Автор Тема: Esp-След светване на този символ не иска да пали  (Прочетена 1970 пъти)

delta fors

• Новак
  • *
  • Публикации: 18
Колеги,имам КИА сийд 1,6 2008г.Както се движа или при паркиране светва esp и след това не иска да запали.При включване на контакт всички символи  светват,след секунда две започват да гаснат,но тази esp ,не и не пали.Изгасне ли-пали.Каква е причината?

Бат Герги

• Разбирач ;)
  • Публикации: 344
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
Re: Esp-След светване на този символ не иска да пали
« Отговор #1 -: Януари 03, 2026, 07:08:24 pm »
Най вероятно датчик колянов вал или проблем с ключето на педала на съединителя най отгоре на педала ако е ръчна кутия. От тия неща светва esp по вероятно да е първото  защоъо за педала има малко по други симптоми
« Последна редакция: Януари 03, 2026, 07:22:29 pm от Бат Герги »

delta fors

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Януари 04, 2026, 12:21:43 pm »
Не знам дали има връзка,но след последното зареждане с бензин на малка бензиностанция започна с тези номера.

delta fors

• Новак
  • *
« Отговор #3 -: Януари 04, 2026, 12:27:54 pm »
А как се сменя датчик коляновия вал?Може ли при домашни условия или да търся сервиз, същото се отнася и за "ключа на съединител"? И не на последно място ,какви са цените?

Бат Герги

• Разбирач ;)
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #4 -: Януари 04, 2026, 01:08:39 pm »
Цена немога да ти кажа трябва да си ги намериш по фабричен номер има каталожи за части търсят се по номера на рамата. Има магазини за корейски авточасти като им се обадиш ще проверят и ще ти кажат цени. Sandauto, detrans, korparts и др. За съединителя трябва да се заврвш при педалите има гайка която се отива само това и една която регулира кучето . За датчик колянов вал е в задната част  на мотора някъде над картера и той е на един болт. Но трябва да стигнеш до него.  Каталога за части е този може да видиш кое къде се намира и фабричният номер  на часта. Само оригинални части ползвай не заместители  и е добре да видиш какво записва като грешка на диагностика не да сменяш части щото така съм казал защото и на спирачката има такова ключе и пак може да свети  esp от него . За датчик колянов вал може да видиш дали когато не иска да запали и когато свети esp дали когато въртиш дали отчита  обороти на таблото  или ако ти се е случвало да запали и пак да няма на таблото най често се появява когато двигателя е топъл
https://www.elcats.ru/kia/

https://youtu.be/kJZ6e4troL8?si=t3Yazc0-RXzaskRm
Изгледаите и клипчето с kia soul  https://youtu.be/uu02GUT5eL8?si=fI3MG9mxL0KsqzZE
« Последна редакция: Януари 04, 2026, 04:38:20 pm от Бат Герги »

delta fors

• Новак
  • *
« Отговор #5 -: Януари 07, 2026, 11:43:28 am »
Видях се в чудо.Правих диагностика,дава грешка" ниско напрежение".Ходих при електричар.Той казва"динамо".Ходих при тесен специалист който се занимава само със стартер и генератори.Категоричен-"не е динамо".Съветът му е да я закарам в оторизиран сервиз на КИА за диагностика.Най близкия до мен е в Пловдив.Дали ще има положителен ефект?

Бат Герги

• Разбирач ;)
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #6 -: Януари 07, 2026, 07:17:27 pm »
Какъв е номера на грешката. СТАРТЕРЪТ ВЪРТИ ЛИ КОГАТО СВЕТИ ESP. Ако върти какъв стартер какво динамо
но виж забележи оборотите дали при въртене на стартер се вдигат когато свети esp. Понякога може и да няма обороти в движение и нищо да не свети.  От датчик може да дава най различни грешки и чак като прекъсне тотално. тогава ще запише и грешка за него. Ето част от грешките които може да запише, нямат нищо общо с датчика. Не е кой знае колко скъп тоя датчик а и в всеки сервиз могат да го сменят но ползваш само оригинален от магазините за корейски авточасти си го поръчай. Аз съм до тук това знам това ти казвам  пък ти си отиди в сервиз да решат проблема. После се надявам да споделиш какво е било.
« Последна редакция: Януари 07, 2026, 07:29:27 pm от Бат Герги »

delta fors

• Новак
  • *
« Отговор #7 -: Януари 08, 2026, 11:46:08 am »
Вече трети ден работи без грешка,зарежда нормално.Ще продължавам да наблюдавам и ще информирам.