Продадох си X3-ката от 2012, че започна да ми се струва доста старо, плюс стигна 210 хил. км, така че го сдадох, преди да започнат големите ремонти.
Сега съм се насочил към една от двете опции — новия Kia Sportage (от 2022 нагоре) или Mazda CX-5 (от 2021 нагоре).
Причините са следните:
- Немските премиум марки ти продават куп екстри отделно като допълнителни пакети, така че за да получиш това, което Kia и Mazda ти дават по подразбиране, трябва да платиш двойно...
- Харесват ми най-много тези два SUV-а като визия — както отвън, така и отвътре, в сравнение с конкурентите им в сегмента (примерно Tucson за мен изглежда грозно отвън, а интериорът на RAV4 през 2025 г. изглежда като кола от 1996-та).
- Изглежда тези два модела предлагат най-добро съотношение цена/качество (премиум усещане и богато оборудване като за дадените пари).
Според разни класации изглеждат доста надеждни.
Целта ми е да купя сравнително нов автомобил (до 5 години), за да избегна голямото първоначално обезценяване, но все пак да мога спокойно да го карам следващите ~7 години.
Разглеждам пазара на употребявани коли в Германия (тъй като в България нови Sportage-и почти няма или ги продават с 5 бона разлика от тия в магазина а Маздите са масово некви давени тоталки от САЩ) и попаднах на тези две обяви:
Mazda CX-5:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=427913614Kia Sportage:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=423395310Много от нещата са на немски, но с Google Translate горе-долу излиза, че и двете коли са с най-високите нива на оборудване. Единствено се забелязва, че липсват вентилирани седалки и панорамен покрив (което не ме интересува). Всичко друго си е там: 360° камера, отопляеми седалки, асистенти за шофиране, кожи и т.н. глезотии...
На хартия Kia-та предлага реално доста повече:
- Би трябвало да е мек хибрид, защото не продават 4x4 автомат с чист бензин, което значи по-нисък разход на гориво (а пък при германците явно има и 180 коня двигател, че при нас е 165)
- Имат доста по-добра технология (огромен тъчскрийн, който дори работи в движение, а не само като е спряла колата като при Маздата

)
- Повече багажно пространство
Единстветно ме притеснява, че ако всичката тази хай-тек техника е направена да изкара само до ~100 хил. км и после започне да се чупи, ще имам мисля доста повече главоболия с Kia-та и нейния двигател с турбо + автоматик с двоен съединител и т.н., отколкото с Mazda-та дето е уж спроверена “олдскул” автоматична скоростна кутия и атмосферен бензинов двигател без турбо... Дето "няма кво да стане, тва може да изкара и половин милион км"...
Харесва ми, че интериорът на Маздата ми е подобен на старото ми X3 — с истински бутони, вместо тъч-контроли за всичко, които ще спрат да работят

Мисля, че Mazda-та ще има по-ниски разходи за поддръжка в дългосрочен план...
Но пък сега чета, че пък те имали некви сериозни драми с деактивацията на цилиндрите дет са я вкарали от 2018-та нататък и май цялата тая здравина е малко остаряла като реклама...
Иначе, ако трябва да обобщя:
Вие кое бихте избрали?
Mazda CX-5: 2.5 бензин, 194 к.с., 4x4, 09.2021 г., 39 000 км — 56500 лв.
Kia Sportage: 1.6 турбо бензин, мек хибрид (предполагам?), 179 к.с., 4x4, 05.2022 г., 51 000 км — 53750 лв.
С оглед на очакваната надеждност и разходите за поддръжка за следващите 7 години + евентуалната продажна стойност след това?
Гаранция няма за нито един, защото на Маздата е изтекла а Киа-та като я внеса и отида при дилъра ше ми се изсмеят.
Та какво мислите?