Автор Тема: NQ5 SCC  (Прочетена 492 пъти)

butch_bs

• Новак
  • *
  • Публикации: 10
NQ5 SCC
« -: Юни 05, 2025, 10:06:00 am »
Здравейте!
Пак само на мен ли ми се струва странно как се държи адаптивния круиз контрол.

На първо място ускорението му е твърде рязко - все едно настъпва газта докрай. При спиране пък използва спирачката рязко.

Давам примери, които не ми се струват както трябва...

1. Карам си по магистралата с настроен круиз контрол на 120 км/ч. Настигам камион и започва да намалява. Дотук добре. Но решавам, че се освободило място в изпреварващата лента. Пускам мигача, но колата не ускорява. Чак когато цялата кола се е изнесла в изпреварващата лента, като луда започва да ускорява. Според мен е редно да започне плавно ускорение при подаване на мигача (поне така беше при старата ми кола друга марка)

2. Използвайки SCC в задръствания (колата има Stop&Go)... Настига колата отпред и започва да намаля. Като скъси дистанцията с плавно намаляне набива рязко спирачките, колкото да ме стресне и "разхвърли" всичко в колата, след което отпуска спирачките, защото има още доста разстояние и си спира плавно. Следва потеглянето... Колата отпред потегля и може би нормално с малко закъснение и моята кола потегля, но тъй като докато потегли се е образувало разстояние до предната, потегля с "мръсна газ', при което се стресирам, защото колата отпред е започнала вече да спира. Следва рязко спиране и т.н. с отново рязко спиране и потегляне...

Plam_69

• Разбирач ;)
  • Публикации: 240
  • Sportage lll 2.0 4x4 CRDI AWD
Re: NQ5 SCC
« Отговор #1 -: Юни 06, 2025, 09:13:05 am »
Предполагам че колата ти е закупена втора употреба. Голяма част от тези автомобили са претърпели челен удар и след това камерата за следене на разстоянието е сменена с втора ръка , монтирана но не калибрирана, защо не отидеш във фирмен сервиз да  я настроят и калибрират.

butch_bs

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Юни 06, 2025, 11:47:22 am »
Предполагам че колата ти е закупена втора употреба. Голяма част от тези автомобили са претърпели челен удар и след това камерата за следене на разстоянието е сменена с втора ръка , монтирана но не калибрирана, защо не отидеш във фирмен сервиз да  я настроят и калибрират.

Не, колата е закупена нова и е на малко под 2 месеца

Plam_69

• Разбирач ;)
  • Публикации: 240
  • Sportage lll 2.0 4x4 CRDI AWD
« Отговор #3 -: Юни 06, 2025, 03:39:58 pm »
Извинявай, заблудих се от предната ти тема където споменаваш 2019г и аз подсъзнателно възприех тази кола че е 2019г макар че модела май го няма през 19г.

justalittlesign

• Spammer
  • Публикации: 777
  • Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
« Отговор #4 -: Юни 06, 2025, 09:29:55 pm »
свободни съчинения  отпрахте!
Човекът не е свикнал! Тази система така се държи. Тромава е, когато се шофира в икономичен и нормален режим. И на мен в началото ми беше странно, После се научих, че мога да определям дължината  на дистанцията и да ускорявам бързо, приключвайки в спортен режим
Нито му няма на автомибила! Навик е!

Всекидневно се движа по околовръстния път към Люлин и шофирам основно на SCC до 30 км. Да, понякога спира много рязко, но и това се регулира с дистанцията от предния автомобил, чрез  копчето на волана
« Последна редакция: Юни 06, 2025, 09:32:11 pm от justalittlesign »

butch_bs

• Новак
  • *
« Отговор #5 -: Юни 06, 2025, 10:37:24 pm »
добре де. Казваш че е тромава в икономичен режим, а аз казвам че се изстрелва ненужно.

Интересно ми е на каква дистанция я държиш за да не спира рязко. аз я държа на минималната.