Автор Тема: Kia Sportage vs Mazda CX5  (Прочетена 465 пъти)

grumpper

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
Kia Sportage vs Mazda CX5
« -: Юни 10, 2025, 02:24:36 pm »
Продадох си X3-ката от 2012, че започна да ми се струва доста старо, плюс стигна 210 хил. км, така че го сдадох, преди да започнат големите ремонти.

Сега съм се насочил към една от двете опции — новия Kia Sportage (от 2022 нагоре) или Mazda CX-5 (от 2021 нагоре).

Причините са следните:

- Немските премиум марки ти продават куп екстри отделно като допълнителни пакети, така че за да получиш това, което Kia и Mazda ти дават по подразбиране, трябва да платиш двойно...
- Харесват ми най-много тези два SUV-а като визия — както отвън, така и отвътре, в сравнение с конкурентите им в сегмента (примерно Tucson за мен изглежда грозно отвън, а интериорът на RAV4 през 2025 г. изглежда като кола от 1996-та).
- Изглежда тези два модела предлагат най-добро съотношение цена/качество (премиум усещане и богато оборудване като за дадените пари).

Според разни класации изглеждат доста надеждни.

Целта ми е да купя сравнително нов автомобил (до 5 години), за да избегна голямото първоначално обезценяване, но все пак да мога спокойно да го карам следващите ~7 години.

Разглеждам пазара на употребявани коли в Германия (тъй като в България нови Sportage-и почти няма или ги продават с 5 бона разлика от тия в магазина а Маздите са масово некви давени тоталки от САЩ) и попаднах на тези две обяви:

Mazda CX-5: https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=427913614
Kia Sportage: https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=423395310

Много от нещата са на немски, но с Google Translate горе-долу излиза, че и двете коли са с най-високите нива на оборудване. Единствено се забелязва, че липсват вентилирани седалки и панорамен покрив (което не ме интересува). Всичко друго си е там: 360° камера, отопляеми седалки, асистенти за шофиране, кожи и т.н. глезотии...

На хартия Kia-та предлага реално доста повече:

- Би трябвало да е мек хибрид, защото не продават 4x4 автомат с чист бензин, което значи по-нисък разход на гориво (а пък при германците явно има и 180 коня двигател, че при нас е 165)
- Имат доста по-добра технология (огромен тъчскрийн, който дори работи в движение, а не само като е спряла колата като при Маздата :D)
- Повече багажно пространство

Единстветно ме притеснява, че ако всичката тази хай-тек техника е направена да изкара само до ~100 хил. км и после започне да се чупи, ще имам мисля доста повече главоболия с Kia-та и нейния двигател с турбо + автоматик с двоен съединител и т.н., отколкото с Mazda-та дето е уж спроверена “олдскул” автоматична скоростна кутия и атмосферен бензинов двигател без турбо... Дето "няма кво да стане, тва може да изкара и половин милион км"...
Харесва ми, че интериорът на Маздата ми е подобен на старото ми X3 — с истински бутони, вместо тъч-контроли за всичко, които ще спрат да работят :D
Мисля, че Mazda-та ще има по-ниски разходи за поддръжка в дългосрочен план...

Но пък сега чета, че пък те имали некви сериозни драми с деактивацията на цилиндрите дет са я вкарали от 2018-та нататък и май цялата тая здравина е малко остаряла като реклама...

Иначе, ако трябва да обобщя:

Вие кое бихте избрали?

Mazda CX-5: 2.5 бензин, 194 к.с., 4x4, 09.2021 г., 39 000 км — 56500 лв.
Kia Sportage: 1.6 турбо бензин, мек хибрид (предполагам?), 179 к.с., 4x4, 05.2022 г., 51 000 км — 53750 лв.

С оглед на очакваната надеждност и разходите за поддръжка за следващите 7 години + евентуалната продажна стойност след това?

Гаранция няма за нито един, защото на Маздата е изтекла а Киа-та като я внеса и отида при дилъра ше ми се изсмеят.

