Автор Тема: KIA Sportage 3 - не пали след като загрее  (Прочетена 1409 пъти)

Stanli

• Новак
  • *
  • Публикации: 5
Здравейте колеги ! Искам да споделя тук моя проблем с Киата!Купих я 24г.от автокъща и до преди 4 дни си вървеше перфектно,само сутрин понякога трудно палеше,но аз не обръщах внимание!Но тава започна да се повтаря и през деня на топъл двигател. В движение като отпусна газта започва да "патка"през аспуха после почна и да гасне примерно като натисна съединителя на светофара.Стигна се до там че трябваше накрая да ме изтеглят до къщи.не мога да я запаля докато не падне температурата под 50 градуса и като я запаля после работи докато стигне работна температура около 90 градуса и гасне дори на место.Имам аутоком делфи 2021.11 пуснах и диагностиката изписа грешки P0420,P0030,P0135.Смених ламбда сондата пред катализатора с нова на BOSCH-проблема си остана.смених датчик колянов вал с нов на Delphi -проблема остана прочистих обстойно мап сензора макар да не ми изписва грешки по него сега ще сменям и катализатора защото грешка 420 идва от него и ме съмнява че търговеца за да я продаде колата безпроблемно е залъгал софтуера на не извежда чека на таблото.И ето днес отново тестове сваляй сонди слагай сонди накрая взе да пуши драстично тъмен сив дим, погледнах щеката за маслото гледам нивото два пъти над максимума и  щеката мирише на бензин(един от тестовете беше да спра притока на газ директно от крана на бутилката евентуално ако има пропуск на газ да не смесва горивата) . И сега не знам какво да правя вече ще проверявам и горивната помпа данеби от там да вкарва бензина в картера.Моля ако някой се сблъсквал с този проблем да даде някаква информация за помощ!!! Благодаря предварително и на тези които се потрудиха да изчетат целия текст за да помогнат!

п.п. Модела на Киата съм я вкарал в подписа на профила но ако не се покаже тук ето-KIA Sportage III GDI 1.6  135HP  2016/01 LPG
« Последна редакция: Май 31, 2026, 01:09:36 am от rmk »
KIA Sportage III  GDI-1.6  (2016/01,135HP, LPG)

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 370
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
Re: KIA Sportage 3 - не пали след като загрее
« Отговор #1 -: Май 31, 2026, 10:11:10 am »
Не знам какво отношение имат тия грешки които са за нагревателя на първа ламбда сонда с това че не пали на загрял двигател  първо трябваше да измерите окабеляването дали има 12v  на буксата преди да сменяте ламда сондата нагревателя също можеше да се измери на нея .може би е нещо от сорта на 2-3 ома..поскоро може да е  датчик колянов вал нищо че не записва грешки понякога от топлото на двигателя си променя съпротивлението дори може да прекъсва и след като истине се въстановява . В момента само това ми идва на ум да бърка запалването когато е горещ двигателя.при дизела вкаркането на гориво в маслото е зарадинчеати регенерации .при бензина ако има регенврация на филтъра или от инжекорите също може да става така но само това мога да ви кажа
« Последна редакция: Май 31, 2026, 02:19:45 pm от Бат Герги »

Stanli

• Новак
  • *
« Отговор #2 -: Май 31, 2026, 06:44:50 pm »
Измерих и напрежението с мултицет на първата ламбда сонда преди да я сменя 12,29v.,но масата при измерването вземам от минуса на акумулатора,защото не мога да намеря ел.схеми на киата за да измерят чрез минусите които компютъра подава към сондата-прочетох че минуса варира между 0,9-1,6v. Вече се изръсих за бензинова помпа.Утре ще е при мен и ще видя.Пък после инжекторите един по един ще ги гледам ,макар че за такова количество бензин в картера едва ли е от инжектора.Докато помпата прави налягане до 30 бара. А за свещите, щекерите съм решил още преди да се появи този проблем да ги сменя защото не ги знам на колко хиляди са. Макар двигателя да работеше като часовник. Благодаря за отговора все пак.  :-)

Бат Герги

• Експерт
  • Публикации: 370
  • Kia ceed jd 1.6 crdi
« Отговор #3 -: Май 31, 2026, 07:54:04 pm »
Много зависи дали колатата е автоматик или  ръчка различават се пиновете на компа .иначе на букста на ламбда сондата може да измериш на 2 и 5 краче  и търси проблема на 5 краче щом имаш 12v  ако съдя по други модели там трябва да има около 3.5 волта спрямо минуса или купе .изтегли си програмката carmin от гугъл магазина и си намери точната схема на колата .Дано ти помогне нещо от това
« Последна редакция: Май 31, 2026, 08:32:29 pm от Бат Герги »

Stanli

• Новак
  • *
« Отговор #4 -: Юни 01, 2026, 12:08:53 am »
Благодаря много за схемата на буксата и пиновете утре се заемам. Сега ще дръпна тая програма за която спомена. А иначе колата е ръчка.

Plam_69

• Разбирач ;)
  • Публикации: 263
  • Sportage lll 2.0 4x4 CRDI AWD
« Отговор #5 -: Юни 01, 2026, 03:10:36 pm »
Ламбдата няма нищо общо с паленето на автомобила. Паткането в ауспуха е признак за бедна горивна смес. Когато е загрял двигателя горивото е намелено и затова патка от бедна смес при по ниска температура горивото е по-богато и запалва. Причини- запушени дюзи , ниско налягане на горивото, смучене на въздух- нарушена херметизация на смукатерен колектор.
« Последна редакция: Юни 01, 2026, 03:43:04 pm от Plam_69 »

Plam_69

• Разбирач ;)
  • Публикации: 263
  • Sportage lll 2.0 4x4 CRDI AWD
« Отговор #6 -: Юни 01, 2026, 03:48:11 pm »
Ако дюзите работят на ниско налягане - 3 атмосфери, мериш налягане на помпа в резервоара и евентуално сменяш ако е ниско. Ако е директ инжекцион и дюзите работят на 60-100 атмосфери- гледаш живи данни и ако е ниско сменяш евентуално помпа високо налягане или търсиш причината за липса на налягане.

Stanli

• Новак
  • *
« Отговор #7 -: Юни 04, 2026, 01:33:51 pm »
Разбирам това подробно разясняване за което благодаря,но аз пък си мислех да не обогатена сместа защото
Светите са целите в сажди както и новата ламбда сонда е цялата в сажди .аз мисля това е от богата смес пък може и да греша