Автор Тема: Sorento 2.2 197 к.с. вибрации !  (Прочетена 8382 пъти)

Велков

• Новак
  • *
  • Публикации: 8
Sorento 2.2 197 к.с. вибрации !
« -: Март 14, 2025, 09:19:07 am »
Здравейте , колеги! Имам проблем с вибрации ,които се усещат по цялото купе( интериор , огледала , капак на двигателя , та чак до задния капак).Набедих тампоните ( горен десен и ляв на скоростната кутия). Смених ги с оригинални . Наистина бяха много зле. Но проблема остана, даже стана още по дразнещ след като вече двигателя е вързан по-стабилно за купето! rofl Веригата е сменяна преди да купя колата! Няма грешки, светещи лампи,върви си нормално! При шофиране, още от потеглянето на ниска скорост ,обороти по-високи от на празен ход и вибрацията изчезва! Спра ли ,без значение дали ще е просто на спирачка или на паркинг или неутрална , вибрациите веднага се връщат! Почвам да си мисля за балансиращите валове! Някой имал ли е подобен проблем или има ли идея къде да търся!
 Благодаря!

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
Re: Sorento 2.2 197 к.с. вибрации !
« Отговор #1 -: Март 14, 2025, 12:38:45 pm »
Това соренто 2.2 197 коня бензин или дизел е ?
Автомат или ръчни скорости ?
Балансиращите валове колкото и да остаряват не виждам как могат да се износят и да създават проблеми. Вече ако не са зацепени правилно е възможно да дисбалансират системата, но няма да е само на празен ход, но и при по-високи обороти (а твоят проблем не е такъв).

Сега видях, че си писал за "паркинг" и "неутрална" и най-вероятно става дума за автомат.
Със запалването на двигателя започва да се върти и хидрото в скоростите (няма как да го разкачиш).
Можеш да идеш в някой сервиз за автомати и да питаш дали хидрото може да създава вибрациите и дали могат да го диагностицират.

И не забравяй после да пишеш ако намериш решението.
« Последна редакция: Март 14, 2025, 12:42:27 pm от rmk »

Велков

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Март 14, 2025, 01:35:55 pm »
Благодаря за отговора! Правилно сте отбелязали, че е дизел и автомат!
  Не се бях сетил за хидрото на автомата! Не знам какво толкова може да се случи с него , което та го дебалансира по този начин!? А и скоростите работят перфектно! Сменят плавно , няма удари, претрисания , или промяна на оборотите на мотора! Затова се насочих към балансиращите и защото е сменяна веригата! Не съм запознат но може ли там да се обърка нещо при замяна на зъбното колело на коляновия вал?Не знам?
 Другото за което се сетих е ремъчното задвижване! Ролката на генератора ? Дали е от тези тресчотачните ( фрайлауф)? Защото на друга кола съм имал проблем с такава. Но пък не виждам ремъка да подскача и шляпа?Обтяжния механизъм няма много движение! Мисля да откача ремъка и да запаля за 1 -2 мин. да видя дали ще има промяна.

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #3 -: Март 14, 2025, 06:28:17 pm »
По принцип е възможно да се объркали нещо при смяна на веригата, но ми се струва, че тогава ще има вибрации при всякакви оборити. Ако искате почнете от проверка на веригата.
« Последна редакция: Март 16, 2025, 11:28:33 pm от rmk »

Велков

• Новак
  • *
« Отговор #4 -: Май 13, 2025, 11:45:08 am »
Малко развитие на моята сага!
  Разбрах че проблема не е в тампоните на двигателя, нито в скоростната кутия! Междувременно смених маслото на автомата , раздатката ,диференциала!Изчистих смукателния колектор и единия ЕГР клапан! Оказа се ча има два!
  Има моменти , когато няма никакви вибрации ! Така всъщност достигнах до заключението , че проблема не е в тампоните или верига и скорости!
  Та един ден , карам си , всичко е нарад , спирам на светофар и изведнъж се чува звук като на вакуум и изщракване на нещо като клапан! И вибрациите рязко се появиха ! Тогава се поразрових и разбрах че има клапа веднага след ДПФа , която контролира изходящите газове за да създава обратно налягане , за да работи втория ЕГРклапан! 
  Мисля си , че проблемите са свързани точно с изпускателната система ! Но не знам от къде да започна ! Някой има ли инфо за този втори ЕГР! Или за клапата ! Или като цяло за проблема! Ще кажете : Защо не я закараш на майстор? Е пробвах! Даже до Киа стигнах! Не им се занимава на майсторите! Не искам да споменавам имена и сервизи!
  Някой ако има идеи и може да помогне да пише!