Та какво мислите?

butch_bs

• Новак
  • *
  • Публикации: 10
Re: Kia Sportage vs Mazda CX5
« Отговор #1 -: Юни 10, 2025, 04:05:26 pm »
Нямам мазда, но не са ли по-тесни откъм интериор?

За спортиджа, че е 179 к.с. се чудя дали няма да е свързано със законодателството в Германия... 160 к.с. бензинов двигател + 19 к.с. електрически

grumpper

• Новак
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #2 -: Юни 10, 2025, 05:01:06 pm »
Нямам мазда, но не са ли по-тесни откъм интериор?

За спортиджа, че е 179 к.с. се чудя дали няма да е свързано със законодателството в Германия... 160 к.с. бензинов двигател + 19 к.с. електрически

със сигурност sportage-a е по-широчък и събира повече...
аз по-скоро се притеснявам на кой от двата модела да се спра от гледна точка на ремонти и поддържка...

butch_bs

• Новак
  • *
  • Публикации: 10
« Отговор #3 -: Юни 12, 2025, 09:41:41 am »
Моето лично мнение е, че маздата би трябвало да е по-здрава

dynamix

• Новак
  • *
  • Публикации: 48
« Отговор #4 -: Юни 12, 2025, 11:39:00 am »
Това е по-скоро гледане на боб и гадаене, актуалния фейслифт и на 2те марки са от 2021, та няма човек, който да има дългосрочен (6-7 годишни преки впечатления) опит с моделите, особено за Мазда тук в Киа форума.
Моите лични впечатления от тези возила (карал съм и 2те на приятели, притежавам предното поколение Спортидж):
  • Ако гониш комфорт, лукс, технологии - Спортидж
  • Ако гониш динамика, по-прецизно управление и наслада от шофирането - CX-5
Колите са доста близки като сравнение и нещата финално опират до лични предпочитания.
Маздата определено е по-красива външно, но за мен има някои мн дразнещи неща в интериора и главно мултимедията - какво е това мини екранче дето тъч контрола му работи само на спрян автомобил - за мен е недопустимо през 2025. Чистият атмосферен ДВГ на Маздата го дават като много стабилен агрегат, който по презумпция би имал по-дълъг живот. При Киа-та е малък турбиниран ДВГ и както знаем след повечко КМ вероятността за проблеми в този сегмент e доста по-голям. Не разчитай, че мекия хибрид на Спортиджа ще ти е много икономичен, разликата с CX-5-ата би бил най-вероятно 1-2 л/100км. Нещата уж са по-различни с новия фейслифт на 5та генерация, който ще излиза в Европа по-късно тази година, но ще се разбере реално дали е така като имаме вече пряк досег с нея.
Относно пространство, при багажниците мисля бяха почти идентични, като Маздата имаше няколко литра повече, за сметка на мястото при задните седалки. Ако ще возиш големи хора или пораснали деца отзад, Спортиджа определено е по-комфортен.

ПС. Този 2.5 ДВГ на CX-5 не беше ли точно за Американския пазар? Доколкото помня в Европа, за да покрият по-агресивните норми за емисии вадеха 2.0 бензин и 2.2 дизел.
От Wikipedia:
Цитат
Europe
The second generation CX-5 made its European debut in May 2017. Two engine options were available at launch: a 2.0 Skyactiv-G petrol and a 2.2 Skyactiv-D diesel. The latter option was available with an all-wheel-drive option.
In November 2022, the 2.0 e-Skyactiv G petrol and 2.2 e-Skyactiv D engines equipped with Mazda's M Hybrid mild hybrid technology was made available for the CX-5 primarily for the European market
« Последна редакция: Юни 12, 2025, 11:41:06 am от dynamix »
2008 Kia pro_ceed 1.6 CRDi AT
2020 Kia Sportage 1.6 T-GDI AT AWD

justalittlesign

• Spammer
  • Публикации: 777
  • Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
« Отговор #5 -: Юни 16, 2025, 02:23:03 pm »
Kia спряха 180 коня някъде от началото 2023. Моята е 180 и е купена август 2022. Мисля да я връщам, но чакам да дойде  фаза 2