Автор Тема: Загуба на ток в движение , отказ да запали  (Прочетена 1577 пъти)

gendo

• Новак
  • *
  • Публикации: 21
  • 2005г, Kia Sportage II 2.0 CRDi (113 кс) 4WD
Помагайте  bravo

Голям проблем стана . Парното нали заработи. Заработи защото имаше.Хлабава връзка на таралежката . Оправи се . Тръгнах на път. Както карам радиото угасна . После  тръгна после пак угасна. После светнa abs после светна радиото пак после светна червен брейк .   Абе стана дискотека   . И най лошото по време на движение угаснаха фарове , сякаш заработи на 2 цилиндъра , мигачи нищо ....едни габарити само светеха . Докараха я до гаража и угасих и сега не иска да запали. Гледах релета всички.Гледах всички и бушони уж. Които чата каза . И  сега тръгва да върти са 1 секунда и не . Акумулатор свалях не ще . За качих диагностика даде грешка p0230 и p0504

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 361
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
Re: Загуба на ток в движение , отказ да запали
« Отговор #1 -: Февруари 08, 2026, 09:33:40 am »
Явно не е било от хлабава връзка на транзистора за управление на вентилатора  по вероятно да е проблем с окабеляване някъде. Според мен огледай първо какво се случва под самата бушониера при двигателя. Там най често гният кабели  прекъсват се и се окисляват. Поне на tucson от тия години е така. Така че в развий и погледни окабеляването под нея . Иначе грешките едната е уж за ключе на педала на спирачката  а другото е за помпа в резервоара  и ми се струва че баш там е проблема  под бушоните  https://youtu.be/445NXwvxYc0?si=IYsiolYR0OgwCkGq
« Последна редакция: Февруари 08, 2026, 10:11:33 am от Бат Герги »

gendo

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Февруари 08, 2026, 10:53:14 am »
Значи отивам сега отключи алармата , имаше ток значи , въртя ключа и ....о запали. Лампите са си добре . Все едно нищо не е било. Само радиото тъмно . Меря акумулатора 10волта на запален двигател  пада до 9 и нещо даже. Минус акумулатор - болт купе 10 волта. Минус акумулатор- до 140A главен бушон10 волта до другото болче пак 10 волта.Релетата разменях вчера. Значи пали не е от релета , не е от бушони. Главния бушон 140А също е здрав се оказа. Маса има. Добре ок проблема - паднал акумулатор под 10 волта отива ,и то на запален двигател. Но запали колата . .Сега го зареждам   . Но защо вчера на път ми загуби светлините и радио и всичко и лампите станаха на дискотека на таблото. Шаш. Значи е черпил ток от него само за това . А защо не се е зареждал ? Нали беше в движение ? Значи алтернатора е дефектен ли ? Ще проверя като се зареди на угасен двигател и на запален . Не смея да пипам кабели дето не ги знам къде са и какво да търся всъщност. Но алтернатора няма бушони и релета. Не обясними е защо не се зареждаше вчера на път ? Или докаток оправя парното бях на радио на лампа в купе на тоеяа да пробвам длаи духа и да съм го и стискале много ? Чак ме съмнява но такова чудо не бях виждал заради акумулатор.
« Последна редакция: Февруари 08, 2026, 10:57:17 am от gendo »

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #3 -: Февруари 08, 2026, 11:04:37 am »
Че то алтернатора ти не зарежда какви са тия 10v на запален двигател  предпазителя за алтернатора е horn 15А   които е за клаксона  при двигателя   той е към релерегулатора. И пак ти казвам най вероятно има нещо нередно под самата бушониера с окабеляването. Всичкото това което обясняваш минава през бушоните при двигателя. И светлини и стоп машинка на педала ( тя е вързана и към abs модула) , и помпа в резервоара,  захранването на Ел мотора на климатика, радиото предпазител Audio  в купето захранването идва пак направо от бушоните при мотора само че през ключа на контакт. Изтегли си безплатната програмата carmin от гугъл магазина там има схеми на колата ти. Но ако не можеш сам да си ги прегледаш нещата по добре си я закарай в сервиз
« Последна редакция: Февруари 08, 2026, 04:52:06 pm от Бат Герги »

gendo

• Новак
  • *
« Отговор #4 -: Февруари 08, 2026, 12:13:48 pm »
Много ти благодаря . Сервиз в Казанлък някой може ли да каже иска мд ссе прегледа всипко просто дори да зареди акумулатора и почне да зарежда в движение. Тази бушуниера скоро на ИЗУСТ ще я науча така

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #5 -: Февруари 08, 2026, 04:53:27 pm »
А може и от самият алтернатор и релерегулатора му да е всичко това. Просто да е някакво съвпадение  и точно в тоя момент да се е предал. Провери първо него след това търси друг проблем

gendo

• Новак
  • *
« Отговор #6 -: Февруари 08, 2026, 07:30:08 pm »
Зареден акумулатор 12.1v запалих пак 12.1 v.не зарежда. Добре значи алтернатор. Добре но ако е той и акумулатор само.дава ток то ще свети лампата на акумулатора си мисля а тя не свети . Всипко си е видимо перфектно. За качих диагностика - Obd2 букса и програма на телефона с блутут. 0 грешки. Кой срещнах вчера  сутринта не знам баси очите кмат някои