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #5 -: Май 13, 2025, 01:39:34 pm »
Колега, може ли да споделиш кода на двигателя ?

Велков

• Новак
  • *
« Отговор #6 -: Май 13, 2025, 02:02:55 pm »
Да!  D4HBCH065213

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #7 -: Май 13, 2025, 02:35:05 pm »
Единственото нещо, което се управлява с вакуум е байпасът на EGR охладителя. Тоест схемата е следната:
Изгорелите газове минават през EGR клапана и там компютърът преценява колко или дали да пуска към всмукателния колектор.
След това минават през байпас клапана и според температурата им се преценява дали да бъдат охладени (с антифриза) или не.
След това вече се подават към всмукателния колектор.

Ето снимка на подобен EGR охладител.

Двете тръби отгоре са вход и изход за антифриз. Клапанът се намира в дясно и или пуска директно (вертикално в случая) газовете или ги прекарва през тялото на охладителя (по-голямото нещо в ляво). Управлението на клапана е с вакуумния актуатор (черното пластмасово нещо). Има и едно електрическо клапанче, което компютъра управлява и то подава вакуума към актуатора. Ако смяташ, че там е проблемът трябва да се проверят всички тези неща. Може би можеш да започнеш с раздвижване на ръка на рамото на актуатора.

... Тогава се поразрових и разбрах че има клапа веднага след ДПФа , която контролира изходящите газове за да създава обратно налягане , за да работи втория ЕГРклапан! ...
Честно казано не разбирам за каква клапа говориш. Мисля, че изгорелите газове за EGR-a се взимат още преди DPF-а и катализатора.
Може пък на D4HB да го има това. Аз съм с D4HA и мисля, че при мен няма такива неща.
« Последна редакция: Май 13, 2025, 03:02:06 pm от rmk »

Велков

• Новак
  • *
« Отговор #8 -: Май 13, 2025, 03:21:51 pm »
Ето това имам предвид: в ляво горе е втория ЕГР ниско налягане . Той се управлява с вакуум.А в дясно на схемата е клапата след ДПФа.
« Последна редакция: Май 13, 2025, 03:23:57 pm от Велков »

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #9 -: Май 13, 2025, 03:54:53 pm »
Нямам представа за какво е втория клапан след DPF-а. Може би някой със Соренто да се включи и да обясни ако знае.
Обаче щом казваш, че си чул звуци като на вакуум, може би трябва да огледаш вакуумно управлявания клапан.

Велков

• Новак
  • *
« Отговор #10 -: Май 13, 2025, 04:06:38 pm »
И аз така мисля ! Но не мога да намеря за сега , някаква инструкция или видео , как се разглобява! Че е малко на кофти място!

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 372
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #11 -: Май 13, 2025, 04:11:32 pm »
Клапата не е с вакум а електрическа и прилича на дроселовата клапа. Има я и в Санта фе

Велков

• Новак
  • *
« Отговор #12 -: Май 13, 2025, 04:15:03 pm »
Да , клапата е електрическа! Говорим за втория ЕГР клапан.

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 372
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #13 -: Май 13, 2025, 04:16:15 pm »
Ето ти ръководство потърси там  незнам какъв е тоя 2 egr https://gds-manuals.ru/kme-xm12.html

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #14 -: Май 13, 2025, 04:43:53 pm »
Руснаците наистина говорят за втори ЕГР и дори го затапват :)
https://www.youtube.com/watch?v=pgSKdHH4vJg

До колкото разбирам подава газове директно в студения охльов на турбината за да се счупи по-лесно.
Някаква експериментална серия двигатели 2014-2015 година, едва ли не преди и след тези години не се слага втория ЕГР.
« Последна редакция: Май 14, 2025, 02:38:56 pm от rmk »