазих час за диагностика в петък и ще видим какво ще покаже.

П.С.
Колко ли пари да заделя, ако се стигне до смяна на турбо?   crazy
« Последна редакция: Септември 11, 2024, 02:39:38 pm от gore »

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #10 -: Септември 11, 2024, 09:52:16 pm »
колега имаше същата грешка  но на друг дизел оказа се запушен катализатор защото беше затапил вече егр и премахнал  dpf но беше оставил катализатора   в корпуса, беше сменил  и клапана за управление на турбото  но чак след махането и на катализатора вече няма такава грешка
« Последна редакция: Септември 11, 2024, 10:09:59 pm от Бат Герги »

gore

• Разбирач ;)
« Отговор #11 -: Септември 12, 2024, 02:56:22 pm »
Може ли моя дърт двигател (D4FD) да има DPF и отделно катализатор?

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #12 -: Септември 12, 2024, 06:00:46 pm »
Мисля че са две различни пити вътре  а цялото за по накратко се нарича dpf . Това е схемата на dpf  както виждаш вътре има и катализатор и dpf. Моя двигател е D4FB 1.6 твоя 1.7 почти идентични са  тая снимка е от моето ръководство но при теб е същото
« Последна редакция: Септември 12, 2024, 06:03:41 pm от Бат Герги »

gore

• Разбирач ;)
« Отговор #13 -: Септември 17, 2024, 08:14:36 pm »
Благодаря за разясненията, Бат Герги.
Карах колата на диагностика при представител на Киа, но не бе открит проблем.
Грешката от компютъра можело да е софтуерна, придърпването на двигателя, при високи обороти, най-вероятно било от започване на ревенерация, а омасляването около инжектора било много леко и незначително.
Състоянието на партикел дилтъра/катализатора не можело да се види, но да карам повече по-магистралата, и ако нещо по таблото светне - пак в бокса. 8-)

П.С.
Има ли днешно време накакви читави автомобили без турбо, катализатори, старт стоп, 4х4, автоматик ...? :)
« Последна редакция: Септември 17, 2024, 08:21:35 pm от gore »