Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
Добре Дошли във Форума
Начало
Forum
Помощ
Вход
»
Модели автомобили
»
Sportage
»
KIA Sportage 3 1.6 GDI - 2012 Повреда в мотора?
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
Автор
Тема: KIA Sportage 3 1.6 GDI - 2012 Повреда в мотора? (Прочетена 3615 пъти)
Кики
Новак
Публикации: 3
«
-:
Февруари 10, 2025, 12:11:37 pm »
Здравейте. Пиша относно модела с въпрос към Вас.
Имам интерес към автомобила и по-конкретно към 1.6 GDI. Чух за два случая на "изгърмял" двигател, каквото и да значи това, което ме озадачи. Единия господин споделяше във Фейсбук, че на 135000 му е гръмнал мотора. Другия случай е на сестрата на мой приятел, живеят в Швейцария - същото. Опитвам се да намеря информация за потенциални дефекти и видях, че е имало нещо подобно, но информацията беше от Америка, около 32 000 автомобила приблизително, именно в годините между 2011-2015 са били в някакъв дефект. Подменяли са се гаранционно. Имате ли подобна информация? Имате ли опит и какви са мерките, които прилагате за превенция?
Благодаря предварително за отгорите.
«
Последна редакция: Февруари 21, 2025, 06:06:15 pm от rmk
»
Активен
rmk
Наблюдава денонощно
Master of KIA
Публикации: 1403
KIA Sportage III - D4HA
Re: KIA Sportage 3 - 2012 Повреда в мотора?
«
Отговор #1 -:
Февруари 10, 2025, 12:48:55 pm »
Това са двигатели с алуминиеви блокове и много тънки маслени сегменти. Изкарват по 100000 км и почват да запичат сегментите и да харчат масло. Съответно ако не си следиш нивото на маслото и не доливаш в един момент може да блокират от липса на масло. Поне един колега от форума вече отваря двигател за смяна на сегменти и почистване. Моят като го продадох на 92000 км също вече почваше да подхарчва масло. Според мен стават единствено ако ще се кара САМО градко и само на къси разстояния (примерно 30 минути сутрин и 30 минути вечер) за да има време да се охлажда.
«
Последна редакция: Февруари 10, 2025, 12:50:56 pm от rmk
»
Активен
Кики
Новак
«
Отговор #2 -:
Февруари 10, 2025, 09:34:34 pm »
Благодаря много за отговора. Дава добра техническа информация. Междувременно видях, че тези дефекти се описват главно в 2.0 и 2.4. Чудя се друго, този двигател 1.6 сякаш е масов и го слагат и на други модели, дали не бяха някои от такситата със същия мотор? И имайки това предвид и километрите, които изминават може би все пак има нещо в него? Наистина не успявам да придобия напълно яснота. Между другото, очаквах, че доста хора карат такава кола и биха сподели, все пак от 2011-2015 са минали доста години, би трябвало вече да е ясно положението с този модел.
Активен
rmk
Наблюдава денонощно
Master of KIA
Публикации: 1403
KIA Sportage III - D4HA
«
Отговор #3 -:
Февруари 10, 2025, 09:39:25 pm »
Да, има доста хора, които са си купили, но си мълчат и не пишат. Ето прочети това, което съм писал преди време:
https://www.kia-bg.com/smf/index.php/topic,4661.msg51836.html#msg51836
ПС:
Само да кажа, че говоря за 1.6 GDI.
1.6 MPI е друг мотор и не съм наясно с него.
«
Последна редакция: Февруари 10, 2025, 09:47:05 pm от rmk
»
Активен
Кики
Новак
«
Отговор #4 -:
Февруари 11, 2025, 10:15:34 am »
Благодаря за отговора. Изчетох темата и коментара накрая. Разбирам. Двоумя се определено. Това, което ме привлича в случая е, че колата която имам възможност да взема е на малко километри (68К) и е от близки хора, купувана от магазина тук нова. Иначе към бензинов двигател се насочвам от години поради по-евтината поддръжка. Имах дизелов Х-трейл, но там имаш съединител 2К, турбо и тн. и като се почне става тъжно. Като цяло минавам около 10К на година, карам 1-2 седмично из града, нищо особено. Ще карам тази година по-често до едно село, в което ще стягам имот но това са 50 километра в посока, общо взето съм "неделен" шофьор явно. Не съм за дизел сякаш. Другото, което гледах е Субару ХВ бензин, просто е по-интересна като концепция и не толкова скъпа.
Иначе Кията не е лоша кола, вътре е прилично, тиха е, седи добре. Имам време до края на седмицата да взема решение. Именно за 1,6 GDI говорим, да.
Активен
mancho
Разбирач ;)
Публикации: 107
«
Отговор #5 -:
Февруари 11, 2025, 07:21:52 pm »
Здравей, колега, аз нямам опит с този двигател. Ако това, което споделяш е 100% истина - познат, кола от БГ, реални километри, прилична поддръжка - не виждам какво се чудиш. Двигателя най-вероятно не е мега перфектен, но е също толкова надежден (или ненадежден) от всички подобни двигатели на масови производители от този период. Ако си мислиш, че ежемесечно се появяват оферти за какъв профил автомобили - най-вероятно не си се оглеждал много време - просто няма 😉.
Активен
XCEED, 1.4 T-GDI, LX, MT
justalittlesign
Spammer
Публикации: 855
Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
«
Отговор #6 -:
Февруари 15, 2025, 12:15:23 am »
Моят започна да харчи на 60К, а на 137 му направиха гаранционен ремонт в КМБ. Двигаателят беше на Сийд, 136 к.с., GDI 1.6. Имам съмнения, че го скапа високооктановото гориво
Активен
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
« назад
напред »
КИА Клуб България- фен форум на КИА
»
Модели автомобили
»
Sportage
»