Автор Тема: Какво да гледам при покупка на Picanto  (Прочетена 2037 пъти)

milenjs

• Новак
  • *
  • Публикации: 3
Какво да гледам при покупка на Picanto
« -: Април 21, 2025, 07:04:41 pm »
Здравейте колеги, ще купувам една такава количка на сестра ми, иска малка кола автоматик, този модел е един от малкото отговарящи на изискванията и. Първа генерация.
Гледах една, пали от раз, форсира се гладко, изглежда запазена. Като извадих обаче щеката на маслото - нивото беше 4-5 санта над максимума. Редичко и мирише на бензин. На скоростите пак беше над максимума макар и по-малко.
Та какво да гледам при покупката по двигател и скорости? Имам диагностика Thinksafe, има ли смисъл да се пробвам да я изчета с нея? Разбрах че има два OBD конектора при кия, този под волана бил стандартния.
Има ли разлика във фейслифта по отношение на двигател и скорости или нещо друго освен визуално?

Pikanto

• Новак
  • *
  • Публикации: 48
Re: Какво да гледам при покупка на Picanto
« Отговор #1 -: Април 28, 2025, 06:55:48 am »
На скоростната кутия маслото се мери при запален двигател!
Високо на двигателя и миризма на бензин – бягай далеч!!!
Дъщеря ми кара такава от доста години,фейслифт 2008г. Супер е колицата! Имаше проблем с автомата,но след ремонт /2500лв/ са сменяни през годините накладки,лагери на макферсони и други дребни неща!
За мене е добра колата,визирайки пътищата ни!
Гледай да не е изгнила! OBD има! Двигател и скоростна кутия нямат разлика/така мисля/!
Успех!
« Последна редакция: Април 28, 2025, 07:03:11 am от Pikanto »

milenjs

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Май 03, 2025, 08:36:10 am »
Благодаря, купих я вече. Визуално е добре, няма ръжда или изгнило, италианка е. Двигател и скорости са добре, пали от четвърт, автомата превключва плавно.
Както всяка стара кола има няколко проблема. При сканиране с диагностиката видях че не работи abs и esp. Няма данни от датчика на задно ляво колело. Чек обаче не свети. Свалих километража и мистерията се разгада, някой "майстор" е залепил черно тиксо под индикациите. Датчик не намирам в БГ затова заръчах от Китай, 16 лв. е.
Другия проблем е че когато въртя волана нещо хлопа на желязо. В движение го няма. По скоро го усещам леко когато пропадне лявото колело в дупка. Гледах отдолу, хлопането е ли от вътрешния ляв кормилен накрайник или от кормилната рейка и сега се чудя как да го установя точно и как да го оправя.
Иначе си е топ количката, за града е перфектна :)

Pikanto

• Новак
  • *
« Отговор #3 -: Май 03, 2025, 11:52:19 am »
Когато написах,че визирам нашите пътища това имах в предвид!
Провери си лагерите на макферсоните!Сменял съм ги два пъти!
Да е честита и безаварийно!

milenjs

• Новак
  • *
« Отговор #4 -: Май 04, 2025, 09:29:54 pm »
Благодаря за инфото колега. Днес погледнах предницата за да видя от къде хлопа при бързо въртене на волана ляво-дясно. Усещам го в ляво, вдигнах лявото колело, откачих кормилния накрайник, няма луфтове и от двете страни, биалетката малко хлабава ама бива. Малко луфт и скърцане като че ли усетих от лагера на макферсона. С вдигнато ляво колело като въртя волана като че ли чукането идваше отдясно.
Свалих дясната гума, откачих кормилната щанга, никакъв луфт, биалетката малко хлабава. Пак скърцане и луфт малък в лагера на макферсона. С разкачен кормилен накрайник въртя бързо волана - никакво хлопане и шумове.
Май ще да са опорите на макферсона, ти какво смени - само лагера или и опорите?

Pikanto

• Новак
  • *
« Отговор #5 -: Май 07, 2025, 07:03:56 am »
Всичко съм сменил и от двете страни,но беше отдавна!
Ако  добре си спомням,130-150лв за части и още толкова за труд! Но с растящите цени не знам колко е сега!
Като ти е вдигната колата пружината "опъва" лагера надолу и може да те излъже понеже луфтовете изчезват частично!
Успех!
« Последна редакция: Май 07, 2025, 07:08:42 am от Pikanto »