Автор Тема: Въпрос относно сензор на DPF  (Прочетена 290 пъти)

CaptainYanev

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
Въпрос относно сензор на DPF
« -: Април 10, 2025, 11:36:15 am »
Привет, банда от един новобранец.

От 5 месеца се радвам на Kia Sportage 4 (QLE) 2.0 CRDi Mild Hybrid 185hp на 155К километра . Наскоро светна заветния check engine и, след бърза диагностика, излезе грешката P24C600 , индикираща проблем с сензора за температура и частици на DPF-a. Според човека, DPF-a, катализатора и всичко останало е в отлично състояние, като последната регенерация е била преди около 130 километра и всичко е точно. Изчисти два пъти грешката като ми показа, че сензорът отчита данни, но генерира някакив грешки и след всяко палене пак светва лампата.

Звъннах на Kia и съм поръчал нужната част, за да се смени и имам час за диагностика и смяна на 24ти Април. До тук - всичко е точно.

Номера на частта е 392652U200 .

Въпросът ми е следният - преди смяната имам малко градско пътуване, както и пътуване от около 700 километра по магистрала (празници идват все пак).
Имам ли повод за притеснение да измина тези около 800-900 километра преди смяната на този компонент?
Има ли риск за колата, или мога да бъда спокоен, че всичко ще бъде наред?

Снимка на грешката: https://drive.google.com/file/d/17jB8SRs5qWp4CuQDyFaTZhyQvzjNZvX4/view?usp=sharing
Снимка на лампата: https://drive.google.com/file/d/1HFHfbqNArHJyFwUPC7S0MkPGJqHDQrBs/view?usp=sharing

Всякакви коментари и препоръки са добре дошли!

Благодаря предварително!

Plam_69

• Разбирач ;)
  • Публикации: 238
  • Sportage lll 2.0 4x4 CRDI AWD
Re: Въпрос относно сензор на DPF
« Отговор #1 -: Април 10, 2025, 01:21:09 pm »
За колата като цяло не но има вероятност да запушиш ДПФ защото няма да прави регенерация.

CaptainYanev

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #2 -: Април 10, 2025, 01:41:35 pm »
Благодаря.
Имаш ли представа през колко КМ прави активната регенерация?
И при шофирането по магистрала не е ли достатъчно поддържането на обороти за пасивна регенерация?

Plam_69

• Разбирач ;)
  • Публикации: 238
  • Sportage lll 2.0 4x4 CRDI AWD
« Отговор #3 -: Април 11, 2025, 09:18:04 am »
Регенерацията не се прави на километри а на съотношението между входа и изхода на диференциалния датчик. При движение с висока скорост особено през студени дни има доста сериозно обдухване на изпускателната система и температурите са доста по ниски.