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #7 -: Февруари 09, 2026, 07:50:55 am »
Така си е трябва да свети щом не зарежда . Но първо тая кола от скоро ли я имаш или е отдавна. Забелязал ли си да светва лампата когато дадеш на контакт, Че имам едно на ум за тия неща. Приятел бяха му преправили ситемата от релерегулатора в автокъща където я беше закупил защото имало пробем с алтернатора  бяха пуснали един кабел направо от алтернатора до таблото и така лампата никога не севетваше  че има неизправност в ситемата Това го разбра когато свали таблото да търси защо не свети лампата . А тя по оригиналната схема е вързана  през диод и резистор . Ама те не са разбрали че диода е повреден и аиде да пуснем едно ново кабелче. При теб е подобна схемата  ако има неизправност в диода  може и да не свети лампата( ако диода е на късо)  може и да мига постоянно ако има лош контакт . Така че имай го на предвид това. Може и крушката в таблото да е изгоряла. Според мен отиди в сервиз да проверят генератора на стенд. След това ако всичко е наред с него ще трябва да провериш и тия неща с диодите и резистора. Едното е запоен на платката вътре в бушоните в купето  другото е монтирано от вън но ще трябва да му потърся точното място. Но на първо време виж светва ли лампата като дадеш на контакт. Това мога да ти дам като информация  и предположения от какво може да се получава така.
« Последна редакция: Февруари 09, 2026, 08:40:22 am от Бат Герги »

gendo

• Новак
  • *
« Отговор #8 -: Февруари 09, 2026, 08:48:20 am »
На контакт свети после угася. Тази сутрин пак запали без проблем.От 3 г я имам . Запали без проблем днес сутринта карах я 5 км. Няма загуба на мощност . Няма светещи лампи. Привидно всичко е ОКю Минах 5км но стрелката за температурата та остана на нула   на C.Когато взех жената каза има странен звук колата , аз не го усетих но някка си каза двигателя работи странно . Сложих ръка на въздуха съвсем леко бе загорял.може би е студено и км с малко но да лели на дъното стрелката сигурно е показателно . Ще търся да я видят

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #9 -: Февруари 09, 2026, 08:50:48 am »
Щом светва и угасва значи там е наред с тия диоди . Напълно сигурен ли си в уреда с които мериш. Може да пробваш да разкачиш релето и транзистора на които са за управлението на вентилатора в купето да видиш ще има ли някакво подобрение със зареждането да не би там нещо да не е в ред. Нали там бута последно . Тепературата на таблото е от датчика на антифриза той играе роля и за впъскването на горивото . Виж какво отчита като теперарува в диагностиката. Абе има нещо нередно някъде дали с окабеляване дали от това че не зарежда  ама  въобще не мога да те насоча точно какво да провериш. Но започни с алтернатора и тия два елемента на вентилатора в купето 
« Последна редакция: Февруари 09, 2026, 09:19:43 am от Бат Герги »

gendo

• Новак
  • *
« Отговор #10 -: Февруари 10, 2026, 06:53:23 pm »
Взех я от сервиз . МИЛА СЕРВИЗ КАЗАНЛЪК НЗА ЕЛЕКТРО ИНСТАЛАЦИИ ПРОСТО СА ТИПА НА ТОПА ДА ГИ ПОХВАЛЯ !
Та ....когато са ми продавали колата преди 3 години са запоили един кабел вместо да му сложат нова обувка за 50ст. Нагаря обвивката чак ми я показа опърлена гума. Кабела е на някаква помпа за климатика до колкото разбрах.
Не давала маса и давало на късо нещо с допиране до други кабели . Та явно позна какво е браво просто не знаех къде да пипам а и честно казано нямаше да се сетя да търся хлабава връзка или прекъснат кабел там на тази помпа. Защо стана по време когато оправях парното и защо не запали когато давах маса от минус на акумулатора до болт на купето. Дано поне на някой е помогнало това . Да търси проблем с кабели

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #11 -: Февруари 10, 2026, 06:59:18 pm »
По твоите обяснения нищо не  съм познал 🙂. Само не знам каква е тая помпа на климатика единствената помпа в тази кола е тази в резервоара. Но щом си оправил нещата радвам се.Тази нагорялата клема къде е в бушоните при мотора ли да стане по ясно на хората ?
« Последна редакция: Февруари 10, 2026, 07:01:45 pm от Бат Герги »

gendo

• Новак
  • *
« Отговор #12 -: Февруари 10, 2026, 07:26:26 pm »
Не не е при бушоните клемата а при климатика някаква помпа каза или компресор или незнам си кво. Като отвориш капака в ляво до радиатора ми я показа пред двигателя и ни иско долу
« Последна редакция: Февруари 10, 2026, 07:29:28 pm от gendo »

Бат Герги

• Експерт
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #13 -: Февруари 10, 2026, 08:57:27 pm »
Ок нещо с компресора най вероятно. Абе без аварийно ти пожелавам