Здравейте отново!
1. Като горд собственик и на Киа Рио3 2012 год. си монтирах допълнително устройство за управлението на стъклата..
Някои от функциите са :
- Автоматично затваряне на всички прозорци при заключване на автомобила
- Дистанционно отваряне на прозорците - особено лятно време за проветряване
- Дистанционно отваряне на около 3-5 см. (настройва се) на предните прозорци
- На останалите три бутона се включва функцията автоматично отваряне/затваряне, като на шофьорския.
Монтажа е много лесен. Устройството дойде с идеално упътване и снимков материал за включване на проводниците, като има да се подвържат само пет кабелчета към съществуващата инсталация във шофьорската врата, другото е преход между буксата за управление на стъклата - устройството - бутони за управление на стъклата.
Закупено от Алито.
За който му е интересно, в гугъл - доводчик стекла.
За сега, като комплектация ми липсва подгрева на седалищните части и лумбалната област, но ще го преживея

В раздел - продава - съм пуснал оригиналната седалка на пасажера, тъй като е подменена с шофьорска от "англичанка", т.е. има функцията за повдигане по височина, но е без кантар, при желание може да се прехвърли "старата" седалка! Не ми трябва кантар, но съм запознат и с последствията!!!
2. Автомобила е оборудван със система старт/стоп ( ISG ) и бутон за ръчно деактивиране на системата. Лично за мен е неприемливо да я ползвам в населеното ми място и беше прекачено към съществуващия бутон електронен автоматичен "бутон". Функцията му е, след стартиране на двигателя, в рамките на 5 сек. да изключи системата. Е, от 10 опита сработват 5-6, но е в помощ.
3. Почти веднага след закупуване на автомобила, бе сменено "радиото" с мултимедия за модела. Понеже в този модел липсва адекватна CAN връзка, е поръчан и очаквам доставка на CAN модул, който се свързва с диагностичната букса към самата мултимедия. Като пристигне и го прикача, ще пиша отново. По принцип ми трябва 2CANBus адаптер, но не намирам. При един модел "аларма" го има, но не може да се поръча (Русия).
4. На фаровете, бяха подменени крушките с " истински" лед на Philips и Osram. Мога да кажа, че автомобила и шофьора прогледнаха с тях. Регулирани правилно и незаслепяващи.
5. Видеорегистратор - NAVITEL R99 4K - Привърженик съм към тези устройства без батерия (модела е със суперкондензатор). Лично за мен, поради причината, че е почти постоянно изложен на слънце (високи температури). Самото устройство има вградена база данни за камери, жп прелези, пешеходни пътеки, "легнали полицаи", ограничения на скоростта. За в България са малко постни, но се ядва. Ъпдейтват се с приложение от телефон/таблет, като от същото могат да се теглят на телефона или таблета. Екрана му може да се гаси напълно или черен екран с показване на текущата скорости дата/час.
6. Автомобила е с бутон за стартиране и безключово (бутончета на вратите) отключване/заключване. В тази връзка, очаквам доставка на смарт часовник - OTOFIX Watch car smart key- с вграден имобилайзер и меню за дистанционно отключване/заключване. Модела поддържа, според описанието, много автомобили с такава система. За всеки по отделно се тегли файл.
Днес 08.01.2025 пристигна. Очарован съм. Изтеглих и инсталирах за модела авто файла. След това си го обучих на автомобила. Даже гласовото отключване/заключване работи. Всичко друго, като функции, е като другите смарт часовници - съобщения, обаждания, пулс, крачки и т.н. Тъй като тези, последните описани функции, не са ми интересни, са сведени до минимум и връзката с телефона (блутут) е изключена. При това положение, за 2 денонощия, батерията на часовника е спаднала само с 20%.
7. Преди време на един автомобил от друга марка, даде фира "електронното" заключване на волана (голяма мъка бе с него за "деблокирането"(щанги, чук и длето). Затова бе закупен и монтиран електронен емулатор на заключването на волана. Без по-нататъшен коментар по този въпрос.
8. На арматурното табло, отгоре, е поставена черна "мокетена завивка" - точно за модела (без да пречи на въздуховодите - маде ин Чина). Отлично се представя в горещите дни и няма отблясък от арматурното табло на предния прозорец (особенно за видеорегистратора).
9. Осветлението на багажника е доста оскъдно (сулфидно миньонче). Монтирах си силиконова лед лента в уплътнението на багажника - 2 метра. Чувствително се подобри осветяването.
10. Капака на двигателния отсек се сдоби с амортесьорчета. 30 см. пасват идеално. Планките са от тему-то.

Има и други доработки, но по-натам, ще допълвам поста постепенно.
За въпроси или уточняване - на ЛС или в темата.