Автор Тема: Проблем с Kia K5 2013, бензин. Няма мощност  (Прочетена 10658 пъти)

pitbg

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
Проблем с Kia K5 2013, бензин. Няма мощност
« -: Октомври 06, 2024, 11:23:37 pm »
Здравейте,
Карам Киа К5 на бензин, с добавена газова.
Колата започна да прекъсва леко на около 2400 оборота и загуби мощност, заради което я закарах на първия майстор, специализирал с Кия и Хюндай. И там някъде ми започнаха мъките.
Пуснаха диагностика на която нищо не излезе. И човека започна да сменя части до полуда.
Смени ванусите, сензорите на ванусите, свещите, бобините, МАП сензора, Дросела и свали катализатора. Накрая до толкова се бях изнервил, че смених и ламбда сондата.
Ефекта от всичко това беше нулев. Колата продължи да няма мощност и да претриса на около 2400 оборота. Единствено установих, че като разкача ламбда сондата, прекъсването изчезва и мощността се вдига с една идея.
След това се обърнах към сервиз Колос. Първият път ми рестартираха софтуера и ми казаха, че нищо и няма. Закарах им я след няколко дни пак, намериха някакъв малък теч на въздух покрай дюзите на газта, уплътниха ги, но ефект нямаше. Но до толкова ми беше писнало, че се отказах от поправката и и продължих да си я карам без да включвам ламбда сондата. И така 2 години.
Сега покрай новите гонения за вредните емисии, реших пак да се заема с каузата по оправянето и. И върнах катализатора и закачих ламбда сондата. Но вече работата и се беше влошила още повече и прекъсваше в целия диапазон между 2400 и 3200 оборота, след като загрее.. Без сондата почти не се усеща, но мощност си няма. Вместо за 9-10 секунди ускорява от 0-100 за 12-13.
Тъй като никой не иска да я прави, защото нямали софтуер за нея и само от Колос претендират, че имат софтуер, реших пак да я закарам при тях. Смениха ми свещите с NJK, въпреки, че им казах, че съм ги сменил преди месец с иридиеви на Денсо, пробвали са поведението и с различни бобини и са и рестартирали настройките, но не са успели да направят нищо за подобрението и.
Казаха ми, че трябва да се преналее софтуера на компютъра, защото заподозряха, че някой го е бъзикал и омазал, но предположиха, че няма да намеря някой да го преналее в България, затова ме посъветваха  да взема друг компютър от Корея и да търся, някой да му смени имобилайзера, за да тръгне на моята кола. Лошото е че се притеснявам, че и да намеря в Корея този модел компютър, то програмата му едва ли ще е с моите настройки: климатик, ръчна, 2.0л., 121kW и веднъж, не зная къде да намеря човек, който да подкара имобилайзера и втори път не съм наясно какво правим, ако компютъра не е от ръчка с климатик и 2 литров бензинов мотор.
Моля за съвет за сервиз или човек, който може да преналее софтуера на компютъра. Или биха могли да пренастроят имобилайзера на друг компютър. И също какво правя, ако оборудването на колата от която е свален новия компютър не е като на моята кола. А ако се наемат да я диагностицират във вида в който е в момента и оправят, ще съм най-щастлив.
PS: Тъй като не бях сменил само сензора за температура и сензорите на коляновия вал и на разпределителните валове. Реших да ги сменя и тях. Ефекта, както можете да предположите беше нулев.
Телефонът ми е: 0884235653
« Последна редакция: Октомври 06, 2024, 11:31:18 pm от pitbg »