Автор Тема: Проблем с пушеци?- Kia Rio, 1.4 CRDi, 90 к.с.  (Прочетена 3318 пъти)

Sem2026

• Новак
  • *
  • Публикации: 7
Здравейте колеги,

Имам Kia Rio 2018 г., 1.4 CRDi, 90 к.с., ръчни скорости.

От известно време при палене колата изпуска бял пушек, след 1-2 км спира белия пушек. Сменихме подгревните свещи, но проблемът остана. Освен това при каране и превключване на скорости започна да пуши черен пушек.

Ходих при майстор, но според него „нямало проблем“. На мен обаче не ми изглежда нормално.

Важно уточнение: преди около 2 седмици премахнахме DPF филтъра. След това разходът падна, но започнаха проблемите с пушеците. 

Някой сблъсквал ли се е с подобно нещо? Възможно ли е да е от софтуера след махането на DPF-а, дюзи, EGR или турбо? Какво бихте ме посъветвали да проверя?

Благодаря предварително!

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
  • Публикации: 1403
  • KIA Sportage III - D4HA
Re: Проблем с пушеци?- Kia Rio, 1.4 CRDi, 90 к.с.
« Отговор #1 -: Май 22, 2026, 02:44:39 pm »
Това изпушване на бял дим точно при палене ми се струва, че може да е от гумичките/уплътненията на клапаните. Може би това е и причината да се задръсти DPF филтъра и затова да си стигнал до премахването му. А черния пушек сигурно е от новия софтуер, който са сложили за да работи без DPF и подава повече нафта от колкото трябва. Може и проблем с дюзите да има може и от други неща да е. При положение, че колата вече не е заводска а е махнат DPF-а и сменен софтуера, може от всичко да е. Колата харчела ли е масло преди интервенциите ?
« Последна редакция: Май 22, 2026, 02:49:51 pm от rmk »

Sem2026

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Май 22, 2026, 03:06:49 pm »
Нямаше такива пушеци преди. Също така с маслото забелязах нещо странно — когато двигателят е топъл, нивото е между минимума и максимума (нормално), но когато изстине и го проверя, маслото показва може би около сантиметър над максимума.

Искам да добавя, че маслото не мирише на нафта и на пръв поглед не изглежда разредено, защото и това четох из форума.

Говорих и с майстор, който я гледа, и той ми каза буквално да карам и да не се занимавам с глупости, че “нямало проблем”. Но честно казано мен това продължава да ме притеснява, особено заради пушеците след DPF интервенцията.

Затова се опитвам да събера повече мнения, защото съвпадението с махането на DPF-а и появата на белия/черния пушек ми се струва твърде точно, за да е случайно.

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #3 -: Май 22, 2026, 03:11:56 pm »
Ако успяваш да минеш ГТП с тази кола карай докато може и така.
Проблемите които описваш може да са от много различни неща, дори повече от едно и трябва да се проверват 1 по 1.
Провери ли цена за нов ДПФ ? Много ли са скъпи ?

Sem2026

• Новак
  • *
« Отговор #4 -: Май 24, 2026, 05:41:17 pm »
Минавам ГТП засега  ;D
Проверих за нов DPF филтър и ми искаха около 750 евро за София.
Днес минах на диагностика и показа грешка P0087, което било неправилно премахнат (софтуерно) DPF филтър. Във вторник съм на майстор и ще пиша какво се е случило, за да е полезна темата и на други колеги.

Благодаря на колегата rmk за бързото и колегиално отношение във форума!

Sem2026

• Новак
  • *
« Отговор #5 -: Май 26, 2026, 11:28:21 am »
Здравейте отново,

Днес минах при друг майстор, посъветва ме добавка да сложа и повече извънградско да я карам. Сипвал съм винаги премиум дизел от известни марки бензиностанции (няма да казвам фирми). Също така ме посъветва да сменя горивния филтър (въпреки, че е на 1000 км).

rmk

• Наблюдава денонощно
  • Master of KIA
« Отговор #6 -: Май 26, 2026, 01:28:10 pm »
Аз лично не виждам някаква връзка между пушецита и да караш извънградско. Едва ли ще се оправи от това.

Колкото до добавките моите наблюдения са, че само влошават нещата. Когато купих сегашната ми дизелова кола, момчето от когото я взех ми даде една бутилка добавка за дизел NEX10 май се казваше или нещо подобно. Аз първоначлно забравих за нея и от любопитство си наблюдавах само кога регенерира и забелязах, че според цикъла на каране минава между 150 и 300 км между регенерирания. В един момент се сетих за добавката и сипвах по 1 капачка на резервоар (то толкова го дават да се налива). Ефектът беше "поразителен" - започна да регенерира през 50-70 километра. Добавката разко замина в кофата за боклук.

Ако колата е на над 200к км ти препоръчвам да и прегледаш дюзите, но това сутришно студено изпушване може да е както писах от гумични на клапаните.

Sem2026

• Новак
  • *
« Отговор #7 -: Май 26, 2026, 03:50:48 pm »
Благодаря за насоката. Ще потърся друг майстор.
Иначе е на 150 хил км, не съм сипвал добавки досега, винаги съм я карал само с хубаво гориво, а това ми е третата дизелова кола за 19 години и не съм имал подобни проблеми.
Можете ли да ми препоръчате майстор за гр. София?

justalittlesign

• Spammer
  • Публикации: 852
  • Kia Sportage 1.6,180, МHEV, EX
« Отговор #8 -: Май 27, 2026, 11:47:56 pm »
Здравейте отново,

Днес минах при друг майстор, посъветва ме добавка да сложа и повече извънградско да я карам. Сипвал съм винаги премиум дизел от известни марки бензиностанции (няма да казвам фирми). Също така ме посъветва да сменя горивния филтър (въпреки, че е на 1000 км).
Добавката ремонт не прави, а и не помага :) Това са абсолютно заблуди и харчене на пари, Скоро пак  ми го доказаха. Брат ми има Опел, който похапва бая масло. Майстор му казал, че добавка  ще му реши проблема. Отидох и се върнах с опела до Скопие и обратно. Настъпвах го повече и изяде 500 мл. НЕ се заблуждавайте, а  ходете веднага в сервиз да ви открият проблема
Бля пушек при дизел обикновено означава смесване на гориво с антифриз.