Автор Тема: Двигателя гори масло  (Прочетена 987 пъти)

Gergi86

• Новак
  • *
  • Публикации: 9
Двигателя гори масло
« -: Юни 17, 2025, 11:01:08 pm »
Здравейте отново! Закупих преди два месеца КИА Сийд 2008 , 1.6 бензин , 126 коня . След като я обслужих , забелязах че започва да гори масло , около 500 мл на около 1000 км. Майсторът ми каза , че се нуждае от ремонт на двигателя или да доливам по около 500 мл на 1000км и няма да имам проблеми. Моля някой да сподели мнение , ако е имал същия проблем. Благодаря предварително!

AMG

• Новак
  • *
  • Публикации: 23
Re: Двигателя гори масло
« Отговор #1 -: Юни 18, 2025, 10:43:40 am »
Мисля ,че съм със същият мотор но 11г.
И аз след покупката разбрах какво се случва - и при мен горенето на масло дори бе повечко.
След няколко консултации с майстори -познати и препоръчани общо взето ми казваха основен ремонт,но първо да пробвам да сменя маслото марка вискозитет и да видя дали има промяна.
Нямаше.
После ми казаха да пробвам да разкисна сегментите на буталата ако някое е запекло и от там да прави проблем.
Пробвахме и това и промяна никаква.
Нещата отиваха към ремонт.
Търсих мотор 2ра ръка ,но моя е CVVT и се оказа ,че е по- рядко се намира и по чужди сайтове търсих,но тогава не открих.
Така и не разбрах каква е разликата единият е 125к.с. а другият е 126к.с. и при едните скоростната кутия е 5 степенна ,но в самите мотори ???
Иначе и на мен ми казаха доливай и карай и не и се плаши.,..,но с такъв харч какво ли става с катализаторите си мислех./после след като разтурихме мотора катализаторите се оказаха изненадващо добре/.
Отидох на основен ремонт за това пък и направих пълно обслужване - банани ,верига,бутала,свещи ,съединител...
Като свалиха главата ме извикаха буталата не бяха никак зле -съмняваха се в два от цилиндрите и в шлайф базата го потвърдиха пристъргаха ги и 4те и ги хонинговаха 2ри ремонтен комплект нови бутала сегменти...
За сега съм минал към 8х.км. не пипа масло ,но още съм и напрегнат....

Gergi86

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Юни 18, 2025, 10:51:56 am »
Много ти благодаря за отговора! Като пари може ли да ми кажеш колко излезна горе-долу?

AMG

• Новак
  • *
« Отговор #3 -: Юни 18, 2025, 02:17:20 pm »
Аз успях да се договорят да си взема частите /да знам какво се слага/.
Оферти от 4-6 х. лева с включен труд и части.
Обаче като стане въпрос за гаранция на ремонта и се почва гъката  мъката
Затова се преборих да си взема сам частите.

Gergi86

• Новак
  • *
« Отговор #4 -: Юни 18, 2025, 10:20:42 pm »
Аз купих колата за 5200 лева, ако дам за ремонт 4000лв, тоест си остава вечно моя. Може би да си я карам така и да доливам масло докрай?!

Боби61

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 90
« Отговор #5 -: Юни 19, 2025, 12:51:46 pm »
Като взех моята 2019г. гореше 1л. масло на 1000км. през гумичките на клапаните.
Като свалиха главата за ревизия, смениха и сегментите (взех от най-скъпите). Части и труд ми излезе 720лв., но сега сигурно ще е по-скъпо. Сега за 10 000км. маслото пада с 1-2мм на пръчката.
Дали са износени гумичките на клапаните се разбира като спускаш продължително без газ по наклон и като подадеш газ, отзад се появява много пушек.
« Последна редакция: Юни 19, 2025, 01:01:22 pm от Боби61 »
Kia Cee'd SW I (facelift 2009) 1.4, 109 Hp Bifuel

parwanow

• Новак
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #6 -: Юни 20, 2025, 10:54:46 am »
Здравейте, карам Кия Сийд от 3 месеца. Двигателя е бензин 1.4, 109 к.с. Колата в момента е на 192 000 км, предполага се реални. Минал съм малко под 5000 км. За това време съм долял 1.8 л. масло. Маслото е Repsol 5W40. Вчера оторих капачката за маслото при работещ мотор. Духа. Но няма дим. Допускам поблем с гумичките на клапаните. Също било възможно запушване на клапана за картерните газове. Предлагат ми да мина на по гъсто масло, примерно 10W40. Дали ще има ефект? Намерих и някаква добавка за омекотяване на гумичките:
https://myve.bg/forsale/94.
 Някой пробвал ли е?

Боби61

• Обичам да пиша ;)
  • **
  • Публикации: 90
« Отговор #7 -: Юни 23, 2025, 12:20:32 pm »
Което е станало за смяна трябва да си се смени, всичко друго е някакво временно решение за закърпване на положението.
Съветвам първото число на маслото да не се променя, маслопроводите в двигателя са проектирани за пълна синтетика.
Kia Cee'd SW I (facelift 2009) 1.4, 109 Hp Bifuel

justalittlesign

• Spammer
  • Публикации: 779
  • Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
« Отговор #8 -: Юни 24, 2025, 11:34:09 am »
След като харчи масло, означава, че е за ремонт. И то неотложен ремонт. Освен, ако не искате да палите на бензин, а да прехвърляте на масло. В нормално състояние маслото не трябва въобще да изчезва. Едно време  аз правих в КМБ -София. Добре направиха ремонта. Карах я още 80К и я продадох в топ състояние

AMG

• Новак
  • *
« Отговор #9 -: Юни 24, 2025, 07:02:04 pm »
С риск да разводня темата премиум марки автомобили излизат от завода и по книжка ги дават да похарчват 500мл. на 1000км. а си дал чувал с пари и ти вдигат рамене от представителството и веднага се ловят за упътването ,че там си пишело за разхода на масло.Нова кола а пътуваш все с туби с масло в багажника да те е срам да го отвориш някъде.
Темата е дълга ,но потърпевшият общо взето винаги е клиента.
Чудел съм се с тези еко дивотии електроники ,дпф и т.н т.н това масло как им се отразява....
Бях общо взето в ситуацията на автора на темата и на никъде ,но като се запиташ какво да караш ако не е тази ужаса в голям.
Демпфери,автоматици, двойни съединители не рядко въздушно окачване,турбо битурбо,дпф,рейки,електроника колкото щеш .....
На едно такова да попаднеш да правиш  а вероятността е огромна недай се боже две да са нещата -ремонта на този мотор може да ти се види предпочитаният вариант.За майстори да не говорим някъде уж дават гаранции за ремонтите който правят ,но стигнеш ли до там все гледат да се изплъзнат от отговорност.

Всеки си преценява ,но по -лошо ще става.